​Jens Stoltenberg, Secretarul-General al NATO: "Romania va fi o parte importanta din contracararea razboiului hibrid si are rol-cheie in cyber-defence". Seful Aliantei Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a efectuat joi prima sa vizita in Romania, unde s-a intalnit cu presedintele Klaus Iohannis si ministrul Apararii, Mircea Dusa. In interviul acordat "Adevarul", Secretarul General al NATO vorbeste despre rolul cheie pe care il joaca Romania in apararea impotriva atacurilor cibernetice, dar si despre participarea armatei romane la pregatirile pe care Aliatii le fac pentru a se proteja de tacticile militare hibride, care au schimbat fundamental modalitatea in care se poarta astazi razboaiele. In ceea ce priveste amenintarile Rusiei la adresa Romaniei, Stoltenberg subliniaza ca "nu exista nicio amenintare iminenta", precum si ca orice agresiune asupra Romaniei va fi una asupra intregii Aliante.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

c. De la 1 iulie avem, oficial, o parte a presei asistata social si una care trebuie sa-si asigure singura sursele de finantare. Guvernul a decis, acum doua saptamani, sa ajute televiziunile si radiourile cu 15 milioane de euro, masura care a intrat in vigoare in urma cu doua zile. Rl a facut o analiza a modului in care statele vestice ajuta mass-media dupa principii corecte, fara sa discrimineze tipurile de presa - tv, radio, print, online -, astfel incat beneficiari sa fie consumatorii, si nu patronii. "Stimularea operatorilor economici din domeniul audiovizual" este obiectivul ordonantei de urgenta a Guvernului din data de 10 iunie 2015, prin care statul va aloca, intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2016, 15 milioane de euro televiziunilor si radiourilor din Romania. In aceasta exprimare rezida diferenta esentiala intre modul in care vede Guvernul roman ajutorarea presei si abordarea unor state vestice, cu o traditie de decenii in finantari ale organizatiilor de media private, care se axeaza in primul rand pe consumator, anuntaRomania Libera.

Lantul turnatorilor in afacerea "Bani pentru partid". Liderii PNL s-au denuntat, in serie, la DNA. Ei au explicat cum o spaga de milioane de euro a fost impartita intre ministri si parlamentari. O parte din banii negri a fost folosita cu succes pentru finantarea PNL in campania electorala din 2008 Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Dan Motreanu (45 de ani), fost ministru al Agriculturii, a fost pus ieri sub acuzare de procurorii DNA pentru doua infractiuni: folosirea influentei si autoritatii conferite de functia de lider PNL, in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit si spalare de bani. Ancheta priveste finantarea PNL, la alegerile locale si generale din 2008, cu 250.000 de euro, bani dintr- o spaga care ar fi fost primita de fostul presedinte al CJ Buzau, Cristinel Bigiu (PNL), informeazaEVZ.

Eurodra(h)ma. Grecia va putea incepe noi negocieri cu liderii europeni abia peste trei zile. Important este insa care va fi noul punct de plecare pentru Atena: cu sau fara masuri de austeritate, acest lucru fiind decis in functie de ce vor vota elenii la referendumul de duminica. Sondajele de opinie arata o diferenta foarte stransa intre cele doua tabere, ultimele masuratori indicand totusi ca cei mai multi intentioneaza sa voteze pentru masurile de austeritate propuse de UE, la diferenta mica de cei care nu accepta astfel de reforme. Criza de carburant, cozile la bancomate si nesiguranta zilei de maine ar putea creste in continuare numarul celor care ar putea vota pentru masurile de austeritate, asa cum s-a intamplat in ultimele zile. In acest moment, autoritatile elene isi fac scenarii. Daca votul va fi majoritar "NU", atunci Grecia ar putea introduce o moneda paralela - drahma - situatie care ar echivala cu iesirea Greciei din zona euro. Daca poporul grec va spune "DA" pachetului de reforme propus de UE, atunci exista mari sanse ca actuala guvernare sa demisioneze. De altfel, o astfel de varianta i-ar incanta pe liderii UE, care si-ar dori, mai degraba, un cabinet de tehnocrati in locul Syirizei si, mai exact, alti oameni in locul lui Alexis Tsipras si al ministrului dyae Finante, Yanis Varoufakis, scrieGandul.

Presedintele primeste o marire de leafa de la 1 ianuarie. Care va fi salariul minim pentru angajatii cu studii superioare. Pana anul viitor, romanii ar trebui sa aiba o noua lege a salarizarii. Cat vor creste insa lefurile, cel putin in sectorul bugetar? Presedintele, premierul si sefii parlamentului si instantei supreme ar putea avea salarii duble de anul viitor. Ministerul Muncii lucreaza la o noua lege a salarizarii, in care cel mai mic venit in sectorul bugetar va fi de 1.200 de lei, iar cel mai mare de 18 ori mai mult, adica aproape 22.000 de lei. Pentru restul bugetarilor, cresterea medie ar fi de 30 %. Cateva raspunsuri au fost oferite pentru Stirile ProTV de Rovana Plumb, ministrul Muncii., in conferinta de presa de la Guvern. Potrivit acesteia, ministerul lucreaza la o noua lege a salarizarii, iar pe perioada verii se va stabili un calendar cu ordonatorii principali de credite si cu partenerii sociali. Noua lege va trebui "sa elimine suprapunerea salariilor intre diferitele clase". De pilda, de la 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va ajunge egal cu plafonul care exista pana acum pentru salarizarea persoanelor cu studii superioare, adica 1200 de lei, anuntaStirileProtv.ro.

Afacerea Bacalaureat 2015. Firma care vinde fituici de 10 ani a deveni un brand. Bacalaureatul 2015 a insemnat pentru firma SC Presstern Trade S.R.L, din Cluj, continuarea unei afaceri de 10 ani. Societatea comerciala a infiintat un magazinul online unde se vand fituici din 2005. "Fituici originale FB, incepand din 2005. Noi am fost primii in tara, care am inceput sa producem si sa distribuim pe scara larga fituici sub denumirea de Fituici Bacalaureat (FB), care a devenit deja un brand cunoscut. Bazati pe experienta de ani, tehnica de tiparire moderna si semnalele primite de la voi, reusim sa realizam cele mai eficiente materiale ajutatoare. Gama noastra de fituici si alte materiale, originale, practice si de calitate de necontestat este unica in tara. Fituici intr-adevar profesionale gasesti numai la noi!", se arata pe pagina de Facebook a firmei, informeazaAdevarul.

Cum au vrut niste tineri din Salaj sa rastoarne Guvernul Petru Groza. Satul Valeni este cel mai rasfirat sat din judetul Salaj. A luat fiinta dupa 1945, cand, de frica regimului comunist, satenii din Cristolt s-au refugiat intre dealurile Valeniului. Tot in Valeni a aparut in 1947 un grup de rezistenta anticomunista condus de legionarul Leon Abacioaiei, venit din Moldova. Membrii grupului isi dadeau intalnire in secret in paduri, acolo unde si faceau instructie armata cu gandul ca se pot opune comunistilor. Grupul era format din 32 de persoane. Nu toti cei care faceau parte din acest grup simpatizau cu legionarii. Unii erau adeptii PNT sau PNL, iar singurul motiv pentru care i s-au alaturat lui Abacioaiei a fost faptul ca aveau ocazia sa lupte impotriva comunismului. "Abacioaiei statea pe unde apuca, noi ne dadeam intalnire in padure si stiam fiecare cand trebuie sa ne vedem", spune Iulian Petrean din Valeni, de 85 de ani, unul din cei trei supravietuitori ai grupului de rezistenta, scrieRomania Libera.