Ziarul portughez Diario de noticias, citat de Rador publica un interviu cu cu Jose Socrates, primul-ministru portughez, care exercita presedintia Uniunii Europene in acest semestru. Jose Socrates vorbeste despre noua Constitutie europeana, despre extinderea UE si despre relatiile tensionate cu Rusia.

Reporter: Domnule prim-ministru, ati vorbit despre o mare victorie atunci când v-ati referit la Tratatul care va inlocui Constitutia esuata. De ce vedeti acest lucru drept o victorie?

Jose Socrates: Europa trebuia sa depaseasca aceasta criza institutionala. Cel mai bun semnal pe care l-am fi putut transmite cetatenilor europeni, industriei europene si lumii intregi era acela ca am ajuns la un acord in privinta unei decizii. Aceasta este unica modalitate de urmat pentru ca Europa sa fie in stare sa joace un rol important in problemele globale.

Reporter: Cum va lua cunostinta de acest lucru majoritatea europenilor? Noul Tratat este si mai de neinteles decât cel vechi.

Jose Socrates: Va fi evident peste tot. Mare parte a deciziilor pot fi aprobate acum cu majoritate calificata si nu mai este necesar consensul tuturor celor 27 de state membre. Cetatenii se pot astepta la o Europa care reactioneaza imediat.

Reporter: Varsovia era marea nemultumita in cursul summit-ului. Cum ati reusit sa-i convingeti pe polonezi?

Jose Socrates: Situatia a avut nevoie numai de diplomatie profesionista. Nu suntem nici o confederatie, nici o simpla alianta, suntem o uniune. Nu puteam sa-i izolam pe polonezi; a trebuit sa-i includem, fara a reveni la argumentele anterioare. Solutia era aceea de a face o exceptie care sa fie valabila in mod legal, aceasta nefacând inca parte din textul Tratatului.

Reporter: Aceasta inseamna ca, cel putin pâna in 2014, Polonia va avea mai multa influenta in cadrul Consiliului UE decât i se atribuie din start, având in vedere faptul ca numarul de ministri corespunde densitatii populatiei din fiecare tara. Va asteptati ca noul guvern de la Varsovia sa imbunatateasca climatul politic?

Jose Socrates: Acest acord, prin sine insusi, a imbunatatit deja situatia. Alternativa ar fi fost ca lucrurile sa fi ramas complet goale. Permiterea existentei unor exceptii pentru anumite tari a fost unica modalitate de a se ajunge la un acord. Eu sper doar ca Anglia si Polonia sa urce in "aceeasi barca" foarte curând. Din fericire, noul prim-ministru polonez a anuntat deja ca ar dori sa adere la Carta Drepturilor Fundamentale.

Reporter: Pâna atunci, nu putem visa la edificarea unei "super-Europe". Impozitele, sistemul social si politica externa vor ramâne in mâinile fiecarui stat. Nu va exista un drapel comun, si nici un imn. Renunta oare Europa la posibilitatea de a actiona ca un tot unit?

Jose Socrates: si mie imi placea mult mai mult vechiul proiect de Constitutie si simt, de asemenea, cât de importante pot fi aceste simboluri. insa Europa a facut progrese pas cu pas la fiecare compromis. Eu m-am nascut in Europa in 1957, la un an dupa ce Portugalia a intrat in UE am fost ales in Parlament. Pentru mine si pentru generatia mea, proiectul european este una dintre cele mai marete idei din lume. Continentul nostru a trecut prin ororile razboiului ca nici un alt continent si acest lucru ne-a marcat. De aceea, la trecerea a 50 de ani, am facut totul pentru a edifica increderea reciproca. Am creat o societate civila in cadrul careia ne putem misca liber si fara granite.

Reporter: Abilitatea Europei a fost pusa la incercare in relatiile cu Rusia. Principalele probleme sunt energia, importul de carne si securitatea. Credeti ca se mai poate ajunge la un acord de parteneriat cu aceasta tara?

Jose Socrates: Cred ca se poate. Chiar si având in vedere interesul care se manifesta de ambele parti. De la caderea Zidului [Berlinului] am contribuit la stabilitatea climatului in rândul tarilor din fost Uniune Sovietica. Cu toate acestea, sunt ingrijorat de divergentele pe care le avem cu Rusia, mai de curând cu privire la aparare. Unica optiune a Europei este aceea de a ajunge, mai devreme sau mai târziu, la un acord.

Reporter: Nu exista o pozitie comuna intre UE si Rusia.

Jose Socrates: Va fi un drum lung pâna când vom ajunge la o politica externa comuna in toate sferele.

Reporter: Dupa România si Bulgaria, membrii au cazut de acord asupra unei pauze de reflectie inainte de intrarea de noi tari...

Jose Socrates: Europa a invatat ca uneori este mai bine sa nu mergi prea repede. Avem nevoie de timp pentru a dobândi experienta cu noile institutii pe care le-am creat. Chiar si asa, nu putem sa uitam, pur si simplu, de obligatiile pe care le avem fata de tarile care sunt angajate deja in negocieri pentru a deveni membre.

Reporter: Va referiti si la Turcia?

Jose Socrates: Europa trebuie sa-si tina promisiunile. Daca tara va indeplini criteriile, trebuie sa-i permitem sa ni se alature. Altfel, va ramâne in continuare pe dinafara.

Reporter: Summit-ul UE-Africa va fi, oare, ceva mai mult decât o manifestare publica?

Jose Socrates: Au trecut sapte ani de la ultimul summit cu continentul vecin. Cum putem rezolva problema imigratiei din Africa? Cum vom putea asigura sprijin Africii in combaterea schimbarilor climatice sau s-o ajutam sa-si ridice propria dezvoltare daca nu va exista un dialog politic. A fost o greseala ca s-a asteptat atâta timp.

Reporter: UE este cel mai important partener comercial al Africii, insa dezvoltarea ajutorului a esuat. S-a inregistrat o sporire a numarului de persoane care imigreaza.

Jose Socrates: Avem nevoie de o strategie comuna. Europa nu-i poate spune Africii ce sa faca. Imigrantii contribuie la prosperitatea noastra, trebuie sa-i integram. Pe de alta parte, trebuie sa prevenim imigratia ilegala organizata de bande infractionale. Pentru a evita aceasta putere mafiota, trebuie sa imbunatatim conditiile de trai tarile de origine ale acestora.

Reporter: Primul-ministru britanic, Gordon Brown, a declarat ca nici el si nici unul dintre ministrii sai nu va participa la summit-ul de la Lisabona in cazul in care Robert Mugabe va fi prezent. Este aceasta o confruntare politica?

Jose Socrates: Trebuie sa separam problema drepturilor omului de ajutorul pentru dezvoltare. Sigur ca vom mentine sanctiunile impotriva lui Mugabe. Dar putem face acest lucru doar daca ne vom angaja intr-un dialog cu Zimbabwe. Eu inteleg pozitia lui Brown, el nu poate participa din motiva care preocupa cele doua tari. Dar ii sunt recunoscator si pentru faptul ca guvernul sau a ajutat la pregatirea acestui summit.

(Interviu realizat in exclusivitate pentru de H. Zuber si C. Neef)

Traducerea: Iulia Baran