Romanul considerat cel mai bun macroeconomist al lumii, plecat din tara de 15 ani: "Ce se face in Romania nu se compara nici cu ceva mediocru din Vest". A predat la Oxford, cel mai important colaborator de-al sau este la Harvard si este unul dintre cei mai apreciati profesori de macroeconomie de la Sorbona. Florin Bilbiie, plecat din tara de circa 15 ani, crede ca cercetarea economica din Romania nu se compara nici cu ce se face la universitatile mediocre din Europa de Vest sau din SUA. "Avem un absolvent care s-ar putea sa ia Nobelul. Florin Bilbiie. A predat la Oxford, acum preda la Sorbona si e considerat de economistii din generatia lui cel mai bun macroeconomist din lume", spunea in 2010, Moisa Altar, seful catedrei de "Moneda" din Academia de Studii Economice Bucuresti, profesorul care a format majoritatea economistilor sefi ai bancilor comerciale din Romania. La cinci ani de atunci, Florin Bilbiie (39 de ani) s-a intors in Romania pentru a sustine o lucrare de macroeconomie in cadrul Conferintei Stiintifice Anuale a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate (ERMAS), relateaza Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Aplicatia care te ajuta sa inveti, creata de patru elevi romani. Propozitia care da fiori elevilor - "Scoateti o foaie de hartie si un pix" devine amintire. Patru liceeni de clasa a XI-a din Bucuresti au inventat o aplicatie pentru telefoane inteligente si tablete Android, care ajuta copiii sa invete mai usor. Inventia lor va fi folosita chiar din toamna in doua scoli, dupa ce a luat un premiu la un concurs european pentru idei de afaceri."Eu, ca elev, am cartea de la profesor si incep sa o citesc. Dupa un anumit numar de pagini presetate de profesor, imi apar intrebarile facute de el la care eu trebuie sa raspund. Aici, daca raspund gresit, ma intoarce la ultimul check point si trebuie sa recitesc, sa imi ajustez lacunele", explica Alin Ali Hassan, unul dintre dezvoltatorii SmartRead, informeaza Digi24.

Inconstienta poate ucide: la cel mai mare targ de profil din Bucuresti se vand piese auto contrafacute. Cine este de vina. Soferii care-si cumpara piese de schimb pentru masini nu stiu, uneori, pe ce dau banii, spun inspectorii Registrului Auto, care au facut o razie in cel mai mare targ de profil din Capitala. Au verificat magazinele care vand piese pentru sistemele de franare esentiale pentru siguranta circulatiei si au constatat ca anumite componente nu erau omologate, dar nici vanzatorii, nici cumparatorii nu stiau. La unul dintre magazine, vanzatoarea este nedumerita ca i se cer documente care sa certifice calitatea discurilor de frana puse in vanzare, potrivit Stirile ProTV.

Scandal pentru Legea "antilegionara" care impune spionarea Internetului. Dupa promulgarea de catre presedintele Klaus Iohannis, asa-zisa lege "antilegionara" a starnit mai multe controverse decat in perioada de dezbatere publica anterioara adoptarii ei de catre Parlament. Actul normativ interzice organizatiile si simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum si propaganda ideilor de acest tip, dar si promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Pentru ca lucrurile sa fie clare, dupa promulgarea Legii pentru modificarea si completarea OUG 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob, consilierul prezidential Andrei Muraru a anuntat ca s-a inceput urmarirea persoanelor care promoveaza, in public, cultul persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid, crime contra umanitatii si de crime de razboi, precum si ideile sau conceptiile cu doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. Mai multe pe Evenimentul Zilei.

Cateva mame din Ferentari l-au invatat pe Marian Vanghelie ca promisiunile din campania electorala trebuie respectate. Si au o noua tinta: Sorin Oprescu. La scoala 136 din Ferentari, intr-o sala special amenajata la ultimul etaj al cladirii, vin zilnic, dupa sau inainte de cursuri, aproape 40 de copii care isi doresc mai presus de orice sa invete. Spera ca astfel isi vor da sansa la o viata mai buna chiar daca au avut nesansa de a se naste intr-unul dintre cele mai defavorizate si sarace cartiere din Bucuresti. Aici ii asteapta patru mame din comunitate alaturi de care isi fac temele, lucreaza suplimentar, citesc sau se joaca, dar mai ales invata ca exista si o viata din care pot lipsi violenta, drogurile sau prostitutia, si pot aspira sa traiasca altfel decat au vazut pana acum. Integral pe Gandul.info.

DW: Despre istorie, propaganda extremista si interdictia ei. Un val de dejectii s-a abatut asupra presedintelui din cauza promulgarii unei legi menite sa ingradeasca agitpropul extremist. Cata dreptate au criticii legii, care ar urma sa sanctioneze si propaganda totalitara online? Chestiunea nu vizeaza doar spatiul romanesc. O amploare dramatica au luat, mai peste tot pe continent, discursurile incitatoare la ura antisemita, xenofoba si rasista. In debutul lunii, un raport al Consiliului Europei deplangea frecventa fara precedent a exploziilor verbale de ura, nu in ultimul rand antievreiasca, detonate in retelele de socializare. Ca aceste discursuri se intensifica in contextul violentelor islamiste si al conflictelor din Orientul Mijlociu, dar si al reactiilor contradictorii iscate de valurile tot mai mari de refugiati care confrunta Europa, constituie doar un aspect al chestiunii, relateaza Deutsche Welle.

Escrocii de dupa gratii. Cum poti sa te imbogatesti in penitenciar, inchis intr-o celula, cu un telefon mobil. Cum poate un individ condamnat la ani grei de inchisoare si inchis, sub supraveghere, in celulele dintre zidurile groase ale unui penitenciar, sa se imbogateasca pacalind zeci de oameni sau coordonand grupari infractionale? E o intrebare la care, periodic, aflam raspunsuri din exemplele prezentate de mass-media, insa raspunsul cel mai important, al autoritatilor, sau mai bine spus reactia acestora pentru a stopa acest fenomen infractional, intarzie sa apara. Saptamana trecuta, Judecatoria Suceava a condamnat un individ la 24 de ani, 7 luni si 11 zile de inchisoare, dupa ce a pacalit mai multe persoane prin asa-zisa "metoda accidentului", desi respectivul era inchis intr-o celula a Penitenciarului Botosani, potrivit Evenimentul Zilei.