Cine schimba legea care-i elibereaza pe savantii inchisorilor? Membru CSM: "Cel care plagiaza sa fie reincarcerat!" Dupa ce "Adevarul" a aratat, intr-o serie de articole, ca lucrarile pe baza carora detinutii primesc scutiri de pedeapsa sunt plagiate sau nu respecta normele stiintifice, problema a ajuns in atentia Consiliului Superior al Magistraturii si a ministrului Justitiei. "Dupa primul articol din "Adevarul" le-am scris colegilor din CSM ca trebuie sa ne aplecam asupra acestei situatii deoarece este o problema foarte grava. Este nevoie de imbunatatirea textului de lege, pentru ca a iesi din inchisoare pe baza unei lucrari plagiate inseamna sa fraudezi legea si asa ceva nu trebuie sa se intample", ne-a declarat judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM. Si Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, a atins ieri acest subiect: "Exista, in momentul de fata, mai multe propuneri de modificare a legii si suntem in dialog cu mai multe institutii pentru a aduce putina rigoare. Caracterul stiintific al unei lucrari nu este usor de stabilit, exista o disputa inclusiv in mediul universitar. Problema este in atentia noastra", scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Guvernul impinge Romania pe urmele Greciei? Un plus la salariu de 12% pentru personalul nedidactic si pensii speciale pentru militari, politisti, diplomati si functionari parlamentari. Plus norme de hrana si de echipament mai mari pentru militari, politisti, pompieri si jandarmi. Toate modificarile au fost operate intr-o singura zi, fara prea multe dezbateri, desi pot conduce, potrivit specialistilor, la "un derapaj bugetar semnificativ". Masurile mentionate sunt cuprinse in doua ordonante de urgenta - adoptate ieri de Guvern, fara a fi puse in dezbatere publica - si in trei proiecte de lege - votate de Camera Deputatilor tot ieri, la mai putin de 24 de ore dupa ce trecusera prin Senat. Adica, graba mare si in randul Executivului si al parlamentarilor. Ultimii au plecat, apoi, in binemeritata vacanta de doua luni, anuntaRomania Libera.

Dosarul ,,Regele Motorinei". Martor, despre protectia autoritatilor: Singurul control a fost aranjat. Mai multi angajati ai Excella Real Grup au fost audiati, luni, la Curtea de Apel Bucuresti in dosarul evaziunii cu motorina in care sunt implicati, printre altii, bacauanul Radu Nemes si Sorin Blejnar, fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).Afaceristul este acuzat de procurorii DNA de constituirea unui grup organizat specializat in evaziunea cu motorina, iar Blejnar este invinuit de sprijinirea retelei. Prejudiciul calculat de procurori se ridica la 56 de milioane de euro. Nemes, pana anul trecut cel mai cautat roman, cel ce controla firma Excella Real Grup, din comuna constanteana Nicolae Balcescu, a surprins instanta cand a fost de acord sa dea primele declaratii in acest dosar, informeazaEVZ.

Dupa Catedrala Mantuirii, in Bucuresti va fi construita cea mai mare moschee din Europa. Reactie dura a istoricului Djuvara. Muftiatului Cultural Musulman din Romania construieste in Bucuresti, pe un teren primit de la stat, cea mai mare moschee din Europa. Centrul cultural va fi construit din banii statului turc pe un teren primit prin Hotarare de Guvern, la finele lunii mai. Situat pe Bulevardul Expozitiei din Bucuresti, langa Romexpo, are o valoare de inventar de 17,2 milioane lei, potrivit Adevarul. Activul s-a aflat in administrarea Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, fiind acum trecut in cea a Secretariatulu de Stat pentru Culte. "Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitala europeana. Faptul ca terenul ne-a fost atribuit noua, comunitatii musulmane, de catre Guvern, vorbeste de la sine despre respectul si intelegerea etnica din Romania", a afirmat muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor, scrieGandul.

Ce s-ar putea intampla daca Grecia intra in faliment. Cel mai negru scenariu si urmarile asupra tarilor din Uniunea Europeana. Va intra sau nu Grecia in faliment marti noapte? Este intrebarea care framanta intreaga Europa si nu are cum sa fie ignorata nici la Bucuresti. Guvernul lui Alexis Tipras a anuntat deja ca nu-si va plati rata de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International. Insa specialistii nu cad de acord daca in urma acestei decizii indraznete Grecia va ajunge in colaps. Cele mai negre scenarii presupun iesirea tarii din zona euro, reintoarcerea la drahma si taierera liniilor de finantare externa. Marti noapte la ora 1 expira termenul pana la care grecii trebuie sa-si plateasca rata la FMI. Raspunsul guvernului elen a fost facut public inca de luni seara, la CNN, la o ora de maxima audienta, anuntaStirileProtv.ro.

Ce au fost si ce-au ajuns - giganti ai Epocii de Aur, intre companii straine, subzistenta la Stat si investitii timide. Multe dintre marile fabrici ale Romaniei Socialiste au fost rase de pe fata pamantului si transformate in mall-uri sau cartiere rezidentiale, in timp ce unele intreprinderi, mai atractive si cu potential de retehnologizare, au ajuns pe mana strainilor, care au investit si au facut profit, indiferent daca le-au pastrat sau nu numele initiale. Interesant este ca, in ultimii 25 de ani, printre brandurile deja consacrate si-au facut loc putine nume noi, dar profitabile. Un astfel de exemplu este Dedeman, compania controlata de fratii suceveni Dragos si Adrian Paval. Dedeman este numarul 1 in piata de retail a bricolajului si a ingenunchiat branduri straine cu traditie in domeniu, cum ar fi Bricostore sau Parktiker. Privite din perspectiva cifrei de afaceri, indiferent daca sunt pe pierdere sau in castig, companiile romanesti cu traditie continua sa se numere printre greii pietelor, informeazaAdevarul.

Legea falimentului personal. Instructiuni de folosire. Legea insolventei persoanelor fizice a fost publicata in Monitorul Oficial, urmand sa intre in vigoare peste sase luni. Specialistii in insolventa arata ca acesta a fost adoptata inainte de a avea un studiu de impact, motiv pentru care nu a putut fi bugetata. In plus, legea are mai multe puncte vulnerabile, unele dintre ele conducand la ingradirea unor drepturi si libertati. Cu toate ca legea va intra in vigoare abia anul viitor, comisiile de insolventa la nivel central si local trebuie sa se infiinteze in perioada imediat urmatoare. Astfel, cei protejati de aceasta lege vor avea dreptul la "cheltuieli pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil", cheltuieli care vor fi stabilite de Comisia pentru insolventa. Insa functionarea comisiilor nu a fost inca bugetata. Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa, a explicat pentru "Romania libera" cum s-a ajuns in aceasta situatie.