Romania otravita. Cernobalul romano-sarbesc pe Clisura Dunarii. Moldova Noua, oraselul din capatul vestic al Clisurii Dunarii, e o rascruce de vanturi. Localnicii spun ca in locul unde, acum 2000 de ani, s-a aflat antica cetate dacica Mudava, vantul bate de doua ori pe an. Sase luni, sufla un vant cald, din sud-est si sase luni unul rece, din nord-vest. Primul se numeste Cosava, iar celalalt Gorneac. In realitate, vantul bate mai putin, dar cand se zborseste Cosava catre ei, nu se mai vede om cu persoana, la propriu! Praful de steril, ramas in urma exploatarii minereului de cupru, timp de jumatate de secol, din iazul de decantare Bosneag, de la marginea orasului, se ridica in aer si sta intr-o suspensie miscatoare, zile intregi. Atunci, oamenii se baricadeaza in case, femeile nu mai pun rufe la uscat, copiii nu mai sunt lasati la joaca afara si vizibilitatea aduce cu o ceata londoneza sau, mai rau, cu cea dintr-o furtuna sahariana. Paradoxal, atat cat uzina de prelucrare a minereului de cupru a functionat, poluarea era aproape zero. Dar, de cand Moldomin - fosta Intreprindere Miniera Moldova Noua - s-a inchis, a inceput dezastrul. Si, ce-i mai rau, norii toxici se duc, mai ales, la vecinii sarbi, pe celalalt mal al Dunarii. Solutii de stopare a calamitatii exista, dar nimeni nu le aplica. Din cauza asta, Romania este in pragul "infringement"-ului. Si, cel mai groaznic, copiii se imbolnavesc pe capete, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Mostenirea lui Ponta. De la spirala sociala a revendicarilor la inexistenta banilor promisi. Sociologii, dar si sindicalistii sustin ca decizia Guvernului de a majora salariile personalului sanitar a deschis cutia Pandorei. Atat sindicatele din invatamant, cat si cele din administratie ameninta ca vor iesi in strada daca nu vor fi tratate la fel de catre Guvern. Cresterile salariale anuntate ar putea insa arunca Romania intr-un mare dezechilibru fiscal. Decizia Guvernului de a majora salariile personalului sanitar a deschis cutia Pandorei. Sindicatele din invatamant, dar si cele din administratie solicita acelasi tratament din partea Guvernului. In caz contrar, sindicalistii ameninta ca vor iesi in strada. Primii care au fost inspirati de majorarile date medicilor au fost profesorii. Mai exact, Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" a solicitat ca de acelasi tratament sa beneficieze si angajatii din invatamant pe motiv ca orice intarziere in asigurarea unei cresteri salariale substantiale in sistemul educational va genera efecte negative in anii urmatori, anuntaAdevarul.

Cum se fura bani din taxa de pod. Metoda prin care banii de drumuri ajungeau in buzunarele angajatilor. Unde ajung banii pe care soferii ii platesc ca taxa de pod? In bugetul pentru drumuri si autostrazi? Un fost director din CNADNR, Liviu Costache, sustine ca multi dintre ei au intrat in buzunarul angajatilor, iar soferii care au platit, de-a lungul anilor, taxe de pod peste Dunare la Giurgiu, Fetesti sau la Giurgeni - Vadu-Oii au fost pacaliti, primind bonuri fiscale false. Metoda a fost descoperita comparandu-se imaginile de la camerele de supraveghere, pe care pot fi identificate numerele de inmatriculare ale masinilor, cu inregistrarile din sistemul CNADNR, unde platile nu se regasesc. Situatia a fost semnalata fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, insa, sustine un alt director supendat din Companie, Alin Goga, multi dintre angajatii care au fost gasiti vinovati lucreaza inca in companie. Compania de autostrazi a incasat anul trecut echivalentul a aproape 37 de milioane de euro din taxele de pod peste Dunare. Veniturile din taxele de pod reprezinta aproximativ 10% din totalul sumelor incasate anual de Compania de autostrazi, informeazaGandul.

Migratia olimpicilor. Fostii olimpici romani au cariere stralucite si ajuta societatea in care traiesc sa se dezvolte. Dar nu o fac din Romania, ci de pe meleaguri care le ofera conditii si sprijin. "Romania libera" a reconstituit traseul unora dintre cei mai buni olimpici ai Romaniei din ultimii 15 ani. La sfarsitul anilor '90 si in prima decada a anilor 2000, ei au plasat Romania pe harta tarilor cu rezultate remarcabile la olimpiade internationale in domenii precum matematica, informatica, fizica, biologie, geografie. Dar unde sunt acum? Cum au evoluat? Ce fel de viata duc? Localizarea si intervievarea celor cinci olimpici alesi de Rl au relevat cateva aspecte comune: toti au avut un traseu profesional notabil, toti au ales o tara alta decat Romania pentru a studia si profesa si toti si-ar dori sa poata face in tara ce fac departe de casa, scrieRomania Libera.

Topul celor mai scumpe orase universitare din Romania. Studentii ajung sa plateasca si 250 de euro/luna pentru o garsoniera. Studentii trebuie sa pregateasca, bani mai multi, daca vor sa-si inchirieze un apartament. Fata de anul trecut, tarifele s-au majorat si cu 20 de procente, datorita cererii foarte mari. In plus, cresterea economica, diversitatea creditelor bancare, dar si dobanzile mai mici au dus la dezmortirea pietei imobiliare. Toamna vine cu tarife mai mari la chirii. Fata de anul trecut garsonierele dar si apartamentele de 2 si 3 camere sunt mai scumpe cu pana la 50 de euro. Daca luam ca reper pretul mediu de inchirere al unei garsoniere putem observa cu usurinta ca studentii clujeni vor avea cel mai mult de furca. 250 de euro pe luna ii costa aici o garsoniera, cu 20 de euro mai mult decat in Capitala, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Moldova, in topul tarilor cu cea mai imbatranita populatie. Moldova se depopuleaza alarmant de repede. Tot mai multi parinti plecati la munca peste hotare isi iau copiii in tara care i-a adapostit. In ultimii 15 ani, numarul scolarilor din Republica Moldova a scazut cu 290 000. ONU atentioneaza ca Moldova va ajunge, peste cateva decenii, in topul tarilor cu cea mai dramatica scadere a numarului populatiei. Statisticile vizand plecarea copiilor din Moldova scot in evidenta o tendinta extrem de alarmanta: in 2006 si 2007, in strainatate s-au stabilit aproximativ 400 de copii din Moldova. Situatia s-a schimbat brusc in 2008, cand, intr-un singur an, din Moldova au plecat pentru totdeauna 300 de copii. In 2009, din tara au plecat peste 900 de copii, iar din 2010 pana in 2015 au plecat, anual, si nu s-au mai intors peste 1 000 de elevi moldoveni, informeazaDeutsche Welle.