Scheletele din dulapul comisarului Maghiari - proprietati de milioane de euro dintr-un salariu de bugetar. Din leafa de bugetar, comisarul de la Brigada Rutiera, Marius Maghiari a ridicat o vila cat un palat, dar si un restaurant de lux. Toate sunt insa pe numele sotiei, pentru ca legea nu-i permite ofiterului sa faca afaceri sub acoperirea uniformei. Insa sotia politistului se pare ca da si sume impresionante de bani cu imprumut. Incercarea comisarului Marius Maghiari de la Brigada Rutiera de a musamaliza accidentul pe care l-a provocat pe 8 iunie a scos la iveala lucruri care probabil ar fi ramas bine ascunse de ochii publicului daca atunci cand a lovit o femeie pe trecerea de pietoni si-ar fi recunoscut vina. Insa, in urma scandalului in care singur s-a aruncat a iesit la iveala faptul ca ofiterul de politie detine o avere impresionanta, are legaturi prea stranse cu personaje controversate si nu in ultimul rand, sotia sa, Luiza Maghiari, ar da sume impresionante de bani cu imprumut, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

In timp ce detinutii se pazesc intre ei, ANP spune ca are controlul. Sindicalistii din penitenciare au anuntat ca vor protesta, astazi, in fata Ministerului Justitiei, fata de blocarea posturilor din sistem si fata de neplata unor drepturi restante de opt luni. Ei sustin ca deficitul de personal i-a adus pe sefii penitenciarelor in situatia de a apela la unii detinuti pentru a asigura paza celorlalti. "Practic, se pazesc singuri. Raportul de un angajat la trei detinuti, despre care ministerul spune ca e suficient, nu este in regula. (...) Exista aproximativ jumatate de milion de ore suplimentare prestate", a declarat presedintele Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP), Stefan Teoroc. In prezent, pentru sistemul penitenciar sunt prevazute 15.500 posturi dintre care 3.000 sunt vacante in ultimii 8 ani. In replica, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) sustine ca bugetul institutiei a fost majorat in ultimii doi ani, dar finantarea ramane o problema. "Daca in 2012 bugetul aprobat initial din subventii de la bugetul de stat a fost de 771 milioane de lei, in anul 2015 bugetul initial a fost de 925 de milioane de lei", anuntaEVZ.

Un director de la Autostrazi, suspendat dupa ce a vorbit intr-o emisiune TV despre ilegalitatile din Companie. "Angajatii vin de acasa cu casa de marcat, scot din priza casa CNADNR-ului si pleaca acasa cu 8-9.000 de lei pe tura". Un director din CNADNR a fost suspendat dupa ce a participat la o emisiune TV unde si-a criticat sefii si institutia la care lucreaza, vorbind despre ilegalitati la nivelul Companiei. Nu este pentru prima data cand Alin Goga, director adjunct de investitii in cadrul directiei regionale de la Craiova si fost director la departamentul juridic din aceeasi companie, a facut grave acuzatii despre modul cum se lucreaza in Compania Nationala de Autostrazi. CNADNR a anuntat ca a suspendat contractul directorului adjunct de investitii din cadrul Directiei Drumuri si Poduri Craiova, Alin Goga, dupa ce acesta a afirmat la o emisiune TV ca autostrada Sibiu-Orastie trebuie inchisa si reconstruita, nepermitand circulatia in conditii de siguranta, si a criticat compania. Compania de Drumuri arata, intr-un comunicat, ca fisa de post semnata de toti salariatii CNADNR interzice acestora sa acorde interviuri si sa furnizeze documente sau informatii in legatura cu activitatea CNADNR in lipa unui mandat acordat de directorul general, informeazaGandul.

Cum se imparte vinovatia in cazul pilotului disparut. Lacunele legislative, lipsa de coerenta a factorilor de decizie, transformarea unei drame in show-mediatic, coordonarea precara arata ca sistemul de interventii in situatii de urgenta este departe de a functiona la parametrii optimi. De aproape o saptamana, autoritatile incearca sa il gaseasca pe Mircea Craciun, dat disparut in urma unui zbor cu planorul. Autoritatile au mobilizat peste 1.350 de pompieri, jandarmi, politisti, militari, salvamontisti si voluntari, cu aproape 200 de mijloace de interventie. Elicoptere si o drona performanta au ajutat la cautari. Cu toate acestea pilotul este de negasit. Una dintre cele mai bune explicatii ale acestei situatii dramatice dar absurde a fost oferita de catre fostul director al Aeroclubului Roman, Nicolae Preda, care a precizat la un post de televiziune ca autoritatile au dat dovada de maxima ignoranta si nu au monitorizat zborul lui Mircea Craciun. Prin urmare el s-ar fi putut prabusi pe o arie foarte larga si numai printr-un miracol si din intamplare salvatorii ar putea sa il repereze astazi, scrieRomania Libera.

Legea anti-risipa. Cum ajung romanii sa moara de foame intr-o tara care arunca 1,7 milioane de tone de alimente la gunoi. Niciun kilogram de mancare aflata la un pas sa expire in magazine sau in restaurante nu va mai putea fi aruncata sau distrusa. Alimentele inca bune pentru consum vor lua drumul caminelor de batrani, orfelinatelor sau spitalelor. Ideea este a unor parlamentari, care au scris o lege dupa reglementarile existente deja in unele state europene. Marii comercianti sunt de acord sa doneze alimentele, insa cer deduceri fiscale pentru acest lucru. 86 de kilograme de alimente pe cap de locuitor ajung anual la ghena, in Romania, adica peste 1.7 milioane de tone de hrana. Iar la nivelul Uniunii Europene, situatia este chiar mai grava: se irosesc aproape 100 de milioane de tone de mancare intr-un an. Si asta pe fondul foametei care la scara planetara afecteaza 800 de milioane de suflete, anuntaStirileProtv.ro.

Ponta pune gaz pe foc in relatia romano-maghiara. Premierul Victor Ponta a interpretat intr-o nota mult prea dramatica declaratia ambasadorului Ungariei la Bucuresti referitoare la autonomia Tinutului Secuiesc, alimentand gratuit conflictul mocnit dintre Romania si Ungaria. Ambasadorul Ungariei in Romania, Botond Zakonyi, a fost intrebat, intr-un interviu acordat ziarului Romanai Libera, daca s-ar putea ajunge la autonomia Tinutului Secuiesc. Spre deosebire de alti oficiali maghiari sau UDMR, care incurajeaza ideea de autonomie politica, diplomatul maghiar a vorbit cu moderatie, insistand pe un soi de autonomie economica, care sa le ofere maghiarilor din Romania o viata mai buna. "Procesul obtinerii autonomiei este lung, se face pas cu pas. Nu e ceva ce ti se da pe tava. Pentru inceput, maghiarii ar trebui sa coopereze unii cu altii, cei din Covasna cu cei din Harghita, iar acestia cu cei din Mures, sa faca proiecte comune, sa atraga fonduri comune, sa invete ce-si doresc cu adevarat. Daca transforma autonomia intr-un instrument de dezvoltare, lucrurile pot fi intelese mai usor, pentru ca nu este vorba despre separare, ci despre dezvoltare regionala, acest lucru ar trebui sa-l vanda secuii politicienilor romani", a spus ambasadorul Ungariei la Bucuresti, informeazaAdevarul.