Incognito printre bolnavi: "Ca serpii se reped la spaga!" Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis saptamana trecuta ca medicii nu au voie sa primeasca atentii de la pacientii tratati in sistemul public. Cei care incalca aceasta norma risca pedepse cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Decizia a starnit reluarea uneia dintre cele mai vechi dezbateri din spatiul public romanesc: prin ce metode poate fi vindecat sistemul de sanatate? Fara un raspuns clar care sa-i ghideze, pacientii si medicii continua sceneta jenanta a plicului plasat pe nevazute in buzunarul halatului, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

In era computerului, Loredana si Cristina au facut o afacere din scrisul de mana. "E bine sa fii curajos, sa incerci. Mai bine sa iti para rau ca ai incercat decat ca nu ai incercat" Sa incepi o afacere in Romania este o adevarata dovada de curaj. Loredana si Cristina sunt doua tinere care s-au incapatanat nu doar sa puna pe picioare un business, ci sa si mizeze pe o idee careia nimeni nu i-ar fi dat probabil nicio sansa. Si-au propus sa faca bani din scrisul de mana in era computerului si a smartphone-ului. Si au reusit, in ciuda piedicilor pe care le-au intalnit, sa-si indeplineasca visul si sa devina propriul lor sef. Asta si pentru ca au abordat lucrurile putin diferit si au pornit la drum cu ideea ca daca faci ceea ce iti place, vor veni si banii cu siguranta, scrie Gandul.

Cine sunt magistratii si sefii de institutii facuti doctori de generalul-politician Gabriel Oprea Gabriel Oprea, suspectat ca si-ar fi plagiat teza de doctorat, este, de mai bine de sapte ani, si coordonator de doctorate la institutia de invatamant a SRI. Printre personalitatile care au sustinut doctoratul cu vicepremierul se regasesc si nume importante din sistemul de justitie, cum ar fi prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, sau fostul vicepresedinte al CSM, Gheorghe Muscalu. Specialistii consultati de RL spun ca, desi legea nu le interzice, astfel de legaturi dintre magistrati si politicieni ridica probleme de ordin etic, informeaza Romania Libera.

MAE: Masura controalelor suplimentare la punctele de trecere a frontierelor cu Bulgaria a fost revocata Masura controalelor suplimentare instituite de autoritatile din Bulgaria la punctele de trecere a frontierelor acestei tari a fost revocata luni seara, informeaza MAE, intr-un comunicat. Astfel, arata oficialitatile, se revine la regimul controlului minimal atat la intrarea, cat si la iesirea de pe teritoriul statului vecin. Potrivit MAE, oficialitatile bulgare au transmis, ca in seara zilei de 10 august a fost revocata masura controalelor suplimentare instituite de autoritatile de la Sofia la punctele de trecere a frontierelor Bulgariei, scrie EVZ.

Cersetorii romani, atacati in Stockholm: "Am simtit cum imi cade pielea, am sarit, am inchis ochii. Am crezut ca o sa mor" Gheorghe Rancu, un cersetor din Romania "detasat" la Stockholm, s-a trezit intr-o dimineata cu o durere acuta de obraz. "Am simtit cum imi cade pielea, am sarit, am inchis ochii", a povestit imigrantul fara casa, care a fost stropit cu un lichid coroziv. "Am crezut ca o sa mor". Rancu a reusit sa scape fara rani serioase, dupa ce a fost tratat la spital. Atacatorul sau nu a fost prins niciodata, scrie nytimes.com, intr-un amplu reportaj. "Cand intru in acest parc, incep sa tremur", a spus Rancu, care arata mai batran decat cei 27 de ani ai sai si doreste sa se intoarca in Romania dupa ce va strange cativa bani. Atacul din Berzelii Park (Stockholm) a fost doar unul din multiplele violente asupra imigrantilor romi, care pun la indoiala reputatia Suediei de cea mai toleranta tara din Europa, anunta Gandul.

Este obezitatea o problema psihologica sau una fizica? Robert Cogeanu a fost cel mai gras om din Romania. Anul trecut, barbatul de trei sute de kilograme a murit la spital, de la un infarct. Doctorii il pusesera la regim, ca sa-l pregateasca pentru o operatie de micsorare a stomacului cu 90%. Cum a ajuns Robert in acest punct? Raspunsul facil ar fi ca manca foarte mult. De ce mananca oameni precum Carl foarte mult? Nu exista nicio explicatie clara, dar multi psihologi ar spune ca el suferea de o boala mintala care il obliga sa manance. In Marea Britanie, premierul David Cameron a anuntat ca orice om diagnosticat cu obezitate clinica care refuza sa se trateze se va trezi cu asistenta sociala injumatatita sau suspendata. "Trebuie sa ne gandim ce vom face cand acesti oameni spun nu, mersi, si refuza ajutorul nostru, dar continua sa ceara asistenta sociala din partea platitorilor de taxe". Integral pe Vice.

Cancerul extremist si replica lumii civilizate Cum se dezamorseaza bomba cu ceas a unui extremism potential debordant, tot mai obraznic si agresiv? Problema confrunta de mult statul evreu. Mai nou e si interna, evreiasca, dar si una a Comunitatii Internationale. Extremismul e o boala care, in anumite conditii, face grabnic metastaze. Antisemitismul ii favorizeaza dezvoltarea maligna, dinamismul maladiei riscand, de la un moment dat, sa devina irepresibil. Evreii nu fac exceptie. In reactie la o lume care cade tot mai lesne prada extremismelor de toate soiurile se poate contamina oricine. Iar extremismul evreiesc nu e mai putin abominabil decat cel neevreiesc. Poate fi explicat. Dar scuze n-are. Guvernul de la Ierusalim a adoptat, mai nou, masuri fara precedent, calificand drept "act terorist" incendierea, de catre religiosi radicali, israelieni, a unei case palestiniene de pe malul apusean al Iordanului, fapta soldata cu moartea unui bebelus si a unui adult, scrie Deutsche Welle.