Misterul aurului de la Rovina: cum au venit canadienii pe nestiute, la doar 20 de kilometri de Rosia Montana. Carpathian Gold a primit licenta de explorare in anul 2005 pentru perimetrul Rovina, din Muntii Apuseni, si a cerut una de exploatare in 2012, dupa ce a descoperit importante zacaminte de aur si cupru. Statul roman le-a dat canadienilor unda verde saptamana trecuta, insa nicio institutie nu a facut public acest lucru. Carpathian Gold a anuntat saptamana trecuta ca a primit licenta de exploatare a aurului si a cuprului la Rovina, in Muntii Apuseni, insa informatia a luat toata lumea pe nepregatite, mai ales pentru ca nicio institutie a statului roman nu a facut nici pana in acest moment vreun anunt oficial privind concesiunea. Compania canadiana Carpathian Gold a anuntat ca subsidiara sa din tara noastra, Samax Romania SRL, a primit din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) licenta de exploatare pentru perimetrul Rovina, la 20 de kilometri de Rosia Montana, pe o perioada de 20 de ani. Este pentru prima oara cand Romania acorda o licenta pentru exploatarea metalelor fara implicarea unei companii de stat, se arata intr-un comunicat al Carpathian Gold, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cine si in ce conditii poate cumula pensia cu salariul. Pensionarii pentru limita de varsta, nevazatorii, invalizii de gradul al III-lea, copiii cu pensie de urmas si sotii supravietuitori pot avea si pensie si salariu, indiferent daca sunt angajati la stat sau la privat. Cinci categorii de pensionari pot cumula, potrivit legilor in vigoare, pensia cu salariul sau cu venitul realizat din activitati profesionale. Prima categorie e cea a pensionarilor pentru limita de varsta, care pot lucra atat la stat, cat si la privat, indiferent de nivelul pensiei. Reamintim ca pana in 2014, acestia puteau lucra fara restrictii in privat, dar la stat o puteau face doar daca pensia neta era mai mica decat salariul mediu brut pe economie. Aceasta restrictie a muncii la stat fost abrogata in octombrie, anul trecut. "Cei mai multi pensionari pentru limita de varsta care continua sa si lucreze sunt din invatamant si sanatate", a explicat Loredana Enache, inspector superior la Casa Judeteana de Pensii Vaslui, anuntaEVZ.

Dosarele de Securitate privind 23 August 1944, publicate integral. Dosarele de Securitate privind "Problema 23 August 1944", ce cuprind 17 volume a peste 6.000 de file, au fost publicate integral pe site-ul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Dosarul evoca toate personajele importante implicate in actul de la 23 august si adauga elemente relevante pentru cunoasterea unui moment fundamental al istoriei contemporane a Romaniei. Documentele publicate de CNSAS sunt destinate cercetatorilor, profesorilor, studentilor, dar si publicului larg interesat de istoria complicata a Romaniei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar si de comunismul romanesc la inceputurile sale. In acest dosar au fost adunate actele clasate la "arhiva speciala" - Problema "23 august", in anul 1964, din ordinul adjunctului ministrului Afacerilor Interne Vasile Negrea, informeazaGandul.

Scandalul din jurul Liviei Stanciu: Mariana Rarinca nu poate proba că a avut venituri în perioada 2010 – 2014. Gălăţeanca Mariana Rarinca susţine că preşedintele Înalte Curţi, Livia Stanciu, i-ar datora 3800 de lei şi 1600 de euro, aproximativ 11.000 de lei lei, în total. Stanciu neagă această datorie, iar Rarinca nu a putut produce probe pentru a-și demonstra afirmațiile. Întrebarea este însă dacă Rarinca și-ar fi permis să cheltuie (pentru Livia Stanciu, pentru sine sau pentru altcineva) 11.000 de lei. Relația dintre Andrei Stanciu (fostul soț al Liviei Stanciu, decedat în 2011) și Mariana Rarinca este enigmatică. Rarinca susține public că a fost angajată ca secretară a biroului de avocatură a lui Andrei Stanciu. Andrei Stanciu, însă, nu mai poate confirma acest lucru, Livia Stanciu nu comentează subiectul, iar Mariana Rarinca pare să aibă fir direct doar cu jurnaliștii Antenei 3 în această perioadă, scrieRomania Libera.

Mii de romani s-au trezit cu conturile blocate la inceput de vara. Primariile au inceput sa-i "execute" pe datornici. Vara incepe prost pentru cei cu restante la taxe si impozite locale. Dupa ce i-au somat sa-si achite datoriile din anii trecuti, dar si din prima jumatate a acestui an, primariile au trecut la fapte si le-au blocat conturile. Nu scapa nici cei fara conturi. Bunurile lor vor fi scoase la licitatie. Robert a adunat in ultimul an o datorie de 2.000 de lei numai din amenzi de circulatie. Pentru ca nu le-a platit, s-a trezit cu contul blocat. Robert: "Nu am avut bani sa o achit, am un cont la banca nu pot sa-l opresc din cauza popririlor, mi se ia administrare de cont. Nu se poate sa-mi inchid contul pana nu-mi platesc amenzile". Aceeasi soarta o au si cei care nu si-au platit impozitele pe terenuri, case si masini. La Ploiesti, de pilda, autoritatile pun popriri chiar si pentru datoriile acumulate in prima jumatate a lui 2015, anuntaStirileProtv.ro.

Reforma scolii abia ar trebui sa inceapa. PSD propune o noua reforma a Educatiei, care nu contine decat aceleasi reformulari si reasezari ametitoare ca si pana acum. E momentul sa fie relansata discutia despre o reforma veritabila. Se discuta din nou despre legea educatiei. Multi oameni de incredere au spus ca discutia e necesara si ca o reforma profunda ar trebui in sfarsit sa fie pusa in aplicare. A spus-o si presedintele Klaus Iohannis. O spun multi romani care nu se multumesc cu putinul care li se ofera. Au spus-o, in fine, profesorii straini care au cunoscut Romania. Necazul este ca subiectul intra din nou in logica ingusta a taberelor politice: partide si sindicate. PSD propune acum o noua lege, una ciudata, caci nici proprii militanti nu par de acord cu ea, iar sindicatele au si repudiat-o. Iar o parte a opozitiei ridica baricade in jurul legii Funeriu, care este pentru ea culmea reformei. Ar trebui spuse insa cateva lucruri: reforma Funeriu a fost foarte superficiala. A remediat cateva mici lucruri in sistemul universitar si a lasat complet neschimbat invatamantul primar si secundar, informeazaDeutsche Welle.

Misterul Insulei K, taramul nestiut de la capatul Romaniei. Cum s-a format peste noapte raiul terestru interzis oamenilor. O limba de pamant cu lungimea de aproximativ sapte kilometri este impartita de Romania si Ucraina. Intre granitele tarii noastre se regasesc 2,5 kilometri. Locanicii numesc pamantul nou creat Insula K sau Insula Fericirii. Ea a aparut in urma cu 20 - 25 de ani la o departare de opt kilometri de orasul Sulina, spre digul de nord. Limba de pamant are o orientare nord-sud si se gaseste pe meridianul geografic pe care se afla farul nou din Sulina. Lungimea sa este de aproximativ 7 kilometri, din care aproape 2,5 km se gasesc in apele teritoriale ale Romaniei, restul apartinand Ucrainei. Latimea insulei depaseste, pe alocuri, 200 de metri. Insula este nisipoasa in totalitate si doar pe alocuri se zaresc palcuri de ierburi. Ea s-a format prin depunerile aluvionare aduse pe bratul Stambulul Vechi, cea mai sudica varsare a bratului Chilia in Marea Neagra, scrieAdevarul.