Statul ne ia tot mai mult din salarii. Cum a crescut decalajul dintre veniturile brute si cele nete in ultimii ani. Decalajul dintre salariul brut si cel net, adica partea pe care angajatii o cedeaza statului, a crescut continuu, pentru ca deductibilitatile din aceste venituri au ramas la nivelul de acum 11 ani, in timp ce ponderea contributiilor sociale este tot mai mare. Diferenta dintre castigul salarial brut si cel net a crescut de la 529 de lei in iunie 2010 la 714 lei in iulie 2015, darile catre stat ajungand la 28% din veniturile salariatilor, reiese din statisticile oficiale. Asta inseamna ca statul ne ia tot mai mult din salarii. Salariul mediu brut a fost, in iulie 2015, de 2.563 de lei, in timp ce castigul net a fost de 1.849 de lei, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS). Diferenta dintre cele doua, adica partea care-i revine statului din veniturile salariale (714 lei), este cu 185 de lei mai mare decat cea din vara anului 2010, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Legaturile de afaceri dintre familia Oprescu si sponsorii primarului Capitalei. Rude ale primarului sunt asociate cu Aurel Cristian Galea, afaceristul care i-a oferit un Audi si i-a donat bani lui Sorin Oprescu in campaniile electorale. Principalul sponsor al lui Sorin Oprescu in campaniile electorale, Catalin Aurel Galea, este asociat in mai multe firme cu mai toti membrii familiei lui Sorin Oprescu. Fiul, nora, fratele si un var sunt sau au fost parteneri cu sustinatorul financiar al primarului sau cu mama acestuia, Gizella Galea. Mai mult, insusi primarul Sorin Oprescu a fost asociat cu donatorul sau, pana in anul 2007 in firma Medical Prestige. Conform datelor publicate in Monitorul Oficial din 22 martie 2010, Sorin Oprescu a primit o donatie de 8.540 de lei de la Galea pentru campania electorala din 2009 cand primarul a candidat la Cotroceni. Mai mult, acesta a folosit in campanie si un Audi inregistrat pe firma Three Farm, a aceluiasi om de afaceri, anuntaEVZ.

Seful Comisiei de Etica trimite Consiliului care "l-a spalat" pe Gabriel Oprea dovada plagiatului din teza de doctorat a vicepremierului. La cateva zile dupa ce a declarat pentru gandul ca teza de doctorat a lui Gabriel Oprea este copiata, seful Comisiei de Etica de la Universitatea din Bucuresti, Marian Popescu, a transmis, printr-o scrisoare deschisa, Consiliului National de Etica (CNE), organism al Ministerului Educatiei, care "l-a spalat" pe Gabriel Oprea, dovada plagiatului din teza de doctorat a vicepremierului. Decizia vine in conditiile in care Consiliul, singurul care se poate pronunta pe lucrarile academice ale demnitarilor, a decis suspiciunile in cazul Oprea nu se confirma, fara a astepta macar analiza Comisiei de Etica a Universitatii care se autosesizase in acest caz, informeazaGandul.

Oamenii care au sprijinit cariera politica a lui Sorin Oprescu. Cariera politica a lui Sorin Oprescu a inceput cu Ion Iliescu, care l-a adus in Partidul Democratiei Sociale din Romania (PDSR) si a beneficiat de sprijinul unor oameni politici precum Adrian Nastase si Victor Ponta, dar si al PSD-ului. Chiar si Crin Antonescu, liderul PNL, a pledat la un moment dat pentru alegerea lui la Primaria Capitalei. Sorin Oprescu a ajuns in fruntea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), dupa ce a fost infrant de doua ori, o data de Viorel Lis si a doua oara de Traian Basescu. In 2008, Oprescu a candidat ca independent, dupa ce a demisionat din PSD, iar de aceasta data a si castigat functia dorita. In 2012, a candidat, din nou, si a obtinut un al doilea mandat. De asemenea, si in acest an, Oprescu a anuntat ca va candida pentru un al treilea mandat la PMB, iar premierul Victor Ponta l-a asigurat de sprijinul sau, scrieRomania Libera.

Lupta pentru Primaria Capitalei. Cine este favorit pentru preluarea conducerii, dupa ce Sorin Oprescu a fost arestat. Ajuns dupa gratii, Sorin Oprescu va fi suspendat din functie. Legea spune ca atunci cand un primar este arestat, functia trebuie predata unui viceprimar. Dupa ce va primi decizia instantei, Consiliul General al Capitalei va alege un interimar, intre Dan Darabont, de la PSD, si Cornel Pieptea, reprezentatul liberalilor. Arestarea lui Sorin Oprescu atrage dupa sine aplicarea legii 215. Articolul 77 spune ca: "Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre parchet sau de instanta de judecata prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului'.' Functia va fi luata de un viceprimar. Iar in Capitala sunt 2: Dan Darabont si Cornel Pieptea, anuntaStirileProtv.ro.

Ce se coace pe maidanul de la Chisinau: un partid de "totul sau nimic". Cand, pe 10 august 2015, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, sugera in New York Times ca Republica Moldova este la un pas de prapastie, punea cel mai dur si mai realist diagnostic pentru mica republica din estul spatului euroatlantic. Concluzia mesajului sau anti-coruptie era ca "statul capturat trebuie returnat cetatenilor". Marea manifestare de protest din 6 septembrie, organizata de Platforma civica DA si desfasurata in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau (PMAN), a vrut exact asta: sa elimine coruptia/coruptii si "sa redea tara inapoi cetatenilor". Din perspectiva diagnosticului de la 10 august al Secretarului general al Consiliului Europei, R. Moldova, aflata la marginea prapastiei, a facut pe 6 septembrie un pas inainte... Ironia este, si nu este, intamplatoare. Ce se intampla, de fapt, acolo? O intoarcere cu (aproape) 180 de grade. Pe scurt, pe 6 septembrie 2015 am asistat la o ampla miscare de protest impotriva Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE3) de la Chisinau. Este vorba despre aceeasi coalitie sprijinita si votata de populatie impotriva Partidului Comunistilor a lui Vladimir Voronin dupa protestul din 7 aprilie 2009! O aproape radicala schimbare de atitudine, informeazaAdevarul.

Raspunsul Rusiei la scutul anti-racheta din Romania. Baza aeriana care poate lansa atacuri nucleare in toata Europa de Est. Rusia nu se multumeste sa raspunda doar cu declaratii la instalarea de baze NATO in estul Europei. Kremlinul are planuri pentru o baza aeriana care va ameninta in egala masura Romania, Polonia si tarile baltice. "Consolidarea prezentei militare a Rusiei in regiune si va contribui la intarirea securitatii sale": acesta este motivul invocat de Moscova pentru constructia unei baze aeriene in Belarus. Neoficial, insa, presa rusa considera ca este vorba de o replica la activarea centrelor de comanda ale NATO din estul si centrul Europei la inceputul lunii septembrie. Mai ales ca viitoarea baza aeriana a Rusiei este plasata chiar in mijlocul tarilor unde se afla aceste comandamente, dar si in imediata vecinatate a unui alt stat in care Kremlinul are un interes strategic: Ucraina, scrieStirileProtv.ro.