Dezvaluiri care dau peste cap "Dosarul Mineriadei" din 13-15 iunie 1990. In numarul de astazi al "Evenimentului Zilei", editia tiparita, veti avea ocazia sa cititi amanunte despre o dezvaluire uluitoare care poate schimba solutiile procurorilor date pana acum in "Dosarul Mineriadei" din 13-15 iunie 1990. Atunci, centrul Bucurestiului a devenit scena pe care s-au desfasurat confruntari in urma carora peste 1.000 de persoane au cazut victime prin impuscare, vatamare corporala sau arestare ilegala. In 17 septembrie 2014, Romania a fost obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Aceasta instanta sublinia, la acel moment, obligatia statului roman de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ineptie de 13 milioane de euro: ambuteiajul de la Fantana Miorita, mutat la Arcul de Triumf. Inaugurat cu o intarziere de circa doua luni, Pasajul Piata Presei Libere, un proiect in valoare de circa 13,6 milioane de euro fara TVA, si-a dovedit la scurt timp ineficienta. In timp ce primarul Oprescu sustine ca i-a scapat pe bucuresteni de ambuteiajele din zona Fantanii Miorita, soferii il contrazic, sustinand ca haosul din trafic s-a mutat cu 700 de metri mai in fata, la iesirea de pe soseaua Kiseleff a noului pasaj subteran. Pasajul Piata Presei Libere este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructura derulate de Primaria Capitalei, al carui scop era sa decongestioneze traficul rutier din zona Piata Presei Libere, la intersectia dintre Soseaua Bucuresti - Ploiesti, Soseaua Kiseleff, Bulevardul Marasti si Bulevardul Poiligrafiei. Cu toate acestea, noul pasaj, inaugurat in 19 iulie, a carui valoare se ridica la aproximativ 13,6 milioane de euro, fara TVA, pare un esec la doar doua saptamani de la deschiderea oficiala. Desi reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) sustin ca Pasajul subteran Piata Presei Libere este foarte eficient si ca timpul petrecut de soferi in trafic este mult mai mic, cei care trec cu masina zi de zi prin zona se declara nemultumiti de noul pasaj si spun ca acesta nu face altceva decat sa mute aglomeratia cu 700 de metri mai in fata, anuntaAdevarul.

Cat ne costa seceta de anul acesta. Ca de fiecare data cand precipitatiile lipsesc intr-un an, se readuce in discutie problema lipsei sistemelor de irigatii din Romania. Specialistii spun ca, in acest moment, doar 30% din cele 700.000 de hectare dotate cu sisteme de udare sunt si irigate efectiv. Foarte putin, pentru necesitatile unei tari cu 9 milioane de hectare de teren agricol. Vezi lumea prin sate cum se roaga la Dumnezeu sa ploua. Sunt scoase de la naftalina planurile vechi pentru refacerea retelelor nationale care sa imprastie apa de-a lungul campurilor. Presa cauta specialisti, daca se poate alte voci, nu tot cele din anii precedenti, sa nu se repete declaratiile. Despre ce ar trebui facut. Un cerc vicios din care, ca natiune, nu iesim. Pentru ca nu vrem?!... Daca te uiti pe statistici, vezi ca, de-a lungul secolului trecut, au fost cate trei ani de seceta in fiecare deceniu, iar mai recent, intre 2000 si 2010, s-au contabilizat in tara noastra nu mai putin de cinci ani cu deficit de precipitatii. Nici viitorul nu ne aduce vesti mai bune. Diverse scenarii climatice arata ca pana in anul 2050 vom avea parte de o crestere medie a temperaturii anuale de pana la 2,5 grade, in timp ce nivelul precipitatiilor va scadea amenintator, intre 10 si 20%. Si asta cu precadere in sudul si sud-estul Romaniei, informeazaRomania Libera.

"E o competitie intre spitalele din Franta sa aiba rezidenti romani". Sansa din bani europeni pentru studentii la medicina. Un nou proiect cu finantare europeana le da o sansa nesperata studentilor medicinisti de exceptie. Acestia primesc o mie de lei pentru trei saptamani de practica, plus sansa de a vedea cum se face meserie, in spitale de top din Paris sau Barcelona! Programul e menit sa ii ajute pe viitorii doctori sa isi aleaga din timp si specializarea. Putini dintre medicii din vechea garda au timp, chef si rabdare sa-i invete tot ce stiu pe tineri, mai ales cand, peste vara, vin cohorte intregi de studenti. Giselle are noroc. La Spitalul Pantelimon din Bucuresti, va fi stimulata, timp de 3 saptamani, sa asculte, sa intrebe, sa incerce. Astfel se traduce, pe scurt, proiectul de practica pe fonduri europene din care face parte. "As vrea sa vad cam tot ce se poate, toate sectiile, ca sa nu-mi para rau dupa ce am ales", spune ea, scrieStirileProtv.ro.

DW: Bancile care au participat la "jaful secolului" vor fi lichidate. Presedintele moldovean Nicolae Timofti va convoca miercuri Consiliul Suprem de Securitate, dupa ce noul premier Valeriu Strelet a anuntat ca cele trei banci devalizate la sfarsitul lui 2014 vor fi in scurt timp lichidate. Imediat dupa ce a fost investit in functie, Valeriu Strelet a convocat in sedinta Comitetul National de Stabilitate Financiara la care s-a discutat despre recuperarea banilor furati si despre soarta celor trei banci jefuite. Luni, 3 august, premierul a mentionat ca subiectul privind lichidarea "Bancii de Economii", "Bancii Sociale" si "Unibank" va fi discutat miercuri, la sedinta noului Executiv. "Scenariul vizand lichidarea celor trei banci presupune mai multe masuri prealabile: transferul functiilor trezoreriale, transferul functiilor de plata a pensiilor, evaluarea consecintelor cu privire la angajatii acelor banci. Am dat indicatii ca sa primim raspunsuri clare, pentru ca miercuri sa putem adopta decizii", a spus Strelet, anuntaDeutsche Welle.

Corneliu Vadim Tudor a facut plangere impotriva lui Traian Basescu in cazul rapirii jurnalistilor in Irak. Corneliu Vadim Tudor a facut plangere impotriva fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, si sustine ca acesta ar fi primit 5 milioane de lei de la generalul Florian Coldea si ca rapirea jurnalistilor in Irak a fost o cacealma. Inalta Curte de Casatie si Justitie a ramas in pronuntare, informeaza B1 TV. Corneliu vadim Tudor il acuza pe Traian Basescu, dar si pe Vasile Blaga, ca si-au insusit o parte din rascumpararea platita de statul roman, mai precis 4 milioane de dolari, meniti eliberarii celor trei jurnalisti romani rapiti in 2005. Curtea Suprema va decide joi daca acest dosar va fi redeschis, informeazaEVZ.

Cat costa litrul de benzina in Basarabia. Cozi infernale in vamile cu Republica Moldova pentru un "plin" in tara vecina. Potrivit rapoartelor Politiei de Frontiera, mii de autovehicule au ajuns sa tranziteze zilnic punctele de trecere ale granitei dintre Romania si Republica Moldova. Majoritatea soferilor trec in tara vecina pentru un plin de benzina. Posesori de autovehicule romani, in special din judetele Iasi si Vaslui, se aliniaza in ultima perioada la cozi kilometrice formate la punctele de trecere ale frontierei cu Republica Moldova de la Sculeni sau Albita. "Declicul" poftei romanilor de a trece granita cu Basarabia a fost hotararea Guvernul Republicii Moldova din data de 16 iunie 2015, potrivit careia cetatenii Uniunii Europene nu mai sunt obligati sa prezinte in punctele vamale de la granita cu Basarabia pasapoarte sau carti de identitate biometrice, ci pot trece granita doar in baza cartilor de identitate simple. Incepand din 19 iunie, cand hotararea a intrat in vigoare, zeci de mii de masini romanesti au trecut in Republica Moldova, iar posesorii lor s-au oprit cu predilectie in benzinariile din apropierea punctului de trecere al frontierei pentru a-si face un plin de carburant, cantitatea maxima care poate fi trecuta peste granita, potrivit legislatiei, scrieAdevarul.