"Cineva a facut sa dispara discursul care dovedeste Ion Iliescu a chemat minerii in Bucuresti, pe 13-15 iunie 1990". Interviu cu Teodor Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989". "Nu este nimic rau cand este vorba de adevar. Lupta a durat 25 de ani. La CEDO a durat din 2007 si pana in 2011, deci foarte putin pentru ca noi am obtinut judecarea cu prioritate a dosarelor numite generic al Revolutiei din 1989 si al Mineriadei din 1990. Acolo, ele au avut denumirea de Dosarul Asociatiei 21 Decembrie I - Revolutia, Dosarul Asociatiei 21 Decembrie II - Mineriada. Faptul ca le-am obtinut cu prioritate a fost bun, dar le-am tergiversat mai mult noi, pentru ca statul roman nu a vrut sa puna la dispozitie documentele cu care noi sa ne aparam si sa argumentam afirmatiile si plangerile pe care le-am facut la Curtea Europeana." Interviul integral in EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

De ce nu reusesc autoritatile sa gaseasca planorul prabusit in Bucegi, desi 900 de oameni si sase elicoptere il cauta de patru zile. La patru zile de la disparitie, epava planorului prabusit in Bucegi nu a fost localizata. Aproape 900 de jandarmi, salvamontisti, padurari sau voluntari au fost mobilizati pentru cautari. Au fost ridicate de la sol sase elicoptere ale MAI, MApN si Transpoturi si cinci avioane de la aeroclubul Brasov. De asemenea, mai multe parapante si moto parapante participa la cautari. De ce nu reusesc insa autoritatile sa localizeze epava, in ciuda mobilizarii masive? Raspunsurile oficiale fac referire la zona greu accesibila, intarzierea in raportarea disparitiei, precum si caracteristicile tehnice ale aparatului disparut, scrie Gandul.

Cat rezista sistemul medical fara plicuri? Decizia Curtii Supreme, prin care medicilor li se interzice sa primeasca orice fel de atentii de la pacientii tratati in sistemul public, pune in pericol functionarea sistemului de sanatate. Medicii vor pleca pe capete, lehamitea din sistem va atinge cote maxime, iar pacientii nu vor mai fi tratati corespunzator. O decizie luata recent de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, publicata la sfarsitul saptamanii trecute in Monitorul Oficial, prin care medicilor din sistemul public li se interzice sa mai primeasca spaga de la pacienti, a starnit numeroase controverse. Continuarea in Adevarul.

EVZ a calculat: 5.600.000 de euro ne-ar costa salariile majorate ale parlamentarilor. Indignati ca un grup de 69 de demnitari si-au triplat indemnizatiile, parlamentarii vor sa obtina si ei un spor substantial la leafa, fara sa le pese de impactul bugetar. Potrivit unor declaratii publice, deputatii si senatorii vor sa sara de la o indemnizatie neta de 5.000 de lei pe luna la 9.000 de lei. Un calcul facut de EVZ arata ca o astfel de majorare ar avea un impact bugetar de peste 25 de milioane de lei pe an, adica aproximativ 5,6 milioane de euro.

Cod rosu in sase spitale din Capitala, dupa accidentul de pe A2. Care este starea zecilor de raniti din autocarul rasturnat. Accidentul teribil de pe A2 a instaurat un cod rosu in spitalele din Bucuresti. Cum zeci de pacienti au fost transportati de urgenta in Capitala, au fost chemate de acasa echipe medicale pentru a face fata situatiei. Dintre cei 48 de raniti, care au avut nevoie de ingrijiri medicale, cei aflati in stare grava sunt internati la Floreasca. Alti 40, printre care multi copii, au fost, dusi la spitalele Marie Curie, Grigore Alexandrescu, Universitar, Bagdasar Arseni si Pantelimon. Continuarea pe StirileProTv.ro.

Dezmatul bugetar continua: indemnizatii de 4.000 de lei pentru revolutionari! Arsinel: "Macar asa sa fiu rasplatit". La 25 de ani de la Revolutie, Guvernul ne obliga sa suportam din bani publici o noua serie de privilegii pentru cei care pretind ca au determinat prabusirea comunismului in 1989. Printre ei se afla fosti parlamentari, actori celebri, fosti membri ai guvernelor de dupa '89, dar si persoane care la Revolutie aveau 10 ani! Pe langa pensiile speciale legiferate pentru diplomati, parlamentari, aviatori, militari si functionari ai Parlamentului, o parte dintre ele deja promulgate de presedinte, bugetul Romaniei se pregateste sa mai suporte, incepand de anul acesta, inca o serie de indemnizatii speciale, care il vor impovara cu peste 20 de milioane de euro in fiecare an. Integral in Adevarul.

Maghiarii vor primi autonomie cand "se vor purta ca niste oameni autonomi". Interviu cu Botond Zakonyi, ambasadorul Ungariei la Bucuresti. Ambasadorul Ungariei in Romania, Botond Zakonyi, considera ca in relatiile romano-ungare sunt lucruri mai importante de rezolvat decat cele cu fotografiile postate pe ᅡFacebook de premierul Viktor Orban. Diplomatul atrage atentia ca Romania refuza sa termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma sa lege cele doua tari, ca nu este asigurata folosirea limbii maghiare in administratia publica si in educatie. O alta problema este felul in care premierul roman Victor Ponta si-a construit imaginea prin opozitie cu Viktor Orban. Interviul integral in Romania Libera.

Euroscepticii britanici profita de situatia din Calais. Imaginile cu multimea de refugiati aflati in Calais, in asteptarea ocaziei de a patrunde ilegal in Marea Britanie, le ofera adversarilor britanici ai UE argumente in plus pentru a reitera cu voce si mai puternica o mai veche solicitare a lor: iesirea tarii din structurile comunitare. Situatia dramatica din Calais, dar mai ales imaginile infatisand pana la 5000 de refugiati care asteapta ocazia prielnica pentru a patrunde ilegal in Marea Britanie, confera munitie adversarilor insulari ai UE inaintea anuntatului referendum privind ramanerea sau nu a tarii in uniunea celor 28. Un comentariu Deutsche Welle.

Berea la halba s-a ieftinit doar in lege, nu si la restaurante sau baruri. Taxa pe valoarea adaugata a scazut de pe sase august, dar patronii localurilor nici nu se gandesc sa modifice preturile din meniu. Spun deschis ca profita ca sa castige mai mult. Meniurile au ramas neschimbate in primul weekend in care barurile si terasele ar fi trebuit sa afiseze preturi mai mici la cea mai ceruta bautura de sezon. Berea care se vinde acum cu cinci lei halba ar fi trebuit ieftinira cu 60 de bani, iar cea de noua lei, cu peste un leu. Chelnerii ridica din umeri, unii patroni fac promisiuni, dar altii sunt siguri ca nimic nu o sa se schimbe, potrivit Digi 24.