Lovitura pentru Voiculescu: inca un proces pierdut in fata lui Basescu. Judecatorii au decis, ieri, ca acuzatiile fostului sef al statului, la adresa presedintelui fondator al PC, ca vrea sa controleze Justitia, nu au fost defaimatoare Dupa trei ani de procese, fostul presedinte Traian Basescu a castigat definitiv, ieri, la Curtea de Apel Bucuresti, procesul in care a fost dat in judecata de presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu. Procesul a fost deschis pentru afirmatiile facute de fostul sef al statului, in iulie 2012, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului. Era vorba de o declaratie facut de Traian Basescu pe 5 iulie 2012, in plenul Parlamentului, in care il acuza pe Voiculescu ca vrea sa controleze Justitia. Momentul declara tiei: atunci cand liderii USL (PSD+PNL) au decis suspendarea din functie a presedintelui Basescu, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Romania dupa DNA. Coruptia nu dispare, se transforma. In ultimul episod al serialului despre anticoruptie, va aratam care sunt schimbarile sociale produse in siajul acestui fenomen si catre ce se indreapta Romania dupa dezintegrarea grupurilor de interese care au detinut controlul in ultimii 25 de ani. Vom porni de la aceasta imagine: pe 18 martie 2013, Nicolae Mischie, fostul baron al judetului Gorj, intra pe poarta Penitenciarului Targu-Jiu si se intalnea in inchisoare cu fosti primari, directori de intreprinderi si oameni de afaceri locali. Vazandu-l pe cel alaturi de care stapanisera candva intregul judet, acestia au inceput sa planga. Mischie s-a rastit la ei: "Zic: Ce-aveti, ba? De ce plangeti?. Unul zice: "Ia uite, dom'ne, noi astia, unde am ajuns!". Este o imagine simbolica pentru transformarile din Romania ultimilor ani. Dincolo de zidurile inchisorilor in care se aduna marii corupti, tara incepe sa respire si sa palpite sub presiunea unor asteptari tot mai mari: se vorbeste despre schimbari de mentalitate, despre o primenire a clasei politice si chiar despre o remodelare a intregii societati. Populatia urmareste cu sufletul la gura evolutia marilor dosare. Increderea in DNA a sarit de 60%, dar tot mai multe voci avertizeaza ca Romania poate rata momentul daca va astepta totul de la o singura institutie. "Dincolo de eforturile procurorilor, noi trebuie sa ne intrebam cine vine in loc. Asta nu-i treaba Justitiei penale, e treaba noastra, ca societate civila si ca tara. Daca ajung la putere alti oameni care se vor comporta la fel, n-ai rezolvat nimic", spune Laura Stefan, expert in anticoruptie, anuntaAdevarul.

Protestatarii, amenintati cu inchisoarea. Primul pas spre dictatura. Sfidarea Constitutiei, cea a electoratului si a partenerilor internationali nu mai sunt indeajuns pentru premierul Ponta in batalia incrancenata pentru conservarea functiei. Ultima "inovatie", pusa in scena cu ajutorul varului prin alianta de la Ministerul Justitiei? Amenintarea cu plangeri penale si ani de inchisoare pentru opozitie si oamenii care i-ar putea cere demisia in strada. La trei zile dupa ce au fost formulate impotriva sa grave acuzatii de coruptie, in dosarul prietenului Dan Sova, premierul Victor Ponta a ratat ieri, din nou, ocazia sa-si depuna demisia. S-a prezentat, in schimb, in Parlament si la Palatul Cotroceni, la brat cu liderii UNPR, PC si PLR, pentru a arata ca toata puterea este strans unita in jurul lui, ca nu are nici cea mai mica emotie fata de votul din plenul de azi al Camerei Deputatilor (va fi dezbatuta si votata cererea DNA pentru trei din cele 22 de infractiuni de comiterea carora este suspectat). Si, pentru ca tot nu-l poate clinti nimeni din scaunul de premier, Ponta si-a permis ieri un demers de care nu l-a putut acuza el insusi pe "dictatorul" Traian Basescu, atunci cand mitingurile USL umpleau strazile: a trecut la amenintari fatise la adresa opozitiei si a oamenilor care i-ar putea cere demisia, informeazaRomania Libera.

Ce fac acesti vamesi romani cand in Portul Constanta ajunge un vapor lego din China. Cea mai noua "victima" are piciorusele rupte. De data aceasta este vorba de un politist cu casca si ochelari negri. De pe masa din biroul improvizat intr-un colt al magaziei cu marfuri contrafacute ne privesc aliniati, de sub casti, confratii sai mai norocosi, intregi. Insa nici ei nu se simt mai bine. Unuia nu-i sta bine casca, altul are o problema cu o mana. Alaturi au elicopterul, masina de pompieri si tancul. Toate au ceva in comun: sunt contrafacute Piesele Lego au fost montate, cu rabdare, in ore bune, de vamesi din Constanta. Joaca lor e una cat se poate de serioasa. Pe scurt, daca la asamblare pompierului i se rup picioarele sau daca masina se dezmembreaza inainte de a o termina, este un semn ca produsul este contrafacut. Lego este doar una din sutele de firme care s-au inscris in baza de date a Biroului Vamal de Frontiera (BVF) Constanta Sud pentru protectia marcii. Containerele ce contin produse cu una din marcile inscrise aici sunt automat verificate. Daca au suspiciuni, vamesii trimit poze catre titularul marcii protejate. In cazul in care acesta nu este convins, poate cere, cateva mostre sau, asa cum este in cazul jucariilor Lego, montarea pieselor, pentru a vedea cat de bine se asambleaza, scrieGandul.

Cum s-a facut Transalpina, soseaua inutila de 300 de milioane de euro. "Era la o regionala, puteau sa o gestioneze palmat". Un drum lung de 148 de kilometri, dar cu o istorie tare complicata. Si cu dosar la DNA. Este cel mai inalt drum din Romania iar povestea lui incepe acum 2.000 de ani, cand romanii au trecut muntii pe aici. In Primul Razboi Mondial, drumul a fost pietruit de germani, iar mai tarziu reparat si inaugurat de regele Carol al II-lea. Tocmai de aceea se mai numeste si drumul regelui. In 2008, pe cand bani pentru centura Capitalei nu erau, s-a hotarat construirea Transalpinei. Transalpina arata act de cat bine pana in statiunea Ranca. Cum ai trecut de Ranca, incep problemele. Nu sunt parapeti si asfaltul incepe sa crape. Ideea acestui drum care a inghitit peste 300 de milioane de euro a aparut la inceputul anului 2008. Acum, intreaga poveste este cercetata de DNA. In raportul corpului de control al Guvernului, inca de pe primul rand apare numele celui care ar trebui sa raspunda pentru lucrarea de aici, directorul general adjunct al CNADNR, Duica Cristian, in prezent primar la Rosiori de Vede In documentul anchetatorilor se arata ca in ianuarie 2008, directorul general adjunct Duica Cristian a inregistrat o cerere pentru modernizarea drumului 67 C - Transalpina. Acum, spune ca justificarea cererii a fost "dispozitia pe care am primit-o de la directorul general", anuntaStirileProtv.ro.

DW: Multi pasi mici spre o lume mai buna. Cine a asteptat sapte minuni de la cele mai industrializate sapte state ale lumii se va declara dezamagit. Cine n-a asteptat nimic de la summitul G7, a avut ceva de invatat, crede Christian F. Trippe. Exista o tendinta in Germania de a vrea sa stii totul si de a evalua lucrurile in avans. Mai ales jurnalistii germani se grabesc sa judece un eveniment inca inainte ca acesta sa aiba loc. Summitul G7 a reprezentat un exemplu in acest sens. Reuniunea ar fi fost prea scumpa, prea ineficienta, organizata prost, situata in afara societatii civile, indepartata de cetateni; in fine, argumentul major - fara Putin si fara Rusia lui discutiile ar fi fost fara sens. Cam pe aceasta linie s-au plasat majoritatea relatarilor despre summitul de la castelul Elmau din Germania. Cu toate acestea, realitatea i-a surprins pe observatori. Reuniunea s-a soldat cu rezultate concrete, care vor putea fi evaluate ulterior. In politica privind dezvoltarea exista noi impulsuri, acorduri si masuri convenite: sprijin pentru fonduri de sustinere a protectiei angajatilor in tarile emergente, informeazaDeutsche Welle.

"Podul penalilor" de peste Prut ameninta cele doua tari. Nu ajungea ca avem un prim-ministru acuzat de coruptie la Bucuresti, acum vom avea un sef de guvern problema si la Chisinau. Procuratura Generala l-a convocat ieri pe Chiril Gaburici la audieri dupa ce o ancheta a confirmat ca acesta si-a falsificat diploma de studii medii. Pe acest "Pod al penalilor" de peste Prut nu pot marsalui decat interesele rusesti. La Bucuresti, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, apuca pe calea autoritarismului de tip estic si ameninta cu "raspunderea penala" Opozitia care cere demisia unui prim-ministru acuzat de DNA de coruptie. Cum intre DNA si Guvernul Ponta exista o prapastie in ceea ce priveste credibilitatea pe plan european, cu cat Ponta si acolitii sai gen Cazanciuc prelungesc criza si recurg la mijloace nedemocratice, cu atat deriva Romaniei in afara spatiului de civilizatie europeana va fi mai mare. De aceasta deriva nu poate profita decat un singur actor - Rusia -, care abia asteapta sa rupa unitatea europeana si atlantica creata dupa invazia Ucrainei, scrieRomania Libera.