Medicul roman Ion Bogdan Codorean, cel care l-a insotit pe Victor Ponta pentru operatia la care a fost suspus acesta in Turcia, a spus intr-un interviu pentru Gandul ce s-a intamplat in timpul operatiei suferite de premierul Romaniei si ce trebuie sa faca primul ministru dupa operatie. Potrivit acestuia, Victor Ponta nu ar trebui sa mearga la Guvern in urmatoarele trei saptamani.

Ion Bogdan Codorean este specialist in traumatologie sportiva la Spitalul Militar Central din Bucuresti. Saptamana trecuta, medicul a fost vizitat de Victor Ponta pentru un consult. Diagnosticul pus atunci, spune specialistul, a fost unul foarte grav: ruptura veche de ligament incrucisat anterior, ceea ce a determinat o ruptura de menisc intern si leziuni foarte mari de cartilaj.

"Dansul a fost la mine la consultatie, saptamana trecuta, si atunci am stabilit diagnosticul asta si i-am spus ca trebuie sa se opereze", a spus Ion Bogdan Codorean pentru Gandul.

Dupa consultatie, Victor Ponta era hotarat sa se opereze in tara. Peste o saptamana, a luat o alta decizie. "La dansul alegerea a fost, din ce am inteles eu, numai din prisma izolarii de acolo, sa fie mai linistit, sa nu fie presiunea presei", spune medicul Codorean.

Ortopedul sustine ca operatia in sine este una complicata si ca in Romania sunt cativa medici care pot face o astfel de interventie chirurgicala. Ion Bogdan Codorean este unul dintre acesti medici care face frecvent astfel de operatii. Acesta a fost si motivul pentru care premierul Victor Ponta a mers la el la consultatie.

"A fost discutia asta, ca se va hotari daca se opereaza aici (n.r. Spitalul Militar), a fost hotarat sa se opereze aici, a zis ca nu are incredere decat in noi. A spus ca de aia a venit la noi, la Spitalul Militar, ca are foarte mare incredere in medicii de aici, dar probabil ca... nu stiu eu care au fost deciziile lui, dar din cauza asta m-a si rugat sa-l insotesc. A zis ca are incredere numai daca o sa fiu si eu de fata, sa comunicam, sa facem planul operatiei cu cei de acolo", dezvaluie medicul Codorean.

Operat de medici turci, sub supraveghere romaneasca

Despre operatia in sine, medicul Ion Bogdan Codorean spune ca a durat doua ore, timp in care o echipa formata din trei medici turci au reparat tot ce "era stricat in genunchi". Medicul roman nu a participat efectiv la operatie, pentru ca sistemul medical din Turcia nu ii dadea voie sa participe la operatie decat cu aprobarea Ministerului Sanatatii de acolo si cu cel al Colegiului Medicilor din Turcia.

"Pentru ca sa particip efectiv la o astfel de operatie trebuie aprobare de la Colegiul Medicilor. Si in Romania daca vine cineva din strainatate n-are voie in spital. Spre exemplu, eu nu am voie nici daca ma duc in alt spital din Romania. La Spitalul Foisor, de exemplu, eu nu am voie sa operez pentru ca asa sunt contractele facute. Trebuie sa iau aprobare de la Colegiul Medicilor", a explicat medicul.

In aceste conditii, medicul roman a intrat in sala de operatie odata cu Victor Ponta. "Am facut planingul operatiei si am stabilit ce sa i sa faca. Am fost la operatie si mi-am spus parerea, le-am dat sfaturi acolo unde am considerat ca trebuie facut ceva, dar eu n-am participat efectiv, n-am fost imbracat steril pentru ca nu ai voie sa faci operatie. Am intrat si am iesit odata cu el din sala de operatii", a mai dezvaluit medicul.

Operatia la care a fost supus Victor Ponta a fost una complicata, "cu multe lucruri de reparat", precizeaza el. "A fost o operatie foarte complicata. Am citit si eu acum ca zic unii ca nu stiu cine ar face nu stiu cate operatii din astea, dar in Romania nu sunt foarte multi care pot sa faca operatii ca asta. Dansul a avut o ruptura veche de ligament incrucisat anterior, fapt ce a determinat o ruptura de menisc intern si leziuni foarte mari de cartilaj. Si atunci a trebuit sa se scoata portiuni din meninsc, alte portiuni s-au suturat, s-a facut reconstructie de ligament inscrucisat anterior si sutura de menisc", a spus Ion Bogdan Codorean.

Victor Ponta nu are voie sa mearga la Guvern trei saptamani

In privinta tratamentului post-operator, specialistul in traumatologie sportiva arata ca recuperarea conteaza foarte mult pentru ca rezultatul operatiei sa fie foarte bune.

"Dansul misca deja piciorul, piciorul se misca inca de a doua zi de dupa operatie, dar n-o sa calce pe picior, nu are voie sa se sprijine pe picior deloc. E o perioada de minimum trei saptamani in care atunci cand lasi piciorul jos vine sange in picior, se misca genunchiul si doare. Una este sa fie numai ligament incrucisat si restul sa fie bine, si alta este sa fie distruse toate in genunchi. Pentru ca daca e rupt numai ligamentul incrucisat, de a doua zi ai voie sa calci pe picior. Dar complicatia dansului e mult mai rau decat in mod normal", a precizat Ion Bogdan Codorean.

Are voie Victor Ponta sa mearga la sedintele de guvern sau sa se ocupe de activitatile de zi cu zi? "Eu i-am recomandat sa nu. Nu poate pentru ca el trebuie sa stea tot timpul cu piciorul sus, trebuie sa stea cu piciorul mai sus decat nivelul inimii, ca sa nu-i vina mult sange in picior, ca sa nu se umfle, apar dureri si pot aparea complicatii. Deci, el daca lasa piciorul in jos pot sa apara complicatii maricele", a mai spus medicul.

Citeste interviul integral pe Gandul.info

Premierul Victor Ponta se afla in Turcia pentru o interventie chirurgicala la genunchiul stang, la care s-a accidentat in urma unui meci de baschet, iar marti dimineata a postat pe Facebook un mesaj prin care a transmis ca a fost operat, interventia fiind "mult mai complicata decat se anticipa".

"Multumesc tuturor celor care in aceste zile au avut un gand bun pt mine - operatia a fost mult mai complicata decat se anticipa, dar sunt convins ca pana in decembrie voi putea face sport din nou. Multumiri speciale doctorului Ionut Codorean, care a fost langa mine si mi-a dat curaj prin profesionalismul sau (evident ca am totala incredere in medicii romani - aici insa am ceva ce era imposibil acasa - LINISTE si ODIHNA)! Vreau sa-i asigur si pe cei care "se bucura" de necazul meu ca ma voi intoarce mai sanatos si mai puternic!", a scris Ponta pe Facebook.

Luni dimineata, avocata lui Victor Ponta a fost la Directia Nationala Anticoruptie, unde ar fi urmat sa se prezinte premierul, urmarit penal pentru trei infractiuni in dosarul lui Dan Sova. Potrivit unor surse oficiale, avocata ar fi cerut o amanare cu o saptamana a audierii premierului, motivand prin faptul ca acesta este in Turcia, unde ar urma sa se opereze la genunchi.

Tot luni, Ponta a semnat decizia prin care vicepremierul Gabriel Oprea este desemnat sa coordoneze activitatea Guvernului in perioada 16-19 iunie.

Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta a fost la Spitalul Militar Central din Bucuresti, pentru un control la genunchi, iar in urma investigatiilor medicii au stabilit ca are un ligament rupt si ii sunt afectate meniscul si cartilagiul, recomandandu-i o interventie chirurgicala.