Cum il invata un fost ofiter SRI pe un afacerist corupt sa se fereasca de filaj. "Nu folosi cuvinte: bomba, presedinte, terorist, atentat, Allah", ar fi fost unul din sfaturile date de un fost ofiter al serviciilor de securitate. Detalii inedite din dosarul locotenentcolonelului (r) Daniel Dragomir, fostul sef al Sectoarelor Informativ- Operative din Directia Generala de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, judecat pentru trafic de influenta, spalare a banilor si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii. In dosar mai este trimisa in judecata si sotia acestuia, plutonier major (r) in SRI, Marinela Zoica Dragomir. Unul dintre denuntatorii din dosar este milionarul libanez de origine franceza Rami Ghaziri, care controleaza Avicola Crevedia. Acesta a scris la DNA zeci de pagini despre afacerile cu Dragomir, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

In cautarea Luminitei Iordachescu, fantoma de la Camera Deputatilor. Purtatoarea de cuvant a Secretariatului General din Camera Deputatilor, Luminita Iordachescu, a intrat recent in atentia presei dupa ce s-a descoperit ca este remunerata cu 7.000 de lei pe luna, desi este invizibila in functia pe care o ocupa. Reporterii "Adevarul" au incercat sa o gaseasca pe misterioasa angajata a Parlamentului, poreclita, sugestiv, "Fantoma". Stirea potrivit careia Secretariatul General al Camerei Deputatilor, adica structura care se ocupa de treburile administrative ale Parlamentului, ar plati bani grei pentru o purtatoare de cuvant pe care nu o stia nimeni a facut recent inconjurul presei. Angajata in cauza, Luminita Iordachescu, ar fi o enigma si pentru colegii ei, dupa cum au povestit mai multi functionari parlamentari in presa, sub protectia anonimatului, si asta pentru ca a lipsit constant de la munca. De altfel, in cei doi ani de cand este purtatoare de cuvant, Iordachescu nu a sustinut nicio conferinta de presa si nu a transmis nici macar un comunicat, astfel incat nici jurnalistii acreditati la Parlament nu stiau ca ar exista. Absentele sale nu se reflecta insa in declaratiile de avere publicate de Iordachescu, in care se observa ca purtatoarea de cuvant poreclita "Fantoma" este remunerata chiar mai consistent decat un parlamentar: primeste aproape 7.000 de lei pe luna, anuntaAdevarul.

Romania inchide ochii la recomandarile UE anti-frauda. Rata de sanctiuni impuse de Romania ca urmare a recomandarilor judiciare ale Oficiului de Lupta Anti-Frauda (OLAF) este cea mai mica din Uniunea Europeana, arata raportul oficiliului pe anul 2014, dat publicitatii ieri. Mai exact, doar 30% din cazurile de frauda pe care inspectorii OLAF le-au adus la cunostinta autoritatilor judiciare de la Bucuresti, intre 2007 si 2014, au fost puse sub acuzare. Cifrele din raportul precedent aratau ca Romania punea sub acuzare 43% din cazurile semnalate de OLAF intre 2006 si 2013, ceea ce arata o cadere libera de 13 procente intr-un singur an. Inspectorii OLAF au doar atributii ce tin de investi￯garea cazurilor, ei nu pot demara urmariri penale. Dupa filtrarea si apoi anchetarea cazurilor, inspectorii europeni anti-frauda trimit recomandari judiciare, disciplinare sau financiare catre statele membre. In cazul Romaniei, OLAF a facut 89 de recomandari si in 36 dintre acestea nu s-a luat inca o decizie, fiind vorba fie de investigatii in curs sau de faptul ca nu s-au scurs cele 12 luni pe care statul membru le are la dispozitie pentru a anunta OLAF cu privire la decizia luata. Raman, astfel, 53 de cazuri in care s-a luat o decizie, iar in 37 dintre ele, s-a hotarat neurmarirea cazului. Asadar, doar 16 cazuri trimise de OLAF au fost puse sub acuzare, adica un procent de doar 30%, cel mai mic din intreaga Uniune Europeana, informeazaRomania Libera.

Romanii bolnavi de cancer care isi fac credite si isi vand casa pentru a trai. Tratamentul decontat de stat ii poate ucide. Sute de bolnavi, care sufera de o forma grava de leucemie, au nevoie urgenta de un medicament din Marea Britanie. Fiolele, extrem de scumpe, au fost cumparate pana acum de pacienti cu sacrificii imense. Unii si-au facut credite, altii si-au vandut casele. Reprezentantii Ministerului Sanatatii cunosc situatia de 6 luni, dar nu au gasit o solutie pana acum. Medicii oncologi au cerut insistent introducerea citostaticului in programul national pentru ca tratamentele clasice le pot provoca acestor bolnavi alergii grave. O scena induiosatoare intre un parinte si copilul sau. Tatal, profesor de chitara clasica, rasufla usurat dupa ce in ultimele 10 zile a asteptat, cu sufletul la gura, un citostatic vital pentru fetita lui, scrieStirileProtv.ro.

DW: Ultimele saptamani ale Greciei in comunitatea monetara? Fiecare saptamana a ultimelor luni urma sa fie saptamana marilor decizii pentru Grecia. Si totusi nu s-a intamplat nimic. Acum, insa, tragedia elena in jurul monedei euro, a ajutoarelor externe si a fanteziilor radicale de stanga atinge apogeul, este de parere Bernd Riegert. Iunie ar putea fi ultima luna a Greciei in comunitatea monetara daca guvernul de la Atena nu misca nimic. Termenele scadente la creditele primite de la Fondul Monetar International se apropie amenintator, iar cacofonia corului ministerelor ne irita din nou auzul cu iminenta falimentului Greciei, dar si cu iminenta stoparii negocierilor cu creditorii internationali. Ca atare, o privire de ansamblu asupra finantelor elene e greu de pastrat. Nici macar echipa guvernamentala de la Atena n-o mai are, anuntaDeutsche Welle.

Ovidiu Tender, inca un pas spre prescrierea faptelor. Curtea de Apel Bucuresti judeca astazi un nou termen din dosarul Rafo-Carom, caz in care afaceristul Ovidiu Tender a fost condamnat de tribunal la 11 ani si patru luni inchisoare. In urma cu aproape doua saptamani, magistratii care judecau cazul au fost schimbati la cererea avocatilor lui Tender. Judecatorii Camelia Bogdan si Daniel Dontete au fost inlocuiti deoarece s-ar fi antepronuntat, decizia fiind luata de alti doi colegi judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti. Odata cu hotararea respectiva s-a decis si ridicarea sechestrului pus pe afacerile familiei milionarului. Tender nu a fost in sala si a sustinut ca s-a internat in Franta deorece urmeaza sa se opereze pe cord. Astazi, cazul va fi analizat de judecatorii Mihai Mihalcea si Georgiana Tudor. Avand in vedere ca primul magistrat l-a condamnat anul trecut pe Marian Iancu, prietenul lui Tender si coinculpat in dosar, avocatii vor cere, cel mai probabil si inlocuirea acestuia. Astfel, ei castiga timp pretios, in conditiile in care exista voci care au sustinut ca faptele de inselaciune din acest caz se prescriu pe 9 iunie, informeazaEVZ.