Repetitiile pentru parada militara ce va avea loc pe 1 Decembrie, in cinstea Zilei Nationale a Romaniei au blocat Bucurestiul timp de doua zile, in special pe soseaua Kiseleff, intre Piata Presei Libere si Piata Victoriei, informeaza Romania Libera.

Andreea Dumitru, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, sustine ca repetitiile pentru parada au fost absolut necesare intrucat nu este doar o parada a Ministerului Apararii, ci sunt patru institutii care trebuie sa defileze.

Surse din Ministerul Apararii au declarat pentru Romania Libera ca s-a pus problema organizarii repetitiilor in alt loc decat zona de desfasurare a paradei propriu-zise pentru a se evita sufocarea traficului, la ore de varf, intr-o zona centrala. Una dintre variantele vehiculate era ca repetitiile sa fi avut loc intr-un aeroport dezafectat.

Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, Iulian Chifu a recunoscut importanta unei astfel de zile, insa a sugerat ca guvernantii ar trebui sa gaseasca solutii pentru ca Ziua Nationala sa nu mai fie un motiv in plus de stres pentru locuitorii Capitalei.

Spre deosebire de alti ani, la parada de maine fortele terestre vor aduce mai multe masini, mai multa tehnica militara, o parte din aceasta fiind prezentata in premiera in Romania.

In plus, Romania libera mentioneaza valorile simbolice pe care le atribuie analistii militari acestei parade.