Ziarul spaniol El Pais, citat de Rador, continua sa trateze problema numarului mare de romani sositi la munca in Spania. Pentru a evita dezechilibrarea pieţei muncii printr-o sosire masivă a noilor cetăţeni europeni, guvernul a impus un moratoriu de doi ani, începând de la 1 ianuarie (2007). Până la încheierea acestui termen, românii şi bulgarii care doresc să lucreze trebuie să îndeplinească practic aceleaşi cerinţe ca imigranţii proveniţi din ţări ce nu fac parte din UE.

Cei 505.670 de persoane ce au părăsit România pentru a se instala în Spania alcatuiesc cel mai mare colectiv de străini, la mare distanţă de marocani (298.424 de membri), care ocupă locul al doilea. Dacă românii din Spania s-ar reuni, ar forma al şaptelea cel mai populat oraş din ţară, înaintea oraşelor Murcia (416.996 de locuitori), Las Palmas (377.056) sau Bilbao (354.145), scrie El Pais

Desi Moratoriul a fost suficient făcut cunoscut în România pentru majoritatea celor recent sosiţi, a contat mai mult exemplul cunoscuţilor care în ultimii ani au reuşit să se descurce în Spania. Abia când au ajuns şi s-au lovit de refuzul patronilor de a-i angaja au început să vadă că au făcut o greşeală. Unii n-au putut suporta eşecul şi s-au lăsat pradă disperării. Aşa a fost şi cazul lui Marian Mitriţă, bărbatul de 44 de ani care în septembrie şi-a dat foc în faţa sediului prefecturii din Castellón. Alţii şi-au descărcat frustrarea la limita legii, mai subliniaza cotidianul spaniol.