Revolta halatelor albe declanseaza greva generala impotriva coruptiei. Angajatii ROMATSA au ajuns la capatul rabdarilor. Presiunile care se fac asupra lor din partea lui Ion Aurel Stanciu, directorul general al institutiei, i-au determinat sa se gandeasca serios la oprirea activitatii. Asta sustin cei peste 50 de angajati, in frunte cu liderii de sindicat, care s-au adunat, ieri, in fata companiei pentru a-i cere demisia directorului Aurel Stanciu. Protestatarii s-au saturat sa vada cu ochii lor cata coruptie exista in aceasta companie si cum se fac angajarile pe pile. Controlorii de trafic aerian ameninta ca vor intra in greva generala, incepand cu 1 septembrie, daca cele 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca nu vor fi solutionate. "Sa stiti ca vom recurge la acest gest disperat nu din cauza banilor, nu este vorba despre asa ceva, ci sunt probleme de viata si de moarte, de siguranta pasagerilor si a salariatilor", a declarat Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicalistilor din Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Refugiatii care au speriat Europa. O noapte la gardul care separa Ungaria de Serbia. Zeci de mii de refugiati iau cu asalt granitele Europei, incercand sa ajunga in Germania sau Marea Britanie. I-am insotit la unul dintre hopuri, gardul unguresc de la granita cu Serbia. Intr-un cort umed si rece, Mohamed Baraket indeasa in graba intr-o punga de plastic cateva haine de schimb, o cutie mare de biscuiti si o sticla de apa. E tot ce i-a mai ramas dupa o viata de inginer mecanic in Alep, Siria. Impreuna cu sotia si cei trei copiii, a fugit din calea urgiei razboiului civil ce a pus stapanire pe Siria in ultimii patru ani. "Trebuie sa reusesc. Daca nu pentru mine, cel putin pentru copii mei. Ei merita sa traiasca", isi repeta Mohamed, mai mult ca o imbarbatare, in timp ce mainile continua sa impacheteze mecanic cele cateva bunuri ale familiei Baraket, anuntaAdevarul.

Economia bolnava a Chinei contamineaza si restul lumii. Cum va fi afectata Romania si care este cea mai riscanta decizie pe care o poate lua. Bursa din China a inceput saptamana cu stangul. Investitorii au pierdut luni toate castigurile realizate anul acesta. Declinul incontrolabil, cu 8,5% intr-o singura zi, al bursei de la Shanghai a creat panica pe pietele financiare din lume si noi ingrijorari legate de a doua cea mai mare economie a lumii. "Este panica pe piete. Lucrurile incep sa arate ca in timpul crizei financiare din Asia de la finalul anilor 1990", sintetiza situatia unul dintre directorii de cercetare ai unei banci din Tokyo. Cum arata cel mai negru scenariu si cum ar putea fi afectata Romania? Analistii consultati de gandul cred ca, daca scaderile de pe burse vor continua timp de mai multe luni, se poate ajunge la un nou val de austeritate si o scadere a consumului. O noua incetinire economica si o noua recesiune ar influenta si economia Romaniei, care nu ar putea "evada" din stransoarea unei noi faze nefaste in Europa, informeazaGandul.

Cele zece telegrame care au schimbat cursul istoriei. Vreme de aproape 200 de ani, telegramele au fost cel mai eficient mijloc de telecomunicatii si chiar au infleuntat, in anumite momente, cursul istoriei. Primul mesaj telegrafic din istorie a fost expediat de Samuel Morse in anul 1844. Mesajul, cu textul "What hath God wrought?" ("Ce a facut Dumnezeu?"), a fost un citat din Biblie. Publicatia electronica Listverse a publicat recent un clasament format din zece telegrame, considerate ca au avut cel mai mare impact asupra istoriei. Pe locul 10 este plasata o telegrama transmisa la data de 23 aprilie 1945 de Hermann Goring catre Adolf Hitler. Goring fusese numit de Hitler, in anul 1941, drept inlocuitor oficial, in cazul in care Hitler ar fi ajuns in incapacitate de actiune sau ar fi fost ucis sau rapit. La 23 aprilie 1945, Hitler era in bunkerul sau din Berlin, incercuit de trupele sovietice, iar Goring statea ascuns la Berchtesgaden (800 de kilometri spre sud), scrieRomania Libera.

Statul ingroapa o adevarata comoara a Romaniei pentru ca nu stie ce sa faca cu ea. "Daca o lasam sa se degradeze, era bine?". O descoperire arheologica din centrul Timisoarei va fi din nou ingropata din cauza neputintei autoritatilor. Vechile bai turcesti dar si cateva morminte din perioada medievala vor fi acoperite cu pavaj. Din lipsa de bani, autoritatile au ales cea mai ieftina varianta: locul va fi acoperit cu ciment si marcat doar cu o... placuta. Jurnalistii britanici au scris mai multe articole elogioase despre descoperirile arheologice facute la Timisoara, care in scurt timp vor acoperite cu...pavaj. Baile turcesti si cele cateva morminte mulsulmane care dateaza din secolele XVI - XVII au fascinat lumea istoricilor. Mai ales ca nu s-au pastrat multe vestigii din vremea dominatiei otomane asupra acestei zone, multe fiind distruse in perioada Imperiului Habsburgic, anuntaStirileProtv.ro.

Cine este romanca acuzata de propaganda si sustinere a Statului Islamic. Romanca acuzata de propaganda si sustinere a retelei teroriste Statul Islamic nu este pentru prima oara in atentia autoritatilor. In urma cu 13 ani a fost cercetata intr-un dosar de trafic si consum de droguri, cunoscut la vremea respectiva ca dosarul Noroieni. A scapat insa si la scurt timp a plecat din tara, stabilindu-se in Italia. Dosarul Noroieni a fost unul dintre cele mai cunoscute cazuri de descoperire si desfiintare a unui grup de traficanti. In anul 2003, peste 50 de tineri s-au adunat intr-o casa din localitatea Noroieni sa-l sarbatoreasca pe cel care era considerat capul afacerilor cu droguri in Satu Mare. Capturarea lor a fost una spectaculoasa pentru ca politistii s-au infiltrat printre ei, potrivit Stirile TVR. Diana Ramona Medan se numara printre tinerii arestati in acea zi pentru trafic de droguri, informeazaEVZ.

Cum a cheltuit judetul Timis pe lobby la Bruxelles mai mult decat Microsoft si Google la un loc. Oare un judet mic din Romania chiar a cheltuit de opt ori mai mult decat Microsoft si Google la un loc, facand lobby la Bruxelles?, se intreaba publicatia Politico. Potrivit Registrului Transparentei, se pare ca asa este. Cei mai mari cheltuitori la Bruxelles nu sunt companiile energetice, ci un consiliu judetean din Romania si o companie media din Polonia, noteaza jurnalistul James Panichi in publicatia Politico. Registrul Transparentei al Uniunii Europene arata ca Fundatia Ford, o organizatie americana non-profit, si compania media poloneza Telewizjia Polska S.A. au cheltuit peste jumatate de miliard de euro incercand sa influenteze Uniunea Europeana, in 2014. Imediat dupa cele doua firme, se afla Universitatea Salford, din Manchester, cu 120 de milioane de euro, Universitatea Eotvos Lorand din Ungaria, cu 94 de milioane de euro, si Consiliul Local Timis, cu 81 de milioane de euro care depasesc cu mult suma de 8 milioane cheltuita de Microsoft si Google, scrieAdevarul.