Mass-media internationala a acordat un amplu spatiu dublului scrutin electoral desfasurat, duminica, in Romania

Agentia France Presse prezinta primele rezultate la iesirea de la urne, precizand ca opozitia reprezentata de Partidul Democrat, apropiat de presedintele roman Traian Basescu, s-a plasat in fruntea rezultatelor primelor alegeri europene din Romania.

La aproape 11 luni de la aderarea acestei tari in UE, romanii s-au prezentat la urne pentru a alege 35 de reprezentanti pentru Parlamentul European. Scrutinul fusese programat ceva mai devreme anul acesta, dar a fost amanat din cauza luptelor politice, aminteste publicatia International Herald Tribune, citand Associated Press.

Agentia Reuters noteaza ca acest scrutin electoral este considerat ca un test de popularitate pentru principalele formatiuni politice, in perspectiva alegerilor din 2008. “Partidul Democrat a castigat in popularitate sub actiunea lui Basescu, al carui stil direct a convins multi romani ca el vrea sa lupte cu adevarat contra coruptiei, problema centrala intr-o tara care a aderat anul acesta la UE”, scrie publicatia.

EuroNews relateaza despre scrutinul dublu organizat in Romania, precizand ca alegerile europarlamentare se desfasoara in paralel cu un referendum asupra reformarii radicale a sistemului electoral romanesc, menit sa-i faca pe politicieni mai responsabili si sa elimine coruptia la nivel inalt.

Si media maghiara a relatat pe larg despre alegerile desfasurate duminica. Magyar Televizio titreaza ca “maghiarii din Romania au manifesta un interes deosebit fata de alegerile europarlamentare”, in conditiile in care participarea la vot a fost destul de scazuta. Postul TV anunta ca, in ceea ce priveste interesul fata de scrutin, pe primul loc se afla judetul Harghita, cu un procent de 29,01%, urmat de judetul Salaj, cu 26,83%, respectiv de judetul Covasna, cu 25,35%.

Magyar Hirlap scrie ca “sustinatorii lui László Tökés au fost intimidati de adversarii politici ai episcopului reformat”, amintind ca unul intre activistii lui László Tökés, care lipea afise electorale, a fost batut cu brutalitate.

Ziarul belgian La Libre Belgique scrie despre alegerea eurodeputatilor ca fiind ocultata de certurile interne. “Nu se stie daca nu vom vedea in curand o cantareata de muzica tiganeasca, Gabi Lunca, defiland pe culoarele Parlamentului European sau vom intalni un fotbalist de renume, Helmuth Duckadam, erou al Cupei Europei in 1986. Sau pe patronul clubului Steaua Bucuresti, Gigi Becali, care a intrat in politica pentru a urma 'vointa Domnului', sau pe fosta presedinta a Fundatiei Soros pentru o Societate Deschisa, Renate Weber”.

Publicatia conchide cu declaratiile doctorandei romance Raluca Ursachi, care afirma ca dezbaterile asupra temelor europene au fost mascate de mizele interne" si de "omniprezentul conflict intre presedinte si prim-ministru".