¬Viceprimarul orasului Oradea, Mircea Malan, a explicat, intr-o conferinta de presa, ca temperatura resimtita la suprafata solului pavat cu piatra din Piata Unirii din oras radiaza caldura cu aproximativ 10 grade mai putin fata de pavajul de asfalt din Piata Ferdinand, potrivit OradeaInfo.ro.

"Din calculele facute privind valoarea temperaturii la o inaltime de 80 cm fata de nivelul solului in data de 17 iulie, a rezultat ca in Piata Regina Maria temperatura la 80 cm fata de nivelul asfaltului era de 62 grade, iar in Piata Unirii tot la 80 de cm fata de nivelul pavajului din porfir era de 54 grade, iar deasupra pavajului transi de 52 grade. Observam asadar ca intre asfalt si piatra naturala din Piata Unirii este o diferenta de 10-12 grade", a explicat Mircea Malan.

Dincolo de aspect, piatra naturala are avantaje incontestabile fata de asfalt sau alte tipuri de pavaje cu dale, datorita rezistentei in timp, durabilitatii si rezistentei la greutate si presiuni mari, cat si o foarte buna rezistenta la pete. Toate aceste avantaje se datoreaza materialului natural, pe care celelalte materiale produse de mana omului nu il pot egala, noteaza OradeaInfo.ro.

Alt avantaj practic al pavajului cu piatra este posibilitatea de a il demonta doar pe anumite portiuni, atunci cand este nevoie. Spre deosebire de asfalt, atunci cand sunt impuse reparatii la retelele subterane de utilitati, piatra se poate demonta si remonta perfect, fara a fi nevoie de repararea intregii strazi pentru ca totul sa arate ca inainte, cum s-ar fi procedat in cazul covorului asfaltic. Pavajul cu piatra cubica naturala este alegerea ideala pentru orasele istorice sau moderne, iar raportul calitate - pret este unul bun.