​Reţelele de interese din Parlamentul României. Fii, nepoți, fini, cumnați, foști subalterni, abonați la contracte publice locale, inculpați în aceleași dosare de corupție. Astfel de legături îi leagă pe unii dintre parlamentarii români de baronii locali. Când sunt încolțiți de procurori, păpușarii din teritoriu pot oricând să tragă de sfori pentru a-și activa trimișii în Parlament. Rețelele clientelare parazitează sistemul politic românesc de la rădăcină, liderii locali își trimit la centru numai oamenii de încredere. Într-un sistem în care ascensiunea în funcții nu e dictată de competență, ci de relații, menirea inițială a Parlamentului - de a servi interesele alegătorilor - se pierde. Așa se pot explica inițiative legislative controversate din ultimii ani, precum îngrădirea drepturilor procurorilor, superimunitatea parlamentarilor, migrația aleșilor locali. Ele erau menite să servească aleșilor și susținătorilor lor, și nu cetățenilor. Un serial Romania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum l-a certat Ion Iliescu pe Victor Ponta în şedinţa partidului: "Sunt foarte supărat..." Rovana Plumb a dezvăluit că în cadrul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, i-a reproşat lui Ponta că s-a retras din fruntea partidului să se consulte cu colegii, transmiţându-i că este "supărat" pe el. Ion Iliescu nu a fost de acord cu retragerea lui Victor Ponta din fruntea partidului, dar nici cu ideea ca Rovana Plumb să preia partidul şi l-a votat pe Liviu Dragnea în cadrul Comitetului Executiv al PSD. Înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, Iliescu afirmase în exclusivitate pentru Gândul că Ponta nu l-a informat că se va retrage din fruntea partidului, catalogând acest gest drept o "greşeală". Integral in Gandul.

Victima de la Vaslui, "violată a doua oară" de către comunitate. Cad primele capete în urma anchetei care-i vizează pe magistraţi. Psihologii avertizează că sprijinul acordat de comunitate violatorilor de la Vaslui este echivalent pentru victimă cu un nou viol. Între timp, autorităţile au luat primele măsuri împotriva magistraţilor care i-au pus în libertate pe cei şapte autori ai faptei. Eleva de la Vaslui agresată sexual până la leşin în luna noiembrie a anului trecut de şapte tineri care acum sunt în libertate este supusă unui nou viol. De data aceasta, din partea comunităţii. Psihologii spun că e foarte greu pentru o victimă să facă faţă etichetelor sociale. Efectele pot fi foarte grave, afirmă specialişti, şi pot conduce la depresie cu posibile reacţii psihocomportamentale, până la suicid comunitar, scrie Adevarul.

Cum s-a îmbogățit baronul de Arad în șapte ani, cât alții într-o viață. Președintele Consiliului Județean Arad, liberalul Nicolae Ioțcu, a fost acuzat oficial de DNA de trafic de influență și arestat preventiv pentru 30 de zile. Ioțcu a câștigat șefia CJ Arad în 2008. În numai doi ani și-a construit o vilă de 336 mp în comuna Vladimirescu, iar un an mai târziu primea "donație" pentru fiul său un apartament de 217 mp, cu patru camere, în Arad. Dacă la momentul câștigării funcției, după un mandat de senator și trei ani de directorat în companii private, abia agonisise 1.500 de lei, depozitele bancare i-au crescut peste noapte, din al doilea an de mandat, aflam din EVZ.

Autobuzele cu aer conditionat, lasate in garaje intr-una dintre cele mai fierbinti zile din an. Explicatia soferilor RATB. Romania a fiert duminica in una dintre cele mai fierbinti zile din an. Maxima a fost 38 de grade la umbra, iar indicele de confort termica a depasit pragul critic de 80 de unitati. Cei care au decis sa iasa din casa la orele pranzului nu au gasit racoare in transportul in comun. Multe autobuze care au circulat in Bucuresti, de pilda, nu au avut aer conditionat. Cele care au sunt tinute in garaje de sefi, explica soferii RATB. Un reportaj Stirile Pro Tv.

Cum a fugut Nadia din Romania: "A făcut parte din planul americano-sovietic de îndepărtare a lui Ceauşescu". Traseul parcurs de gimnastă în noiembrie 1989. Cu doar câteva săptămâni înainte de izbucnirea Revoluţiei din 1989, Nicolae Ceauşescu şi autorităţile comuniste au avut parte de un veritabil cutremur. Nadia Comăneci, gimnasta de nota 10, cea mai cunoscută sportivă a României, a trecut clandestin în Ungaria, iar de acolo a ajuns în America. S-a întâmplat în noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989. Fuga din ţară a Nadiei Comăneci a rămas învăluită până astăzi în mister. Continuarea in Adevarul.

Ankara vrea fâşie de protecţie în nordul Siriei. Prin atacurile sale aeriene, Turcia urmăreşte să alunge miliţiile "Statului Islamic" din nordul Siriei şi să instituie acolo un fel de zonă tampon. Între timp, s-a reascuţit conflictul turco-kurd. Turcia a pledat mereu pentru instituirea unor zone de protecţie şi de interdicţia zborului în Siria, a declarat ministrul de Externe, Mevlüt Kavusoglu, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Ankara. Potrivit oficialului turc, refugiaţii sirieni ar putea găsi adăpost în astfel de zone de securitate. Când miliţiile teroriste ale "Statului Islamic" vor fi alungate din nordul Siriei, va fi creată şi acolo o zonă de protecţie. Un comentariu Deutsche Welle.