Aportul României la criza migranţilor. O analiză Europol asupra traseelor. România este tranzitată de o rută a migraţiei spre Europa, reiese din documente oficiale ale Europol. Este, deocamdată, o rută de importanţă secundară, dar studii recente ale diverselor organizaţii de profil arată că reţelele de traficanţi demonstrează capacitate de reacţie rapidă la măsurile pe care diverse state le adoptă în încercarea de a controla sau stăvili fluxurile de imigranţi. Asta nu înseamnă, însă, că România stă cu mâinile în sân. Pe de o parte, în condiţiile în care vecinii, Bulgaria şi Ungaria, îşi mobilizează armatele naţionale în operaţiuni de limitare a migraţiei, din România se aud asigurările vicepremierului Gabriel Oprea, care afirmă că nu există o presiune migraţionistă crescândă pentru ţara noastră. Integral in Curs de guvernare.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Drepturile refugiaţilor şi armele Europei.În timp ce teroriştii continuă să asasineze pe bandă rulantă, Europa face eforturi de a se coordona spre a soluţiona problema celor ce fug de ei în vest. UE are nevoie, între altele, de revizuirea instrumentelor ei. Miniştrii de interne ai Germaniei, Franţei şi Marii Britanii s-au pus de acord. În timpul reverberării emoţiilor iscate de împuşcarea, aparent accidentală, a unui refugiat adolescent în Grecia, tustrei demnitarii vest-europeni au cerut duminică să se convoace o reuniune a tuturor omologilor lor din UE. Concomitent, reacţia viscerală de intoleranţă faţă de masele de disperaţi, echivalate abuziv de substanţiale segmente ale opiniei publice europene cu teroriştii islamişti, continuă să fie alăturea cu drumul, chiar dacă problema absorbirii nou-veniţilor e, cu siguranţă, extrem de spinoasă. Un comentariu Deutsche Welle.

Consiliile penale ale Romaniei. Harta completa a liderilor locali condamnati sau anchetati de DNA. Coruptia generalizata a facut ca zeci de primari si presedinti de consilii judetene sa-si incheie mandatul inainte de termen, dupa gratii. 24 de sefi de consilii judetene - adica peste jumatate din numarul total - au fost condamnati, sau anchetati de DNA ori au fost declarati incompatibili sau in conflict de interese. Situatia este la fel de grava si in cazul primarilor de municipii si sectoare ale Capitalei: unul din trei are probleme cu legea. Un material StirileProTv.

Directoarea arestată din Ministerul Sănătății, implicată în "Mafia farmaciștilor" încă de acum trei ani. În anul 2012, reporterii Evenimentului zilei au descoperit că un fost rector și un prorector de la UMF Cluj au obținut de la șefa din Sănătate avize pentru farmacii în centre comerciale care funcționau la parterul blocurilor. Firmele lor controlau vânzările de medicamente compensate. Averea Mihaelei Udrea a crescut uluitor, în timp ce controalele efectuate în branșă descopereau doar că farmaciile n-au rampe pentru persoane cu dizabilități. Integral in EVZ.

Teribila poveste din subteranele "lumii civilizate" - cum creşte piaţa traficului de carne vie pentru prelevarea de organe. Este vorba despre traficul cu carne vie şi despre una dintre dimensiunile sale acum, din ce în ce mai ofertantă pe toate pieţele lumii (pe site-urile dedicate pe DARKWEB), de comerţ cu organe. Un document de lucru provenind de la EUROSTAT deschide poarta spre o realitate teribilă, înspăimântătoare, subterană în raport cu ceea ce ştiţi, poveste de coşmar dar absolut reală şi în continuă dezvoltare căreia-i victime semeni de-ai noştri, copii din cei pe care azi îi vedem jucându-se pe stradă şi mâine dispăruţi pentru totdeauna, fete plecate în inconştienţa aventurii "pentru o viaţă mai bună" într-un nicăieri care, de cele mai multe ori, este sinonim cu suferinţe inimaginabile şi moarte, scrie Adevarul.

Ponta, tras pe tușă de Dragnea. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat ideea unui pact pentru dezvoltare, propus forțelor politice, peste capul premierului Victor Ponta. Absent de la reuniunea social-democraților, Ponta a organizat în aceeași zi o întâlnire informală cu miniștrii. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a folosit școala de vară a femeilor social-democrate drept platformă pentru a propune încheierea unui pact al tuturor forțelor politice pentru o strategie de dezvoltare a României pe 20-30 de ani. Reuniunea s-a desfășurat în absența premierului Victor Ponta. Este pentru a doua oară când Ponta lipsește de la o ședință a PSD, după reuniunea tinerilor social-democrați, noteaza Romania Libera.

Mircea Dușa: "Nu avem niciun fel de colaborare cu Rusia, nici la nivelele cele mai joase". Ministrul Apărării spune că Rusia rămâne cel mai mare pericol pentru securitatea flancului estic al NATO. El a declarat, însă, că Alianța Nord-Atlantică are capacitatea de a reacționa în 48 de ore, dacă România ar fi angajată într-un conflict armat, timp în care Armata Română poate apăra teritoriul național. Un interviu cu Mircea Dusa in EVZ.

Cum a ajuns o fotografie de pe Facebook să reaprindă discursul naţionalist de tipul "afară cu ungurii din ţară". Explicaţiile specialiştilor. O fotografie cu o maşină a Poliţiei Locale Odorheiul Secuiesc inscripţionată şi în limba maghiară a devenit virală pe reţelele de socializare şi a dus la un adevărat scandal în mediul online. Specialiştii contactaţi de ziarul Adevărul explică de ce românii au perceput imaginea ca pe un afront.

Cum a ajuns România să nu aibă drepturi de autor pe opera lui George Enescu. "Noi avem o singură partitură şi aia vai de capul ei". Timp de trei săptămâni, în perioada 30 august-20 septembrie, unii dintre cei mai mari artişti ai momentului, dar şi patru dintre cele mai bune orchestre din lume concertează la Bucureşti, în cadrul Festivalului George Enescu. Cel al cărui nume îl poartă festivalul este unul dintre cei mai importanţi compozitori români din toate timpurile. Cu toate acestea, prea puţine din compoziţiile sale se pot auzi pe scena Festivalului. Motivul: statul român nu dispune de drepturile de autor pentru multe dintre lucrări, aflam din Gandul.