Cum i-ar putea afecta pe romani iesirea Greciei din zona euro. De la limitarea extragerilor la bancomatele din Grecia la slabirea leului. Temerile ca Grecia ar putea iesi din zona euro s-au intensificat in ultimele saptamani. Premierul elen Alexis Tsipras a criticat pozitia intransigenta a creditorilor Greciei, ignorand avertismentele ca Europa se pregateste de "Grexit". Statul elen trebuie sa plateasca FMI pana la sfarsitul lunii iunie datorii scadente in valoare de 1,6 miliarde de euro. Analistul economic Aurelian Dochia spune ca este de asteptat ca iesirea Greciei din zona euro sa aiba impact limitat si de scurta durata asupra economiei romanesti, un impact controlabil, insa exista si o componenta greu de masurat, data de reactia pietelor si de comportamentul populatiei. "Este vorba de reactia pietelor si a populatiei, uneori se reactioneaza exagerat, este foarte important sa nu se instaleze o situatie de panica", a spus Dochia, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Povestea celui mai prost spagar din Primaria Capitalei. Functionarul prins cu 12.000 de euro in buzunarul pantalonilor. Gheorghe Cosmin Metescu (35 de ani), functionar in cadrul Serviciului Urbanism din cadrul Primaria Bucuresti, fost sef al acestui serviciu, in perioada 2012-2013, a fost prins, pe 11 iunie, in flagrant de procurorii DNA cand primea spaga. 12.000 de euro au fost gasiti in buzunarul pantalonilor, impaturiti intr-o punga de plastic. In fata probelor, Metescu a recunoscut ca era vorba de spaga. "Regret savarsirea faptei", a spus Metescu. Asta dupa ce, cu cateva zile inainte, pe 3 iunie, un alt angajat al Primariei Capitalei, Solomon Wigler, consilierul personal al edilului Sorin Oprescu, fusese si el prins in flagrant cand primea 25.000 de euro.EVZva prezinta detalii inedite din decizia Tribunalului Bucuresti, care a emis mandatul de arestare preventiva.

Cum a luat-o finul Manolache inaintea nasului Ponta. Profilul complet al deputatului PSD care nu vrea sa fie egal cu "cetatenii normali". Deputatul PSD, Marius Manolache, cel care a declarat pentru gandul ca a votat pensiile speciale ale parlamentarilor deoarece nu se poate pune semnul de egalitate intre demnitari si "cetatenii normali", precum doctorii, inginerii, muncitorii, s-a remarcat in Parlament prin modificarile propuse la Codul Penal si de Procedura Penala si participarea la "Martea neagra" - 2013. Membru al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Manolache se lauda cu faptul ca este finul premierului Victor Ponta, iar in Parlament nu a luat cuvantul decat pentru a depune juramantul. La fel ca nasul Ponta, Manolache a avut probleme cu DNA. Procurorii l-au pus sub urmarire penala in 2013, acesta fiind acuzat de fals in acte. Deputatul Manolache are o casa de 607 mp, dar si o datorie la banca de 300.000 de euro, in conditii in care veniturile cumulate ale sale si ale sotiei sale nu au depasit in 2014 suma de 100.000 lei. Suma acopera probabil doar rata anuala la banca, informeazaGandul.

Tariceanu si judecatoarele Costiniu si Baltag au inceput JIHADUL impotriva anticoruptiei. Asociatiile de magistrati, care au obtinut semnaturi de sustinere de la cel mult 100 de magistrati din totalul de peste 8.000, se erijeaza in aparatorii independentei Justitiei, cerand sprijin politic de la presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, impotriva SRI, de care s-ar simti amenintati. La intalnirea cu presedintele Senatului de miercuri a mai fost atacata conducerea DNA, ca si presedinta Inaltei Curti de Castie si Justitie, Livia Stanciu. Se poate spune ca reprezentantii celor 100 de magistrati si presedintele Senatului au declansat jihadul impotriva luptei anticoruptie, incercand sa o blocheze. Actiunea magistratilor protestari si a presedintelui Senatului se conjuga si cu altele declansate in interiorul CSM tot de reprezentantii acestui numar mic de mgistrati. De asemenea, protestatarii vor sa extinda actiunea lor si la nivelul Consiliului Suprem de Aparare al Tarii, iar pentru sustinere, in afara de presedintele Senatului, Tariceanu, si-ar fi anuntat disponibilitatea si Victor Alistar, presedintele executiv al Transparency Romania, scrieRomania Libera.

Momentul in care denivelarile de pe Centura Capitalei duc la moartea unui om.Plina de gropi, centura Bucurestiului a devenit un culoar al mortii pentru soferi. Un barbat de 45 ani a murit cand masina lui a fost izbita violent de un camion. Tragedia s-a produs pe soseaua Popesti Leordeni, o artera intens circulata de masini de mare tonaj. Soferul spune ca nu a mai stapanit mastodontul din cauza denivelarilor din asfalt. Accidentul s-a produs pe centura intre localitatea Glina si intersectia cu Soseaua Oltenitei. Politistii spun ca primele cercetari arata ca autotrenul, scapat pe contrasens, a lovit frontal o duba care venea regulamentar din sensul opus. Impactul a fost atat de violent incat soferul dubei a fost proiectat prin geamul masinii direct pe asfalt. A murit pe loc. Soferul autotrenului, ranit usor, le-a spus politistilor ca nu avea viteza dar nu a mai stapanit volanul din cauza hartoapelor din asfalt, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Romania si iesirea din cercul vicios. S-au implinit 25 de ani de la glisarea Romaniei in cosmarul mineriadelor. Iata o propozitie care lasa de dorit, pentru ca Romania e departe de a fi "glisat". Romania n-a alunecat in nenorocirea de la 13-15 iunie printr-o fatalitate, asa cum se abate uneori o catastrofa naturala asupra omului mai mult sau mai putin nevinovat. Ci tara s-a vazut expulzata din familia natiunilor civilizate de o barbarie pe stil cambogian. Nu e un secret a cui e vina, cine poarta raspunderea acestui cataclism, care a intarziat enorm racordarea Romaniei postcomuniste la modernitatea statelor de drept si democratice in mod neoriginal. Sunt, in context, cat se poate de legitime trimiterile unor observatori avizati la continuitatea generatiilor de lideri socialdemocrati, de la Iliescu Ion la Ponta Victor Viorel, trecand prin parintele spiritual al plagiatorului, Nastase Adrian, cel condamnat pentru coruptie. Vladimir Tismaneanu scotea recent in evidenta ce-i uneste pe cei trei. E, intre altele cinismul si samavolnicia. Pe mine ma frapeaza nu atat foamea lor de putere cat dispretul pentru cerintele si cutumele statului de drept, cuplate cu refuzul de a actiona astfel incat sa se evite prejudicierea grava a imaginii tarii, informeazaDeutsche Welle.

Intrebarea stupida care face cat o cetatenie romana: "Cum se numea calul lui Stefan cel Mare?" O refugiata din Afganistan, stabilita de opt ani in Timisoara, nu are cetatenie romana pentru ca nu a stiut sa raspuna la o intrebare ridicola primita la examen. "Cum se numeste calul lui Stefan cel Mare?". Asa a sunat o intrebare adresata tinerei Kariha Kahis Klaw, refugiata la Timisoara din Afganistan, care dorea sa obtina cetatenia romana. La aceasta intrebare nu ar putea sa raspunda niciun roman, de vreme ce Stefan cel Mare a avut o indelungata domnie in Moldova (intre 1457-1504). Este adevarat ca in literatura romana apar cateva nume de cabaline calararite de-a lungul timpului de domnitor. Catalan si Voitis sunt doua exemple. Insa in cele patru decenii de domnie, Stefan cel Mare a avut cu siguranta mai multi cai! "La trei luni dupa ce am cerut, am primit azil. Romania este foarte prietenoasa si nu m-am simtit niciodata ca un strain. Ma bucur sa fiu in Romania si doresc sa fiu aici in continuare. Am fost recent plecata din tara si abia asteptam sa ma intorc in Timisoara", a spus Kariha, scrieAdevarul.