Grecii spun un NU hotarat. Debusolare la Bruxelles. Referendum decisiv pentru soarta Greciei: Conform rezultatelor oficiale partiale, peste 61% din alegatori au votat "NU", respingand planul creditorilor. Inseamna votul negativ al grecilor in acelasi timp un NU pentru moneda euro? Vor continua negocierile? Statul falimentar are nevoie urgenta de bani. In urma votului negativ la referendumul din Grecia, la Bruxelles nu exista inca o pozitie oficiala din partea celor trei institutii care au incercat luni de zile sa negocieze cu guvernul de la Atena. Se aud insa zvonuri, conform carora creditorii, Eurogrupul si Comisia Europeana nu vor fi pregatite luni pentru noi negocieri. Integral pe Deutshe Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

PSD pregateste un nou atac asupra CCR. Alesii PSD interpreteaza legea in mod absurd pentru a-l revoca din functia de judecator al Curtii Constitutionale pe Stefan Minea, votat de Camera Deputatilor in urma cu cinci ani. PSD aduce ca argument si cazul Sova, insa daca s-ar aplica interpretarea social-democratilor, fostul ministru ar trebui sa fie arestat deja. Pe final de sesiune parlamentara, PSD a adus o lupta intensa pentru a-l indeparta de la Curtea Constitutionala pe Stefan Minea, judecator votat de Parlament in 2010, in timpul guvernarii PDL. La prima vedere, demersul PSD parea strict politicianist (evoca in continuare lupta impotriva regimului Basescu) si fara soti de izbanda (este imposibil sa schimbi un magistrat al CCR la mijlocul mandatului din motive neimputabile lui). Sapand mai adanc, am dat insa peste o strategie bine inchegata a liderilor PSD, scrie Adevarul.

Profesorii de la Bac, nota 1 la supraveghere! Mai multi dascali risca sa fie dati afara din invatamant dupa ce au fost surprinsi de camerele de supraveghere ajutand candidatii sa copieze. Peste 40 de elevi de la Colegiul Tehnic "Stei", judetul Bihor, vor mai putea da examenul abia in toamna anului 2016. In ciuda masurilor anuntate de oficialii Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, nici sesiunea din acest an a Bacalaureatului nu a fost scutita de scandaluri legate de fraudarea examenelor. La Colegiul Tehnic "Unirea" din Stei, judetul Bihor, s-a descoperit ca profesorii desemnati sa supravegheze proba de matematica au ajutat zeci de elevi sa copieze. Drept urmare, ministrul Sorin Mihai Cimpeanu, a dispus, ieri, trimiterea Corpului de Control la unitatea de invatamant, noteaza EVZ.

Ce il asteapta pe Victor Ponta la intoarcerea in tara. Potrivit unor surse, premierul urma sa revina aseara in Romania, cu masina si tatal socru. Altele ii estimau intoarcerea pe la mijlocul acestei saptamani, astfel incat sa participe la inaugurarea unei bucati de autostrada pe 11 iulie. Indiferent de momentul ajungerii in tara, pe Ponta il asteapta o lunga lista de probleme, ce tin de situatia personala, de Guvern si de partid. Astazi se implinesc trei saptamani de cand premierul a disparut in Turcia, pentru operatie la genunchi si recuperare, si tot atat de cand sef la Palatul Victoria este liderul UNPR, Gabriel Oprea. In ciuda insistentelor social-democratilor de a se intoarce mai repede din strainatate, Ponta a mers pe cartea temporizarii si a misterului, ceea ce nu a facut decat sa alimenteze speculatiile si zvonurile. Continuarea in Romania Libera.

Tsipras, un pragmatic grec. E vazut ca un extremist de stanga, un imprevizibil. Dar daca ne uitam la evolutia lui Alexis Tsipras, ceea ce iese in primul rand in evidenta este abilitatea sa de a se schimba si de a se adapta. Era in anul 1990. Studiourile televiziunii private ANT1 din Atena, una dintre cele mai renumite jurnaliste din Grecia il are in fata pe un tanar de numai 16 ani. Este unul dintre liderii protestelor studentesti care impresioneazain intreaga tara. Talk show-ul de o ora se numea "Tete-a-tete", adica "Fata in fata" iar jurnalista Anna Panaiotarea vrea sa stie care e motivatia studentilor. Intrebarile nu sunt simple, dar tanarul din fata ei da raspunsuri foarte pertinente. La finalul emisiunii, jurnalista este vizibil impresionata. "Alexis, cand ne vom intalni peste 20 de ani, vei fi premierul acestei tari", i-a spus atunci. Integral pe Deutshe Welle.

"Testul suprem" pe care il dau soferii pe autostrazile din Romania. Soseaua fara nicio toaleta si nicio benzinarie. Putine la numar, autostrazile noastre nici macar nu au tot ce le trebuie. Lipsesc benzinariile si, mai ales, spatiile de servicii pentru soferii care vor sa se odihneasca dupa un drum lung sau sunt presati de nevoi si trebuie sa mearga la o toaleta. Pe autostrada Bucuresti-Ploiesti, la fiecare 5 kilometri am gasit o masina trasa pe dreapta. Soferii cu diferite probleme sunt nevoiti sa opreasca pe banda de urgenta. 18 spatii de servicii exista pe autostrada Bucuresti Ploiesti. Din pacate toate sunt pe hartie, la trei ani dupa ce s-a dat in exploatare soseaua de viteza. Autoritatile au reusit pana in acest moment sa lanseze doar licitatii pentru aceste spatii, potrivit StirileProTV.

Efectele crizei din Grecia: numarul depresiilor a explodat, rata sinuciderilor a crescut. Recesiunea si anii aspri de austeritate i-au macinat teribil pe greci. O treime dintre ei traiau sub pragul saraciei inca de acum doi ani, potrivit unui studiu aparut in publicatia germana Die Welt. Tot cu o treime a crescut si rata sinuciderilor, iar numarul grecilor care sufera de depresie a explodat. Este mai mare cu 270 la suta fata de 2010. Motivele pentru care multi greci au ajuns la capatul rabdarii sunt multe, dar cele mai des invocate sunt lipsa unui loc de munca si scaderea salariilor. O treime din populatia Greciei traieste intr-o saracie lucie. Amanunte pe Digi24.ro.

Stratfor: Turcia ar putea invada Siria. Numeroase rapoarte neverificate din presa turca spun ca armata va interveni in curand in Siria. Un astfel de scenariu este alimentat si de declaratiile unor oficiali de rang inalt. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, nu a negat o astfel de ipoteza, iar presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, sublinia intr-o postare pe Twitter faptul ca turcii nu vor permite organizatiilor teroriste sa profite de mediul haotic format de-a lungul granitelor Turciei, se arata intr-o analiza Stratfor citata de Adevarul.

Falimentul Becali. In tot ceea ce face la Steaua, patronul pare ca lucreaza impotriva intereselor echipei. Singura sa afacere profitabila poate avea soarta celorlalte business-uri aflate in colaps. Steaua a incasat in ultimii ani peste 50 de milioane de euro, insa modul in care Becali gestioneaza situatia de la club va face foarte probabil ca echipa sa treaca in viitorul apropiat printr-o situatie de criza, asemenea tuturor business-urilor pe care latifundiarul le are. Odata cu instalarea crizei si caderea fara precedent a pietei imobiliare, averea patronului din Ghencea a scazut considerabil, in acest moment ea fiind cifrata la aproximativ 100 de milioane de euro. Deloc surprinzator, in conditiile in care toate celelalte afaceri conduse de Becali sunt in pragul falimentului. Toate, cu exceptia Stelei. Deocamdata, pentru ca premisele nu sunt favorabile pentru cel mai iubit club din Romania, aflam din ProSport.