MAE a dat si cu ia in gard, la Expo Milano 2015. "Ia traditionala romaneasca" prezentata lumii intregi este, de fapt, o banala bluza "de calitate indoielnica". Aparatorii costumului popular romanesc sunt revoltati de imaginea Romaniei la expozitia universala de la Milano. Romancele de la pavilion intampina vizitatorii in tinute moderne descrise drept straie traditionale. Modul in care Romania se prezinta la expozitia universala Expo Milano 2015 este considerat revoltator de catre cea mai importanta comunitate online dedicata iei si costumului traditional romanesc, La Blouse Roumaine. Protestul a pornit de la imaginea postata pe contul de Twitter de echipa MAE, care coordoneaza participarea Romaniei la evenimentul ce are loc in Italia, in perioada 1 mai - 31octombrie. Fotografia arata trei fete care intampina vizitatorii purtand o tinuta stilizata, compusa dintr-o camasa alba cu maneci bufante, trei dungi negre si bordura rosie la gat, precum si o fusta neagra simpla avand pe brau un mic model popular. Imaginea a fost prezentata astfel: "Hostessele pavilionului nostru au cel mai dragut outfit - bluza traditionala romaneasca, numita <>", scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Operatiunea save Ponta. PSD scoate de la sertar o lege care elimina conflictul de interese din sfera penala. Cu vacanta parlamentara care bate la usa si cu un premier acuzat de conflict de interese, pe numele caruia procurorii au cerut inceperea urmaririi penale, deputatii fac tot posibilul sa-l salveze pe Victor Ponta. Intai au respins cererea DNA pentru inceperea anchetei penale, apoi au introdus de urgenta pe ordinea de zi a comisiei juridice, printre cele 22 de proiecte de lege de modificare a Codului penal si a celui de procedura penala, si o initiativa care dezincrimineaza conflictul de interese. Proiectul este initiat de cinci deputati (PSD, PC, UDMR si minoritati) si, daca ar fi adoptat, ar sterge cu buretele acuzatia de conflict de interese de care este acuzat premierului. Intervievati de Gandul, initiatorii sustin ca proiectul nu a fost initiat cu dedicatie pentru Victor Ponta. Insa momentul introducerii pe ordinea de zi a picat fix in ziua in care deputatii au respins cererea procurorilor de incepere a urmaririi penale a premierului, anuntaGandul.

Scrisoarea trimisa Guvernului. Traian Basescu vrea birou in bloc cu Nitu si Zegrean. Nemultumit ca in vila din Gogol nu era suficient spatiu, fostul sef al statului a cerut birou intr-un alt imobil al RA-APPS. Fostul presedinte Traian Basescu a anuntat Guvernul ca este dispus sa se mute in vila Gogol dupa 15 iunie, dar a avertizat ca nu sunt respectate mai multe cerinte, precum protectia locatarilor, si ca inclusiv premierul Victor Ponta va raspunde pentru posibile incidente. El a mai aratat ca imobilul nu dispune de spatiu pentru un cabinet de lucru, nu are un salon de primire pentru vizitatori, nu beneficiaza de garaj. Pentru rezolvarea partiala a problemelor, fostul presedinte a solicitat repartizarea unui spatiu pentru birou intr- un alt imobil, indicand in acest sens un apartament de pe strada Mihai Eminescu, informeazaEVZ.

Exemple istorice care il pot inspira pe Ponta. Victor Ponta supravietuieste in fruntea Guvernului pe timp de imprumut. Credibilitatea sa a fost sfaramata inca de la scandalul plagiatului. Pentru acuzatia de plagiat alti lideri politici europeni au demisionat pentru a nu arunca o pata asupra onoarei guvernelor si a tarilor lor si in felul acesta si-au salvat propria onoare. In lumea civilizata nu se produc crize constitutionale grave cum este cea din vara anului 2012, dar cand esti responsabil de o asemenea criza care a dus Romania la un pas de conflict deschis cu Uniunea Europeana, in mod firesc pleci, pentru ca demisia ar fi o dovada de responsabilitate fata de tara pe care o conduci. Invers, refuzul de a demisiona este o dovada de iresponsabilitate si din iulie 2012 Europa stie ca la Bucuresti exista un prim-ministru iresponsabil. Chiar daca presedintele Iohannis i-ar permite lui Ponta, prin absurd, sa participe la summit-urile UE, aceasta participare ar face rau intereselor Romaniei pentru ca Ponta si-a pierdut deja din 2012 credibilitatea si onorabilitatea. Mai grav este ca el stie acest lucru, scrieRomania Libera.

Armata Romana se restructureaza si modernizeaza. Planul aprobat de CSAT se intinde pana in anul 2027. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat planul-cadru pentru continuarea procesului de restructurare si modernizare a armatei in 2015, dar si programul de inzestrare a acesteia pana in 2027, a anuntat, marti, presedintele Klaus Iohannis. "CSAT a aprobat astazi fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman in anul 2016. Un alt punct pe ordinea de zi l-a constituit analiza si aprobarea planului-cadru pentru continuarea procesului de restructurare si modernizare a Armatei Romaniei in anul 2015 in scopul realizarii unei capacitati de reactie adecvata misiunilor stabilite prin planurile de aparare strategica, nationala si/sau ale Aliantei. In acelasi context, membrii Consiliului au aprobat programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei romane pana in anul 2027 si in perspectiva", a afirmat Iohannis, intr-o declaratie de presa la finalul sedintei CSAT, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Dupa votul din Parlament se reaprinde un vechi conflict constitutional. Camera Deputatilor a aparat imunitatea primului-ministru Victor Ponta cu 231 de voturi la 120. In replica, presedintele Klaus Iohannis a acuzat Parlamentul de atitudine iresponsabila. Motiunea de cenzura si-a pierdut forta de impact caci marti Camera Deputatilor a respins solicitarea DNA. Sunt lucruri diferite, dar s-a conturat de acum o majoritate lipsita de ezitari. De pilda, am vazut clar din atitudinea deputatului UDMR Marton Arpad ca se desolidarizeaza de modul de a pune problema al liberalilor. A avut loc la inceput, asa cum se intampla de obicei, o mica discutie procedurala. Deputatul Gabriel Andronache a cerut sa se voteze direct solicitarea DNA, caci presedintele Camerei anuntase deja ca votul va fi dat pe o hotarare a Parlamentului. Or, Marton Arpad a avut o interventie coerenta si utila, dar care servea totodata intereselor majoritatii, informeazaDeutsche Welle.

Conflict fara precedent la Hidrocentrala Portile de Fier I. Sarbii si romanii nu se mai inteleg cum sa imparta energia: "Ei uzineaza haotic". Un incident fara precedent in istoria Hidrocentralei de la Portile de Fier I ar putea arunca Romania intr-un scandal international cu Serbia. Hidroelectrica nu mai plateste de doi ani de zile partenerului sarb de la Hidrocentrala Portile de Fier I o cantitate de energie pe care s-a angajat, in urma unui acord, sa o achite in fiecare an. In replica, sarbii exploateaza apa din Dunare atat cat vor, fara sa respecte graficul comun de uzinare, astfel ca la momentul de fata, cota din lacul de acumulare de la Portile de Fier I este cu peste un metru mai scazuta decat in mod obisnuit. Comisia mixta romano-iugoslava pentru "Portile de Fier" a fost infiintata in conformitate cu art. 11 din Acordul privind realizarea si exploatarea Sistemului hidroenergetic si de navigatie "Portile de Fier" pe fluviul Dunarea, semnat la 30 noiembrie 1963, ca organ mixt al guvernului Republicii Socialiste Romania si guvernului Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, scrieAdevarul.