Erdogan construieste moschei in strainatate, dar nu accepta biserici ortodoxe la Istanbul. Guvernul roman sprijina construirea unei moschei la Bucuresti, dar partea turca nu ofera conditii asemanatoare comunitatii ortodoxe din Istanbul. Obsesia presedin telui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru construirea unor moschei in fiecare tara pe care o viziteaza este de notorietate si nu ar trebui sa ne surprinda atat de mult faptul ca isi doreste un astfel de asezamant religios si la Bucuresti. In februarie 2015, Erdogan a fost la Havana si anuntat ca vrea sa construiasca o moschee si in Cuba, stat comunist si ateu. Presedintele turc nu permite redeschiderea seminarului ortodox pana cand Grecia nu inbunatateste tratamentul comunitatii turce. Problema este ca Recep Tayyip Erdogan, un sustinator fervent al valorilor islamiste - a permis femeilor musulmane sa poarte val, a introdus restrictii dure la consumul de alcool - nu respecta principiul reciprocitatii, atunci cand cere altor tari sa construiasca moschei sau sa respecte drepturile comunitatilor turce, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cele mai ieftine 11 insule din Grecia scoase la vanzare. Zeci de insule private din Grecia au fost scoase la vanzare. Potrivit unui agent imobiliar, vanzararea unor asemenea insule va lua avant in urmatorii ani. Preturile sunt variate, insa unele dintre cele mai ieftine insule pot fi achizitionate cu un pret cu care s-ar putea cumpara un apartament in Londra. Grecia are intre 1.200 si 6.000 de insule, potrivit diverselor estimari, neexistand niciun raspuns definitiv privind numarul exact al insulelor detinute de Guvern. Insa se stie ca zeci de insule private sunt de vanzare, noteaza "Business Insider". Un agent imobiliar britanic, Knight Frank, prevede in urmatorii ani "vanzari nemaivazute" a insulelor grecesti private. In cazul in care Guvernul de la Atena devine chiar disperat, ar putea sa scoata la vanzare si el insulele detinute pentru a strange cei 50 de miliarde de euro de care este nevoie ca garantie pentru a linisti creditorii, este de parere acesta. Pe website-ul Private Islands Online, unele insule costa doar trei milioane de euro, suma cu care se achizitioneaza un apartament in Londra, explica agentul, anuntaAdevarul.

Precizari ECOFIN: "Nu va mai exista un acord cu FMI".Desi ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, proclama marti triumfalist pe Facebook, dupa reuniunea ECOFIN, ca Romania va continua acordurile cu CE si FMI, cele doua institutii nu confirma declaratiile oficialului roman. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, prefera sa comunice pe Facebook rezultatele activitatii sale decat sa le prezinte in comunicate oficiale in care ar fi obligat sa dea detalii suplimentare si in care manipularea ar fi mai dificila. Intors ieri de la Bruxelles, ministrul s-a grabit sa posteze pe Facebook un mesaj scurt, cu aroma de victorie. "Astazi, am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN), organizata la Bruxelles. Principala concluzie a intrevederilor de astazi: Acordul Romaniei cu FMI si CE continua!", a postat Teodorovici. Mesajul a fost interpretat de unele publicatii drept un acord dat de Comisia Europeana asupra noului Cod Fiscal, adoptat recent de Parlament. "Comisia Europeana si-a dat acordul asupra Codului Fiscal" este titlul aparut in multe publicatii, informeazaRomania Libera.

Grecii dau "testul Basescu" si "testul ANAF": Toate astea se intampla in Romania?! Daca in Romania, autoritatile au implementat masurile de austeritate cerute de creditorii internationali fara a intreba poporul, in Grecia, cetatenii au fost chemati la vot pentru a decide daca sunt de acord cu cerintele liderilor europeni in schimbul unui nou pachet de salvare. Gandul i-a provocat pe greci, inaintea summit-ului din acest weekend, sa urmareasca felul in care le-a fost prezentata austeritatea romanilor, dar si sa-i raspunda presedintelui Traian Basescu, cel care a anuntat in 2009 taieri de salarii si posibile reduceri de pensii. Cele 500 de milioane de euro care lipseau din bugetul Romaniei la acea data au fost catalogate drept "bani de alune" de elenii cu care Gandul a stat de vorba. Totodata, avand in vedere ca evaziunea fiscala din Grecia se ridica la peste 40% din PIB, am vrut sa stim de la ei cum se realizeaza inspectia fiscala, dar si daca executivul elen isi face treaba atunci cand vine vorba despre colectarea banilor la buget. "Toate astea se intampla in Romania?", este una dintre reactiile generate de inregistrarea in care sunt ilustrate controalele inspectorilor fiscali la comerciantii de pe litoral, de 1 mai, scrieGandul.

Proiectul care transforma Marea Neagra: recife artificiale, plaje mai late si apa mai azurie. Cum va arata litoralul in anii urmatori. Ecosistemul Marii Negre isi revine treptat, ajutat de recifele artificiale montate in zonele cele mai poluate, dar si de digurile noi, construite de autoritati. Iar efectele se vad deja: apa este tot mai azurie si mult mai limpede, iar fauna si flora se transforma. Chiar si asa, nu va asteptati insa ca vara viitoare sa comandati caracatita si calamar din Marea Neagra. Aceste vietati nu se pot adapta la noi. Imaginile subacvatice dezvaluie cele 8 recife, montate la 11 metri adancime in zona cazinoului din Constanta. Toate sunt acoperite de vegetatie, semn ca lucreaza ca un filtru natural. Proiectul realizat impreuna cu bulgarii a fost posibil datorita fondurilor europene, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Dosarul romanesc si criza permanenta a migratiei. Peste 50% dintre francezi, olandezi, italieni, germani si britanici se pronunta pentru suspendarea acordurilor Schengen. Va reusi Romania admiterea in Schengen pana la sfarsitul acestui an? In cazul cel mai bun, Romania ar putea fi acceptata cu aeroporturile, ca forma de compromis luata in calcul de mai multa vreme. Ambasadorul statului Luxembourg, care a preluat de la 1 iulie presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, a fost insa destul de retinut si s-a ferit sa faca promisiuni: "Noi sprijinim Romania sa intre in zona Schengen, Romania a indeplinit toate criteriile tehnice si, pe aceste baze, ar trebui sa adere. Dar sunt unele state membre care mai au inca niste rezerve", a declarat luni Christian Biever, precizand totodata ca, in principiu, ar putea pune chestiunea aderarii pe agenda Consiliului JAI din octombrie, informeazaDeutsche Welle.

Cum dau spaga la examene viitorii medici ai Romaniei. "Ii dam aur ca sa ne lase sa copiem la scris!" Ancheta procurorilor la Facultatea de Medicina si Facultatea de Moase si Asistenta Sociala din Craiova dezvaluie cum studentii faceau cheta pentru a strange bani de mita care ajungeau la profesori, ca sa promoveze examenul la materii importante pentru viitoarea meserie. Cinci profesori universitari - Lucica Rosu, Cristina Petrica, Danut Firu, Daniela Denisa Cernea si Bogdan Cotoi - sunt cercetati in acest dosar sub control judiciar, alaturi de secretara-sefa, Raluca Eugenia Iovan. In timpul monitorizarii, mai multi studenti au fost interceptati atunci cand discutau cum sa dea mita profesorilor si care era pretul. Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General au descoperit la perchezitiile facute la domiciliile profesorilor aproximativ 500 de bijuterii de aur. Unul dintre studenti, Daniel, ii explica unui alt student cum colegii din grupa a II-a i-au dus profesorului de Patologie orala "un buchet de flori si o pereche de cercei si i-a trecut pe toti". "Ba, frate, si Amar n-a stiut o boaba. Ba, o boaba! Iti dai seama ca nu sunt toti genii din gupa aia!? Si l-a trecut frate cu 5, manca-ti-as! N-a stiut nici hematia (globula rosie n.r.), nici aia, sa-i zica!", spunea Daniel. In final, cei doi au stabilit: "si noi ii ducem un buchet de flori si cercei", scrieEVZ.