Romania incepe iar scoala printre balarii, santiere si incompetenti. Harta judetelor cu probleme grave la 14 septembrie. Superficialitatea sefilor de firme abonate la bani publici pentru constructia sau refacerea scolilor se perpetueaza ca un blestem de la un an la altul, iar situatiile absurde ies la iveala preponderent in prag de nou an scolar. Municipalitatea din Focsani a alocat bani cu nemiluita pentru un proiect care viza, teoretic, refacerea uneia dintre principalele scoli ale orasului cu fonduri europene nerambursabile. Din cauza neglijentei si a lucrului facut de mantuiala, primaria ajunge sa contribuie cu 20% la bugetul total de 2,85 de milioane de lei, desi planul initial prevedea o co-finantare de doar 2%, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Marius Locic, comportament ireprosabil in spatele gratiilor. Slujbele religioase si cartile despre imobiliare il elibereaza inainte de termen pe unul din milionarii Romaniei. Lucrarile stiintifice "Cladiri cu bulina rosie" si "Piata imobiliara", publicate cand se afla in Penitenciarul Gaesti (Dambovita), au fost atuuri ale milionarului Marius Locic (44 de ani), atunci cand magistratii au decis ca poate fi eliberat inainte de termen. Afaceristul avea, in 2012, o avere evaluata la 15 milione de euro si investitii in imobiliare si media. Judecatoria Gaesti a decis, pe 20 august, ca afaceristul poate fi eliberat conditionat, dupa ce a executat doi ani si patru luni din pedeapsa de patru ani de inchisoare. Decizia a fost insa contestata, pe 21 august, de DNA. "Pe perioada executarii pedepsei persoana in cauza a desfasurat activitati lucrative avand un numar de 122 de zile considerate ca executate, ca urmare a muncii prestate, imprejurare ce poate conduce, in opinia instantei, la concluzia ca acesta a fost staruitor in munca", a motivat Judecatoria Gaesti, anuntaEVZ.

Hayssam, din penitenciar pe Facebook: "Romania se va confrunta cu un val de refugiati". Ce previziuni are sirianul condamnat pentru terorism. Sirianul Omar Hayssam, condamnat pentru terorism in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak, scrie, din penitenciar, ca in urmatoarele sase luni Romania se va confrunta cu "un val de refugiati" de peste 3.000 de persoane pe zi, pentru care trebuie asigurate cazare, hrana si conditii decente. "Nu vreau sa contrazic un oficial al statului roman numai de dragul de a ma baga in seama", dar sunt totusi un om alfabetizat, cu foarte mult timp la dispozitie si cu un minim acces la informatie... Lucrurile sunt mult mai serioase, problemele mult mai grave si sarcina rezolvarii lor mult mai delicata decat apare in perceptia si mesajul unor inalti demnitari din patria noastra. Considerand fluxul de migranti din tari precum Serbia si Ungaria, in opinia mea, Romania se va confrunta cu un val de refugiati de peste 3.000 de persoane pe zi, in urmatoarele sase luni. Evenimentele din Orientul mai mult sau mai putin apropiat si situatia dintr-o suma de spatii vecine celui european implica o panica acuta in randul populatiei si miscari spectaculoase a mari mase de oameni. Europa Occidentala se va preocupa de administrarea crizei refugiatilor in parametri existenti si va soma tari de granita ale Uniunii, ca Romania, sa-si asume excedentul de migranti pe speze proprii", afirma el, conform ziaruluiGandul.

Jumatate de milion de hectare de padure sunt la dispozitia hotilor. Din cauza legislatiei proaste din domeniu, a retrocedarilor haotice, dar si din vina proprietarilor, in acest moment Romania are 478.000 de hectare de padure care nu se afla in administrarea nici unui ocol silvic, fiind practic neprotejate. In urma cu sapte ani, intr-o zi de sfarsit de decembrie, sute de oameni din comuna Apele Vii, judetul Dolj, si-au luat topoarele la spinare si-au pornit spre padurea de la marginea satului. Mai ceva ca un stol de lacuste, au impanzit codrul. Unul cate unul, arborii cadeau sub lamele ascutite. La Comisariatul de Regim Silvic si Cinegetic Valcea s-a dat alarma. Padurari si inspectori silvici s-au urcat in masini si-au pornit spre Apele Vii, unde localnicii pusesera gand rau codrului, scrieRomania Libera.

"Romanii nu sunt rasisti. Am nevoie doar de slujba." Romania vazuta de un african, cazat intr-un centru destinat refugiatilor. Asaltul migrantilor dispusi sa fuga pe orice cale de razboi si saracie. O parte o sa ajunga si aici. Romania are 6 centre speciale care isi pot mari capacitatea in urmatoarea perioada, astfel incat sa primeasca 1700 de persoane. Vestea buna este ca Uniunea Europeana suporta cheltuielile. Insa si efortul pe care statul nostru trebuie sa-l faca, este semnificativ, mai ales ca acesti oameni ar trebui integrati. "Inspectoratul general pentru imigrari are 6 centre care ar putea gazdui in acelasi timp aproximativ 1500 de persoane. Noi ne aflam la centrul regional din Giurgiu. Aici ar putea ajunge 150 de imigranti care vor primi cazare, asistenta materiala, care in acest moment inseamna 3,6 lei pe zi, asistenta medicala si vor intra in intr-un program de integrare", a relatat Lavinia Petre, corespondent ProTV, anuntaStirileProtv.ro.

DW: De ce nu se gasesc candidati pentru ANI? Dupa arestarea lui Horia Georgescu, Agentia Nationala pentru Integritate a ramas fara o conducere legitima si, dupa toate aparentele, un inlocuitor e foarte greu de gasit. Semnalasem cu ceva timp in urma ca cei trei candidati care se prezentasera la concursul pentru conducerea ANI au studii universitare in zonele periferice, la "particulare" sau la institutiile de stat fara acreditari mai serioase. Din punct de vedere probabilistic era firesc sa se intample asa, de vreme ce marea masa a absolventilor vin din aceste zone. Examenul scris eliminatoriu a confirmat asteptarile: niciunul dintre candidati nu a obtinut note suficiente. Candidatii ar fi trebuit sa obtina minimum 70 de puncte din 100 la fiecare subiect, ceea ce nu s-a intamplat, informeazaDeutsche Welle.

Diplomatie in parteneriat public-privat. De la cine primeste bani Ministerul Afacerilor Externe. De la marii jucatori din energie si grupuri bancare pana la SRL-uri de apartament si firme controlate de teroristi, sponsorii reprezinta o sursa constanta, dar controversata de finantare pentru diplomatia romana. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti este una dintre cele mai subfinantate institutii ale statului roman, se plang diplomatii care s-au vazut nevoiti sa gaseasca resurse financiare alternative pentru a putea organiza inclusiv petrecerile pentru marcarea Zilei Nationale. De fapt, in corpul diplomatic, petrecerile de 1 Decembrie sunt sinonime cu sponsorizarile, spun fosti si actuali angajati MAE. Secretul este unul la vedere si explicat simplu: ambasadele sunt obligate - prin lege chiar - sa organizeze astfel de evenimente, insa nu primesc bani de la bugetul de stat pentru ele. Practica este una impamantenita: diplomatii sunt cei care cauta sponsorizarile. Astfel ca, daca alte tari refuza categoric sponsorizari din partea firmelor si persoanelor fizice pentru o institutie de calibrul Ministerului Externelor, diplomatii romani sunt chiar incurajati sa abordeze companii si indivizi pentru a le solicita finantari, scrieAdevarul.