O femeie de 80 de ani din Giurgiu a murit miercuri in urma unui stop respirator, din cauza ca ambulanta a ajuns tirziu si neechipata, relateaza Cotidianul. Majoritatea celor care trebuiau sa-si faca datoria nici macar nu erau la post.

„Familia pacientei a sunat de trei ori la Serviciul de Ambulanta in 20 de minute, iar operatoarea a tipat la familie. Medicul de garda a trimis, intr-un final, o ambulanta cu o asistenta care s-a dus cu mina goala, fara trusa me-dicala si fara echipamentul necesar unui cadru medical“, a povestit Raed Arafat,subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Cotidianul precizeaza ca masina trimisa la domiciliul pacientei era de transport si nu era echipata corespunzator. Desi Serviciului de Ambulanta are masini echipate pentru situatii de urgenta, nu a putut fi trimisa o astfel de masina, deoarece cheile se aflau la soferii care nu erau de serviciu.

In plus, asistenta care s-a deplasat la domiciliu nu stia sa faca manevre de resuscitare si a sustinut ca nu era de competenta ei sa faca acest lucru, intrucit trebuia sa efectueze doar un transport, iar medicul care trebuia sa fie de garda plecase de la serviciu inainte sa vina doctorul care trebuia sa il inlocuiasca. „Toate cadrele medicale care au fost implicate in acest caz vor fi sanctio-nate prin retragerea treptelor de salarizare pe o perioada de trei luni, iar directorul Serviciului de Ambulanta va fi eliberat din functie“, a declarat Arafat, potrivit Cotidianul.