O parte din banii incasati de tandemul Dan Sova - Victor Ponta in afacerea Turceni erau destinati salariatilor ca sa primeasca iaurt pentru ca lucreaza intr-un mediu toxic. Procesul celor doi politicieni a inceput ieri la Inalta Curte de Justitie.

Schimbarea destinatiei banilor a fost posibila dupa ce directorul general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a decis, in iunie 2007, sa reduca fondurile din care se cumpara iaurt pentru angajatii uzinei electrice. Aproape 350 de mii de lei au fost mutati astfel intr-un fond special. Peste o luna, cu acesti bani a fost platita casa de avocatura a lui Dan Sova. Dumitru Cristea nu a raspuns solicitarilor reporterilor RISE pe marginea acestui subiect. Contactat telefonic, Dan Sova a spus ca nu va face declaratii despre dosarul sau.

Istoria contractelor dintre casa de avocatura a lui Dan Sova si termocentralele Rovinari si Turceni din judetul Gorj a inceput in 2006. Atunci, Laurentiu Ciurel, directorul de investitii al Complexului Energetic Rovinari, a inaintat un memoriu prin care solicita angajarea unei case de avocatura. Tot in 2006, Victor Ponta facea parte din comisia parlamentara care investiga contractele prin care electrocentralele Rovinari si Turceni vindeau curent electric ieftin unor traderi privati de energie.

In februarie 2007, a fost semnat primul contract cu casa de avocatura a lui Dan Sova si Complexul Energetic Rovinari. In acelasi an, casa de avocatura "Sova si Asociatii" a incheiat un alt contract si cu Complexul Energetic Turceni, desi nu erau prevazute astfel de cheltuieli in buget.