Cu un ghid de noua puncte, FMI raspunde la ceea ce se intampla acum in Grecia. Fondul subliniaza ca nu exista nici o perioada de gratie si, in esenta, sustine ca amanarea de la plata ratei nu ajuta la nimic asa cum s-a dovedit si in trecut, scrie iefimerida.gr care prezinta detaliat cele noua puncte.

GreciaFoto: Colaj foto

Le Monde analizeaza reactia grecilor la tactica lui Tsipras. Premierul grec a cerut miercuri poporului sa nu fie de acord cu masurile impuse de Troica, dar oare are Tsipras unanimitate in Syryza sau poporul grec il va mai sustine mult? se intreaba jurnalistii francezi care trec in revista intr-un alt articol si posibilile scenarii daca elenii parasesc zona euro. Liberation scrie ca Tsipras este dispus sa accepte cererile creditorilor cu usoare modificari.

Cât timp va dura drama Greciei?, se intreaba si nemtii de la Bild. Acestia relateaza ca Parlamanetul i-a cerut Angelei Merkel sa actioneze mai hotarat deoarece nu "putem astepta in liniste". Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie ca tarile din UE isi doresc in majoritate mentinerea Greciei in UE si reda declaratiile lui Varoufakis care se declara optimist într-un acord cu creditorii dupa aflarea rezultatelor referendumului.

Reuters noteaza ca miza Greciei este mult mai mare decat banii. Problema greaca afecteaza viitorul Europei. In ochii lui Tsipras este o criza a democratiei si a suveranitatii, daca dorintele unui stat national depasesc obiectivele zonei euro si ale Uniunii Europene. Pentru zona euro - si pentru Germania in special - este un test de unitate.

George Kaminis, unul dintre cei mai apreciati politicieni greci, supranumit de presa greaca in aceste zile "Generalul lui DA" ii indeamna cetatenii sa voteze DA la referendum si spune ca vrea "sa puna capat luptei cu Europa", potrivit The Telegraph.

Grecia are foarte putin timp sa se pregateasca pentru un referendum al carui rezultat ar putea decide viitorul tarii in zona euro. Dupa cinci ani de recesiune si austeritate multi greci simt ca au suferit degeaba in timp ce elita Europei a iesit rapid din criza financiara. In joc nu este doar democratia, un vot de respingere a planului de salvare ar putea declansa iesirea Greciei din zona euro. In cazul unui vot negativ, guvernul grec ar putea fi obligat sa emita o "noua drahma" pentru a mentine economia pe linia de plutire. Uniunea Europeana nu are nici un mecanism pentru o tara care paraseste euro - niciodata nu s-a mai intamplat, informeazaBBC.