Evacuat in anul 2011 dupa dezastrul de la centrala nucleara de la Fukushima, un elev japonez in varsta de 13 ani, care traieste in Bacau, a invatat la perfectie limba romana, a obtinut nota 9,25 la Evaluarea Nationala la Limba si literatura romana si este olimpic la istorie. In doar trei ani de scoala, Kevin Kashiwazaky a reusit aceste lucruri intr-un sat din Bacau, fara nici un minut de meditatii, scrie ZiaruldeBacau.

Kevin Kashiwazaky Foto: AGERPRES

Destinul lui Kevin Kashiwazaky si al familiei sale s-a schimbat brusc după data de 11 martie 2011, când la Fukushima s-a înregistrat cel mai mare seism din istoria Japoniei şi al doilea de pe continent, cu o magnitudine de 9,0 pe scara Richter, urmat de un violent tsunami. Seismul a provocat şi explozia centralei nucleare din localitate. În urma dezastrului, peste 20.000 de oameni au murit sau au fost daţi dispăruţi, iar peste 160.000 au fost evacuați din localitate și din zonele învecinate ca urmare a riscului ridicat de radiații. Printre ei s-au aflat şi fraţii Kevin şi Marius Kashiwazaky care, împreună cu mama lor, locuiau la mai puţin de 200 de kilometri de Fukushima.

Cei doi fraţi şi-au adunat în grabă strictul necesar şi, împreună cu mama lor, Maria Kievici, au fost îmbarcaţi într-un avion militar românesc şi au ajuns în satul Verşeşti, comuna Sănduleni, pe malul Tazlăului, unde Maria are o soră, pe Gabriela Kievici. În momentul dezastrului, Maria era despărţită de soţul său japonez şi avea dublă cetăţenie, la fel ca şi cei doi copii ai săi, astfel că aceştia au fost consideraţi refugiaţi români.

Cei doi frati auzisera despre Romania doar de la mama lor si nu stiau deloc limba romana. "Ne-am acomodat foarte repede. Cel mai mult ne-a impresionat faptul că aveam multă libertate, mult spaţiu, multă verdeaţă, puteam să mergem unde voiam. Am văzut pentru prima oară animalele, păsările, ne fascinau până şi banalele gâze. Acolo, în şase clase, eram peste 750 de elevi şi profesori, şi totul era foarte rigid, aproape mecanic. Practic, eram nişte roboţi", spun cei doi fraţi, ajunşi dintr-un apartament de oraş din Japonia intr-un sat de pe malul Tazlăului.

Cei doi şi-au continuat studiile la şcoala din sat, unde au repetat un an pentru echivalarea claselor, iar în trei ani au ajuns primii din şcoală. "Nu ştiau niciun cuvânt în limba română şi le-a fost foarte-foarte greu. Kevin doar înţelegea vag câte ceva, dar nu ştia să scrie şi să citească. Toate notiţele şi le lua în japoneză, apoi venea acasă, le traducea şi le rescria în limba română. Efectiv ca un elev de clasa întâi", spune Gabriela Kievici, mătuşa la care cei doi fraţi locuiesc în prezent.

Ceea ce la început părea de neimaginat s-a întâmplat şi în doar trei ani, cei doi fraţi au devenit premianţi. Acum vorbesc şi scriu perfect româneşte, Kevin este chiar olimpic la istorie, iar Marius îi calcă pe urme. Cu media generală de 9,37, Kevin va fi din acest an elev la Colegiul Vasile Alecsandri din Bacău, vrea să termine o facultate şi să devină translator, iar Marius visează să ajungă biolog marin. Ei spun că s-au îndrăgostit de România şi că nu s-ar mai întoarce niciodată de unde au plecat.

Potrivit ZiaruldeBacau, mama celor doi baieti a plecat la lucru in strainatate, ei aflandu-se in prezent in grija matusii. Femeia a luat decizia sa plece la lucru in alta tara din cauza ca nu avea nici o sursa de venit in Romania, dar si dupa ce a fost înştiinţată că are de achitat 9.000 de lei pentru călătoria din Japonia spre România, efectuată în urmă cu trei ani. Femeia a crezut, la vremea respectiva, ca zborul a fost gratuit, pus la dispoziţie de stat din considerente umanitare, pentru refugiaţi.