Codul Fiscal, Iohannis si populismul PSD-ist. Cine are dreptate in paradoxala chestiune a Codului Fiscal? PSD? Care, deloc de stanga, reduce taxe si, nationalist, invoca o prezumtiva "dirijare" din strainatate a presedintelui? Sau seful statului? E clar ca presedintele are motive serioase sa abordeze cu neincredere actualul Cod Fiscal. Populismul dindaratul masurii si contraproductivitatea unei reduceri drastice a taxelor intr-o epoca in care datoriile suverane sunt surse de criza majora, iar convergenta politicilor fiscale si economice pare imperativa intru apropierea Romaniei de zona euro sunt doar doua din ele. Din unghi bugetar, dar si din punct de vedere moral, e grotesc ca, sub guvernul Ponta, sa se tripleze, pe de o parte, salariile demnitarilor si sa se ingrase fosti securisti sustinatori ai regimului cu pensii speciale, iar pe de alta sa li se astupe gura cetatenilor cu daruri fiscale nefinantabile. Un comentariuDeutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum isi cresc romanii copiii. "Performanta scolara nu garanteaza succesul in viata. Elevii care aveau in scoala 7-8 pot ajunge mult mai departe decat premiantii". Multi dintre parinti privesc cu ingrijorare la notele pe care le iau copiii lor. Un sase luat astazi echivaleaza in ochii lor cu o sansa irosita maine, iar eventualitatea pierderii locului la liceul sau la facultatea dorita capata uneori proportii de catastrofa certa. Astfel, multi adulti ajung, spun specialistii in sanatate mintala, sa puna o presiune nesanatoasa pe copiii lor, care incep sa se simta lipsiti de valoare. Iar acest lucru ii va costa, cu certitudine, pe acestia din urma mai mult de-a lungul vietii lor decat o nota proasta luata, candva in negura timpului. Integral inGandul.

Interviu cu George Maior despre misiunea lui in SUA, dar si despre ce lasa in urma la SRI. "Chiar ma uit cu detasare si nu este rolul unui ambasador de a emite judecati in legatura cu ceea ce se intampla in plan intern. Poate ca exista o anumita dinamica acum, o anumita lipsa de predictibilitate, situatii mai complexe care creeaza o anumita perceptie, hai sa-i spun, de instabilitate. E gresit dupa parerea mea. Statul si societatea merg inainte, sunt noi dinamici, noi actori. Clasa politica nu va putea muri niciodata pentru ca ea genereaza evolutia pozitiva sau negativa a unei tari. Poate ca anumite procese, in special in zona justitiei, s-au accelerat, au ajuns, intr-un fel, la o maturitate. Eu cred ca lucrurile pot fi vazute ca un fel de evolutie, a statului si a societatii, care va trebui sa fie mai bine inteleasa de diversii actori, politicieni analisti. Interviul integral cu George Maior inEVZ.

Un Guvern de nota 4. Cum au reusit Burkina Faso si Botswana sa ia fata Romaniei in topul competitivitatii guvernamentale. Guvernul condus de Victor Ponta sta prost la capitolul eficienta, transparenta decizionala, independenta justitiei, increderea in politicieni, infrastructura, educatie si sanatate. Cel putin acest lucru reiese din ultimul raport al World Economic Forum, care a clasat Romania pe locul 59 in topul celor mai competitive guverne din lume, obtinand o nota de 4,3 din 7 posibile. In ce priveste doar eficienta Executivului, Romania este pe ultimele pozitii: locul 101 din 144 de tari analizate, mai jos chiar decat Burkina Faso, Mozambic, Tanzania si Uganda, aflam dinGandul.

Codul Fiscal: PSD pregateste actul doi al capcanei intinse opozitiei. Dupa ce presedintele a reintors in Parlament proiectul noului Cod fiscal, liderii social-democrati au iesit, cu mic, cu mare, pentru a ataca furibund decizia. Pe diferite voci, au transmis si mesajul ca, indiferent de criticile interne si externe, vor merge mai departe cu masurile fiscale "salvatoare". De fapt, Ponta si ai sai stiu foarte bine ca seful statului si liberalii au marja de manevra putina spre deloc, scrieRomania Libera.

Dreptate pentru fata violata din Vaslui, judetul terorii sexuale: eleve siluite pe morminte, gravide batjocorite, copile abuzate de tati, batrane violate de fiii lor. Ziarul Adevarul demareaza de luni campania "Dreptate pentru fata violata din Vaslui". Timp de doua saptamani, vom dezbate unul dintre cele mai scandaloase cazuri de violenta din ultimii ani care a cutremurat Romania: povestea elevei din Vaslui care a fost violata de sapte tineri. In prezent, violatorii sunt liberi. Scopul campaniei "Dreptate pentru fata violata din Vaslui" este de a fi alaturi de victima pusa la zid, condamnata chiar de oamenii din comuna violatorilor, dar si pentru a arata hibele unui sistem de justitie care, in judetul cu cele mai multe infractiuni sexuale, lasa in libertate sapte indivizi care au batjocorit o tanara. Continuarea inAdevarul.

Culisele respingerii Codului fiscal de catre Klaus Iohannis si consecintele acestei decizii. Un amplu dosar de presa dedicat Codului fiscal. Patru pagini despre culisele deciziei presedintelui Klaus Iohannis de a nu promulga Codul fiscal, reactiile provocate in interiorul PNL, reactile publice ale reprezentantilor partidelor si ai mediului de afaceri, efectele acestei decizii asupra economiei si scenariile economice si politice posibile, inEVZde luni.

General american: Lupta impotriva Statului Islamic se va intinde pe decenii intregi. Vineri, un general din Armata Statelor Unite ale Americii a declarat ca lupta impotriva organizatiei teroriste Statul islamic va dura "10-20 de ani", informeaza Sputnik. "In minte mea, ISIS (Statul Islamic din Irak si Siria) este o problema de 10-20 de ani, nu de doi ani", a declarat generalul Ray Odierno, general in Armata SUA. "Nu stiu exact la ce nivel va reprezenta o problema, dar este pe termen lung", adauga el. Casa Alba a avertizat ca lupta impotriva ISIS ar putea dura ani intregi. Estimarea lui Odierno este o extindere a perioadei despre care vorbea administratia Obama, si este, de departe, cea mai lunga perioada declarata de un oficial al Pentagonului, noteazaAdevarul.