Liftul de 3 milioane de euro din Rasnov s-a blocat chiar in ziua inaugurarii. Dupa cat timp a repornit ascensorul. Turistii care viziteaza cetatea Rasnov pot urca si cu un ascensor mai putin obisnuit, pe plan inclinat. Proaspat inaugurat, liftul i-a cucerit imediat pe vizitatorii care vineri, in prima zi, s-au putut plimba gratuit. Interesul starnit a fost atat de mare incat ascensorul s-a blocat dupa primele curse pentru ca, in cabina, au urcat prea multe persoane. Din fericire, sistemul a fost repornit in aproximativ 20 de minute. Ascensorul urca din centrul orasului Rasnov pana la cetate pe o sina lunga de 165 de metri, pe sistemul cremaliera. Pe timpul calatoriei, care dureaza 50 de secunde, turistii se pot bucura din plin de panorama statiunii. Ascensorul a costat aproximativ 3 milioane de euro si poate sa transporte pana la cetate 650 de persoane in fiecare zi, potrivit Stirile ProTV.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Secta romanilor care se lasa inselati de cei care le ofera pana si invierea. Cei care merg la vrajitoare sau clarvazatori o fac din disperare, superstitie, dar, mai ales, pentru ca sunt prea creduli. O sedinta de spiritism costa intre 100 de lei pentru a scapa de un deochi si pana la 1.000 de euro pentru a fi vindecat de o boala incurabila. Specialistii considera ca poporul roman este unul naiv. Ionela este o impatimita a vizitelor la vrajitoare, vindecatori si clarvazatori. "Merg de trei-patru ori la vrajitoare. Ma costa minimum 500 de lei in fiecare luna, uneori si 1.000 de lei. De ce o fac? Fiecare are obsesia lui, superstitia lui. Pe mine ma ajuta sa am mintea impacata ca imi va merge bine. Ca nu voi fi urmarita de ghinione in saptamana aceea", ne-a explicat ea pe o retea de socializare. Aceasta are 38 de ani, este economist, lucreaza la o corporatie, si ne explica ca merge doar "la vrajitoarele bune". "Nu merg pentru a face rau cuiva, nu merg la vrajitoarele cu magie neagra, merg doar la cele cu magie alba. Nu ma intereseaza ca sunt pacalita sau nu, important ca eu sunt multumita, impacata, imi gasesc echilibrul", explica aceasta, potrivit Evenimentul Zilei.

DW: Moldova a intrat in faza premergatoare defaultului. Ministerul Finantelor a instiintat oficial ministerele si institutiile subordinate Guvernului ca urmeaza a fi finantate doar necesitatile stringente. Astfel, au fost suspendate mai multe cheltuieli incluse in bugetul de stat: cele care tin de procurari, reparatii si investitii. Acestea nu vor putea fi acoperite nici din fonduri speciale. Guvernul va mai opera doar "cheltuieli de personal (salariile), cheltuieli de regie si alte cheltuieli fara de care institutiile statului nu ar mai putea functiona". Ministerul Finantelor de la Chisinau anunta ca la baza acestei decizii a stat lipsa unui program de colaborare intre Guvernul Republicii Moldova si Fondul Monetar International: Este vorba de "evolutiile macroeconomice, insuficienta surselor interne (inclusv din privatizare) si externe (inclusiv imprumutul Bancii Mondiale) de finantare a deficitului bugetar. S-a ajuns aici, deoarece guvernul lui Chiril Gaburici a demisionat, iar guvernul provizoriu, condus de ministrul de Externe, Natalia Gherman, nu este abilitat cu dreptul de a initia procedura de rectificare a bugetului de stat. La aceasta chestiune se va putea reveni numai dupa investirea unui nou guvern si reluarea consultarilor cu FMI", informeaza Detsche Welle.

Autostrada Nadlac - Arad va fi inaugurata sambata viitoare. Cat timp se economiseste fata de vechiul traseu de iesire din tara. Autostrada Nadlac-Arad va fi inaugurata sambata, 11 iulie, in prezenta premierului Victor Ponta si a omologului sau maghiar Viktor Orban, marcand o premiera in istoria Romaniei: conectarea retelei de autostrazi la cea europeana. Tot in aceeasi zi va fi dat in folosinta lotul II de pe Autostrada Nadlac-Arad, ceea ce va permite economisirea a 15-20 de minute fata de traseul clasic si ocolirea orasului Pecica.Cei 27 de kilometri de la DN7 Pecica pana la Nadlac creeaza premise pentru economisirea de circa 15-20 de minute pe drumul spre Ungaria, dar si evitarea unui oras foarte aglomerat - Pecica, si a unui drum national Pecica-Nadlac cu foarte multa aglomeratie si pericol de accidente. Va fi, in acelasi timp, si prima autostrada cu iesire din Romania¬, spunea, in luna decembrie, Marius Popovici, inginer, consultant in domeniul constructiilor civile, hidrotehnice si rutiere. Integral pe Adevarul.ro.

Decizie in premiera in cazul unui roman care avea credit in franci elvetieni. La ce curs isi va plati ratele. Decizie in premiera a Tribunalului Bucuresti care, in procesul dintre un client si banca, a decis sa inghete cursul francului elvetian la nivelul de la data acordarii creditului, adica la 1 leu si 88 de bani pentru un franc. Practic, cursul acceptat de magistrati este la mai putin de jumatate fata de cel de astazi, stabilit de BNR. Decizia Tribunalului Bucuresti spune ca anumite clauze din contract sunt abuzive. Este vorba in primul rand de clauzele care spun ca pe intreaga durata a creditului plata ratelor se va face la cursul zilei. Codrut Avram, avocat: "Clauzele referitoare la riscul valutar, in sensul ca banca introdusese in contract clauze care faceau ca acest risc sa fie in totalitate suportat de consumator." Asa incat instanta "dispune inghetarea cursului de schimb valutar CHF-LEU la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF", informeaza Stirile ProTV.

Noi interceptari in dosarul Frunzaverde. Cum au fost convinsi primarii din Caras-Severin sa il ajute pe Iohannis in campania electorala: "Vin bugete...". Prorocurorii au interceptat convorbirile vicepresedintelui CJ Caras-Severin Ghiorghioni Ionesie cu noua primari din judet carora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea si influenta sa sa faca demersuri favorabile candidatului PNL, Klaus Iohannis. Pentru a-i determina sa procedeze in acest sens, Ghiorghioni Ionesie le-a transmis ca de rezultatul votului vor depinde alocarile bugetare efectuate de Consiliul Judetean catre primarii din anii 2015 si 2016 (respectiv pana la terminarea mandatului conducerii CJ Caras Severin). Totodata, pentru a da greutate mai mare mesajului, Ghiorghioni Ionesie a dat de inteles interlocutorilor ca acesta vine si din partea presedintelui Frunzaverde Sorin, relateaza Romania Libera.

Cum au ajuns grecii sa sparga farfurii in capul Europei si Tsipras sa joace poker pe dezbracate cu FMI. Ce ar putea, oare, sa discute Tsipras cu Sofocle si Merkel cu Nietzsche? Sau in orice combinatie! Ca Zorba stim ce ar face. Ar dansa! Unde mai pui ca Anthony Quinn a fost un actor american de origine mexicana. Daca grecii de astazi sunt urmasii lui Aristotel si Homer, atunci inseamna ca si egiptenii de astazi sunt urmasii lui Tutankamon si Ramses al II-lea! Ambele popoare au ruine si traiesc mai mult de pe urma lor. Ce s-a construit nou, in ambele tari, s-a facut cu bani straini. Egiptenii au Suezul facut de francezi, si administrat bine de englezi, pana la nationalizarea sa. La greci autostrazile si restul infrastructurii au fost construite cu bani europeni si huzur pe ritm de sirtaki. Daca Suezul aduce Egiptului 90% din PIB, restul fiind dat de turismul piramidal din Valea Regilor, grecii au facut bani din pietrele Erehteionului si altele facute de inaintasii lor, de la care au pastrat doar alfabetul, ca daca azi s-ar intalni Homer cu Tsipras, n-ar putea discuta nici despre curve. La fel cum nici Mihai Viteazul nu ar avea parte de un dialog accesibil cu Ponta, chit ca amandoi au avut de a face cu turcii, dar de pe pozitii, nu neaparat sexuale, ci diferite, scrie Evenimentul Zilei.

Stalpul de electricitate care trece prin bloc. Un dezvoltator imobiliar din Targoviste a decis ca isi poate construi blocul in jurul unui stalp de electricitate, chiar daca Primaria ii ceruse sa-l mute. Cei care au cerut oprirea lucrarilor au fost pana la urma reprezentantii companiei de electricitate. Stalpul de electricitate trece literalmente printr-unul dintre apartamente. Avea autorizatie sa-l mute in afara cladirii, dar i s-a parut mai convenabil sa construiasca in jurul lui. Daca la primul nivel stalpul a fost ocolit de catre constructor, la cel de-al doilea etaj, muncitorii nu au tinut cont si l-au integrat in cladire. "Toate ciudateniile! Dintr-o strada linistita suntem o strada de balamuc", spune o localnica, citata de Digi24.

DW: Relatia dintre saracie si televiziune in Romania. Critica televiziunii pune invariabil in evidenta caracterul manipulator si forta ei negativa de a produce dependenta, dar ignora in schimb relatia dintre saracie si consumul de programe televizate. Un sondaj de opinie recent arata ca lucrul cel mai pretios pentru romani este televizorul. Care este obiectul din casa care v-ar lipsi cel mai mult daca s-ar defecta?, suna intrebarea. Iar raspunsurile sunt edificatoare: televizorul - 30%, masina de spalat - 14%, frigiderul - 14%, computerul/laptopul - 8%, telefondul - 8% si asa mai departe. (IRES citat de Evenimentul Zilei) Sociologul Vasile Dancu a utilizat acest sondaj (cu mult mai amplu) pentru o serie intreaga de reflectii amare privitoare la rolul nefast al televiziunii, care nu doar va fi confiscat viata privata in stil orwellian, dar va fi lobotomizat populatii intregi, instraindu-le de ele insele ("Tirania televiziunii", vasiledancu.blogspot.ro). Inarmat cu cele mai aspre diagnostice (de la Jacques Ellul la Jean Baudrillard), sociologul delegitimeaza total televiziunea, al carei rol nu poate fi decat manipulator si, in esenta, malefic. Nu il vom contrazice, relateaza Deutsche Welle.