​Cifrele acuza. Demnitarii Romaniei au cele mai nesimtite salarii din Europa. Triplarea lefurilor pentru inaltii demnitari duce Romania in topul statelor europene cu cea mai mare diferenta salariala dintre oamenii de prim-rang si cetateanul de rand. Aproape noua salarii medii pe economie intra lunar in conturile presedintelui Klaus Iohannis si ale premierului Victor Ponta. Nicio alta tara europeana nu egaleaza "performanta" Romaniei. Pentru 48 de demnitari - printre care presedintele, premierul, ministri, sefii Parlamentului sau sefi de servicii secrete - salariile s-au majorat semnificativ incepand de la 1 august, prin Ordonanta de Guvern 14 din 2015. Astfel, Klaus Iohannis, Victor Ponta si presedintii camerelor Parlamentului, bugetarii cu cele mai mari salarii, au ajuns sa castige intr-o luna 21.540 de lei, adica 4.895 de euro. In apararea lor, demnitarii au invocat faptul ca fostul nivel al salarizarii pentru cei mai importanti oameni in stat, de aproximativ 1.500 de euro, era unul dintre cele mai mici din Europa, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

PSD, partidul complotistilor. De-a lungul istoriei sale, transferul de putere in formatiunea social-democrata s-a petrecut pe fondul unor rafuieli "sangeroase" intre tabere. Au fost si tentative de preluare a conducerii care au esuat. In istoria sa, PSD (fostul FSN, FDSN si, ulterior, PDSR) a trecut prin mai multe schimbari de putere, toate in urma unor dispute interne violente. Totusi, din 1998 pana acum, partidul nu s-a divizat, asa cum s-a intamplat cu formatiunile de dreapta din Romania. Ultima schimbare de putere din PSD a avut loc in urma cu doua saptamani. Liviu Dragnea a reusit sa preia interimar puterea in partid cu ajutorul baronilor, in defavoarea lui Victor Ponta care a sustinut-o pe Rovana Plumb, anuntaEVZ.

Topul judetelor cu cei mai multi beneficiari de venit minim garantat.Cate familii din Romania traiesc din ajutorul social lunar. Numarul familiilor beneficiare de venit minim garantat a crescut cu 5,6% in primul trimestru al acestui an fata de aceeasi perioada din 2014, suma platita fiind cu aproape 10 milioane de lei mai mare, rezulta dintr-un raport al Ministerului Muncii. Venitul minim garantat (VMG) se asigura prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculeaza ca diferenta intre nivelul venitului minim garantat prevazut de lege si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Numarul mediu lunar de familii beneficiare a crescut de la 241.682 in trimestrul I al anului trecut la 255.213 in trimestrul I 2015, cu 13.531 de familii, adica o crestere de 5,6 la suta. In acest context, suma platita in primele trei luni ale acestui an, de 174.895.478 lei, a fost mai mare cu 9.914.588 lei, adica in crestere cu sase la suta, informeazaGandul.

Cercetare: 47 de politisti sanctionati, la peste 3.000 de plangeri privind abuzurile lor. Ce masuri pot fi luate. Doar una din 70 de plangeri privind comportamentul abuziv al politistilor s-a finalizat cu sanctionarea unui om al legii, se arata intr-o cercetare publicata, luni, de organizatia pentru drepturile omului APADOR-CH. In acest context, organizatia a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa verifice modul in care au fost anchetate dosarele politistilor acuzati ca s-au comportat abuziv. Totodata, in cercetare se arata ca, doar 14 din 3034 de plangeri penale facute de cetateni, referitoare la abuzuri ale fortelor de ordine, au ajuns in fata instantelor de judecata, intre 2012 si 2014. De asemenea, in aceeasi perioada, IGPR a primit 3.301 plangeri privind comportamentul abuziv/brutal al politistilor si doar 47 dintre acestea s-au soldat cu sanctiuni disciplinare, sustine APADOR-CH, scrieRomania Libera.

Mizeria din vagoanele CFR a ajuns atat de mare incat pana si sefii o recunosc. Lista problemelor descoperite de inspectori. Trenurile din Romania sunt murdare. Nu o sa credeti dar au ajuns la aceasta concluzie pana si sefii de la CFR Calatori. Au initiat mai multe controale si s-au convins ca pasagerii au dreptate atunci cand se plang ca toaletele sunt infecte iar cosurile de gunoi se revarsa. Drept urmare ii ameninta pe cei care se ocupa de curatenie cu rezilierea contractelor. Pana atunci, sa nu uitam totusi ca in aceasta perioada in multe vagoane nu exista aer conditionat. Calator: "Au dat cu o matura si au inghesuit practic restul de seminte aruncate de calatori. O sa ajungem sa stam pe un morman de mizerie, nu e normal!" Sefii de la CFR, veniti intr-o inspectie de curatenie in Gara de Nord, au descoperit ce stim toti, ca in vagoane in general risti sa iti murdaresti hainele. Au verificat doar garniturile care teoretic erau recent igienizate si urmau sa plece in cursa. Semintele si gunoaiele lasate de pasagerii din cursa precedenta au fost ascunse, nu adunate, anuntaStirileProtv.ro.

Invatamant obligatoriu de 12 clase. Ce alte modificari la noua Lege a Educatiei au fost convenite cu elevii si profesorii. Invatamantul obligatoriu de 12 ani, o lege separata pentru statutul personalului didactic, trecerea responsabilitatii organizarii de scoli doctorale direct in mainile universitatilor si reorganizarea responsabilitatilor Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Acestea sunt cateva dintre subiectele care au fost discutate pana acum la intalnirile dezbaterii proiectului noii Legi a Educatiei. Discutiile cu principalii reprezentanti din sistemul de invatamant, atat din preuniversitar, cat si din universitar, au avut loc pe parcursul ultimelor doua saptamani. Potrivit ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, dezbaterile se vor relua la jumatatea lunii septembrie. "S-au discutat propunerile venite din teritoriu si momentan suntem in stadiul de integrare a acestor propuneri intr-un document pe care il vom trimite la departamentul juridic, iar in septembrie avem a doua runda de dezbateri", a explicat Cimpeanu, pentruAdevarul, stadiul dezbaterilor pe proiectul noii Legi a Educatiei, informeaza.