Il cheama Gheorghe Boeru si procurorii il acuza ca a aranjat contracte publice cu deputatul Sebastian Ghita, fapt pentru care l-a denuntat si el pe primarul Andrei Chiliman. Totul s-a intamplat in dosarul penal extins al cumnatului lui Victor Ponta. Acelasi Gheorghe Boeru a fost implicat direct si in afacerea Nitramonia alaturi de controversatul Fatih Kesser, anchetat de procurorul Victor Ponta la inceputul anilor 2000. Privatizarea frauduloasa a Nitramonia a declansat in 2003 urmarirea penala pe numele lui Boeru si Kesser, dar nimeni n-a patit nimic atunci.

Acum, dupa ce a petrecut trei saptamani in arestul politiei prahovene, Gheorghe Boeru a fost plasat sub control judiciar. Provine dintr-o directie a armatei si s-a lansat in afaceri imediat dupa revolutie. A devenit consultant pe fonduri europene, general de aviatie in rezerva si urmarit penal la DNA Ploiesti.

Cum a disparut fabrica de explozibili

In martie 2003, Gheorghe Boeru a semnat efectiv actele de preluare a Nitramonia Fagaras, cel mai mare producator de explozibili din regiune, privatizat pentru doar 800.000 de dolari. Boeru nu era singur in afacere, ci il avea partener pe controversatul Fatih Kesser, afacerist turc de origine kurda. Ambii reprezentau atunci o companie offshore din Statele Unite prin care, de altfel, au luat Nitramonia.

La acea data, cei doi, Boeru si Kesser, erau deja administratori la Colorom Codlea, dupa ce, anterior, o preluasera si pe aceasta de la stat, prin aceeasi firma offshore (Fletcher Group LLC).

Ambele unitati strategice ale industriei romanesti au fost bagate in faliment atat de rapid incat, tot in 2003, a si izbucnit scandalul pe tema privatizarii lor. Inamic public a devenit Fatih Kesser care, spre deosebire de partenerul sau, Gheorghe Boeru, era deja notoriu din cauza mai multor deturnari frauduloase de TVA comise la sfarsitul anilor 90. Adunate, fraudele au produs un prejudiciu de peste 100 de milioane de dolari.

La inceput a fost ancheta lui Ponta

Cauza penala cu deturnarile de TVA fusese instrumentata in 2000 chiar de procurorul Victor Ponta care l-a arestat pentru o luna pe Fatih Kesser, trimitandu-l in judecata, la pachet cu niste kurzi, cativa sirieni si doi functionari fiscali din Constanta.

Numai ca, desi era obiectul unui dosar mamut de spalare de bani, Kesser a fost eliberat repede si, la scurt timp, impreuna cu Gheorghe Boeru, a preluat pe nimic intreprinderile brasovene Colorom Codlea si Nitramonia Fagaras. Pe prima cei doi au folosit-o imediat intr-o noua frauda fiscala, deturnand ilegal TVA in suma de 16 miliarde lei vechi. Asa au aparut inca doua dosare penale pe numele lui Boeru si Kesser.

La acea vreme, cel care a mentinut presiune publica pe subiectul Fatih Kesser a fost Metin Cerchez, deputat din partea minoritatii turce in legislatura 2000-2004. De la tribuna parlamentului, Cerchez l-a acuzat sistematic pe Kesser ca ar fi trezorierul PKK -Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerat organizatie terorista in toata lumea. Interpelarile lui Cerchez au produs un film halucinant al raspunsurilor oficiale si al faptelor concrete.

Citeste articolul integral pe RISE Project