Comentariu DW: Paine, nu bani. Pe fondul cresterii numarului de refugiati in Germania, ministrul federal de Interne, Thomas de Maiziere, inainteaza propunerea acordarii de bunuri in loc de bani acestor persoane. Christoph Hasselbach considera ca ideea ministrului e buna. 143 de euro lunar. Atat primeste un solicitant de azil, ca bani de buzunar, in prima faza. Banii sunt destinati sa acopere anumite nevoi personale - ca mobilitatea sau comunicarea. Cazarea, masa, imbracamintea si produsele de igiena corporala sunt asigurate de catre centrele pentru refugiati. Dupa depunerea cererii de azil, sprijinul acordat refugiatului consta mai mult in bani. O persoana singura primeste lunar 359 de euro, inclusiv banii de buzunar. In Germania, cu o asemenea suma nu prea faci mare lucru. Cei aproape 360 de euro ar trebui sa-i asigure refugiatului un minimum de trai pe perioada prelucrarii dosarului sau. Nici mai mult, nici mai putin, scrie Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Judetul care importa forta de munca, dupa ce a ramas aproape fara someri. Angajatorii ofera si cazare si bonuri de masa. Vestul tarii se confrunta cu o problema cel putin ciudata pentru tara noastra. Producatorii straini care au deschis in ultimii ani mai multe fabrici in zona se plang ca, de luni bune, nu reusesc sa gaseasca forta de lucru calificata. Cum in Arad au ramas foarte putini someri, angajatorii cauta acum doritori in alte judete. Le ofera, pe langa salariu, cazare la hotel si bonuri de masa. Pana acum, s-au aratat interesati de aceste slujbe mai ales muncitorii din Gorj, Teleorman si Prahova.S-au facut luni bune de cand fabricile din Arad stau cu peste 1.000 de posturi neocupate. Oferta vine mai ales din sectorul cablajelor auto. Mai multe informatii pe Stirile ProTV.

Proba-surpriza impotriva celor sapte violatori din Vaslui: martorul ocular care a refuzat sa participe la viol. Ziarul Adevarul prezinta in exclusivitate dovezile care atesta ca eleva din Vaslui a fost violata de cei sapte tineri si nu au fost acte sexuale consimtite, asa cum au sustinut patru dintre inculpati. Un al optulea tanar, prieten cu violatorii, a fost martor la violul din 10 noiembrie, insa a refuzat sa participe. Vineri, 14 august, la Judecatoria Vaslui a avut loc ultimul termen de judecata in dosarul celor sapte tineri care au scandalizat Romania, dupa ce au violat o eleva ore in sir, pana la lesin. Sedinta de judecata a fost una maraton, de aproape noua ore, timp in care judecatorul de caz a fost recuzat de patru ori de avocatii inculpatilor, dupa ce nu a mai permis tergiversarea procesului, respingand toate probele prin care aparatorii violatorilor incercau sa mai traga de timp, relateaza Adevarul.

Cetatea Sucevei, deschisa doar pentru oficiali. Cetatea de Scaun a Sucevei, restaurata cu fonduri europene, a fost inaugurata in prezenta comisarului european pentru dezvoltare regionala Corina Cretu. Insa fortareata nu poate fi deschisa in totalitate, pentru ca nu sunt destui paznici. Asa ca cetatea pentru care s-au cheltuit 47 de milioane de lei este tinuta deocamdata sub cheie, pana cand autoritatile vor gasi o solutie.Turistii si localnicii au fost dezamagiti pentru ca nu pot vizita curtea interioara a Cetatii Sucevei. Pot admira doar zidurile, contra unei taxe de 7 lei. Muzeul Bucovinei care administreaza Cetatea are nevoie de 16 paznici pentru ca fortareata sa fie vegheata de dimineata pana seara. Dupa renovare pot fi organizate proiectii video si jocuri de lumini, dar...inca nu se intampla asta, informeaza Digi24.

Unul din doi sefi de CJ ai PSD sunt urmariti penal, trimisi in judecata sau au probleme cu ANI, dar lasati sa candideze. "Unii vad la centru baroni, noi vedem in teritoriu un om care este votat cu 60-70%". Cu un sef interimar condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, Liviu Dragnea, cu fostul presedinte de partid, premierul Victor Ponta, cercetat de procurori pentru coruptie, si in judete situatia liderilor PSD, sustinuti de partid pentru ca au adus voturi, nu este una cu mult diferita. Astfel din 23 de sefi de Consilii Judetene adjudecati de PSD la alegerile locale, in doar trei ani, 14 dintre ei, multi suspendati intre timp, sunt urmariti penal, trimisi in judecata, condamnati pentru fapte de coruptie sau au probleme cu ANI. De asemenea, 14 primari de municipii au probleme in justitie. Cu toate acestea, conducerea partidului le da liber la candidaturi, cel putin celor care nu au o decizie definitiva in instanta. Doar doi dintre cei 14, Constantin Nicolescu de la Arges si Bunea Stancu de la Braila au fost condamnati definitiv de instanta, potrivit gandul.info.

Mii de credinciosi inconjoara pe coate o manastire veche din anul 1512. "In 40 de zile li se indeplinesc dorintele" Pelerinaj impresionant desfasurat duminica la ''Manastirea implinirii dorintelor'' de langa Suceava.La o zi de la sarbatoarea sfintei Fecioare Maria, peste o mie de armeni s-au reintalnit la Hagigadar. Cuprinsi de speranta in vremuri mai bune, unii dintre ei au urcat in genunchi dealul si au inconjurat lacasul pe coate, de trei ori. Singura din Europa, manastirea Hagigadar este loc de intalnire pentru armenii din tara, dar si din strainatate, de peste 500 de ani. Duminica, in frunte cu preotii oamenii au urcat dealul intr-o procesiune, relateaza Stirile ProTV.

Care sunt diferentele dintre maghiari si secui. O istorie comuna controversata: ce ii uneste si ce ii desparte. Problema posibilei origini comune a maghiarilor si secuilor din Romania reprezinta o permanenta sursa de controverse intre istorici. Specialistii au formulat de-a lungul anilor mai multe teorii. Istoricii preocupati de problema diferentelor si asemanarilor dintre maghiari si secui au conturat mai multe teorii, de-a lungul anilor. Cea mai veche teorie este cea potrivit careia secuii au si ei, la fel ca maghiarii, origini hunice. "Cercetarile istorice au confirmat faptul ca acest popor (n.r. - secuii) se trage din Imperiul Hun condus de Attila, care se intindea, in secolul V d.Hr., in spatiul politico-geografic al Imperiului Roman de Rasarit si al Imperiului Roman de Apus. Dupa moartea lui Attila, in anul 453, se isca lupte interne ce duc la destramarea imperiului. In aceste conditii, o parte din huni se retrag in zona Transilvaniei, organizandu-se in scaune si autodenumindu-se secui, <> in limba maghiara, in traducere <>", sustine profesorul de istorie drd. Vasile Benedek, din Salaj, potrivit Adevarul.

Criza fara precedent in Sanatate. Revolta halatelor albe. Facuti, fara voie, functionari publici, din care s-au ales doar obligatiile, nu si beneficiile statutului, satui sa duca acasa salarii de mizerie si sa munceasca in conditii de subzistenta, medicii nu vor sa mai suporte si nici sa mai inghita! Vor sa faca greva generala, ca sa inteleaga guvernantii ca asa nu se mai poate. Aproape 19.000 de medici numara gru - pul de pe Facebook intitulat "Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!", infiintat de cateva zile. Cu totii reclama acelasi lucru: conditiile proaste in care isi fac meseria si salariile de mizerie pe care le primesc, desi au in maini vietile pacientilor. In Romania sunt aproape 40.000 de doctori cu drept de practica, conform statisticilor Colegiului Medicilor, si avem cel mai mic numar de medici raportat la mia de locuitori din toata Europa: 2,5 la noi, fata de 3,4 cat are Franta sau 4,9 - Austria. Cea mai grava situatie este in spitale, relateaza Evenimentul Zilei.