Dosarul "Mita la Primaria Capitalei". Reteaua afacerilor medicale ale Clanului Oprescu. Clinici de dializa, firme de distributie a produselor medicale si chiar tranzactionari de energie sunt afacerile apropiatilor lui Sorin Oprescu. Este vorba de sponsorii din campanii, angajati ai acestora si de fratele fostului primar al Capitalei, Gelu Dorin Oprescu. Majoritatea acestor firme desfasoara afaceri de milioane de lei, obtinute din activitati in sanatate, domeniu in care a lucrat Sorin Oprescu. Cu toate acestea, primarul suspendat al Capitalei a tinut sa nege, pe 11 septembrie, in fata instantei, cand a solicitat eliberarea din arestul preventiv, ca ar detine din umbra vreo societate, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Sorin Rosca Stanescu: "Ce daca am fost la inchisoare? Sunt un model de urmat pentru tinerii ziaristi". Chiar daca e proaspat iesit din inchisoare si chiar daca a amestecat jurnalismul cu politica si cu afacerile, Sorin Rosca Stanescu e trist ca presa din Romania n-a fost formata numai din oameni ca el. Sorin Rosca Stanescu a fost reporter de investigatii la toate marile ziare ale Romaniei postcomuniste. In 1994 si-a facut propria gazeta, "Ziua", la care a fost director si actionar alaturi de nasul sau, Dinu Patriciu. In 2010, "Ziua" si-a incetat aparitia. In 2014, Dinu Patriciu a murit. In acelasi an, Sorin Rosca Stanescu a ajuns la inchisoare pentru utilizare de informatii privilegiate in Dosarul Rompetrol. Pare un final tragic al unei mari aventuri. Dar Sorin Rosca Stanescu merge mai departe. Nu gaseste nimic gresit in cei aproape 50 de ani de presa pe care-i duce in spate: nici ambivalenta securist-ziarist din anii '70-'80, nici cadourile de mii de dolari primite la conferintele de presa prin anii '90, nici stampila de santajist care i s-a lipit pe frunte in anii 2000, nici intrarea in politica, nici prietenia cu afaceristii controversati. Totul a fost bine pentru ziaristul Sorin Rosca Stanescu. In interviul de mai jos, rosteste, involuntar, o fraza-monument. Ea contine esenta acestui lung dialog: "Am tinut atat de mult la statutul de ziarist si la prestigiul redactiei incat am fost odata cu Dinu Patriciu la Miami, in concediu...". Integral inAdevarul.

"Platforma Calatorilor": grupul de Facebook unde refugiatii, dar si islamistii, gasesc acte false si transport spre Europa. Tehnologia le sare in ajutor imigrantilor care au nevoie de informatii despre rutele spre vestul Europei - sau de documente false. Un reporter al cotidianului britanic Telegraph a descoperit pe Facebook un grup inchis in care refugiatii schimba informatii si sfaturi si sunt contactati de cei care profita de pe urma lor, fie ei traficanti de persoane sau falsificatori de acte. Jurnalistul s-a inscris in grupul al carui nume in araba se traduce prin "Platforma Calatorilor", dandu-se drept imigrant egiptean care are nevoie de ajutor pentru a trece din Turcia in Grecia. Si a primit imediat oferte de la diverse persoane suspecte, informeazaStirileProtv.ro.

Interviu cu Lazar Comanescu, consilier prezidential: Ramanerea la putere a lui Assad in Siria: "o oportunitate care merita explorata". Consilierul prezidential pentru politica externa Lazar Comanescu vede criza migrantilor in ecuatia cauza-efect: pe de o parte, sugereaza ca Occidentul nu a prevazut urmarile actiunilor militare din Orientul Mijlociu sau din Africa, iar pe de alta parte ca aceasta criza poate fi rezolvata doar mergand la radacinile ei. Consilierul presedintelui Iohannis da exemplul Libiei, unde dupa rasturnarea lui Muammar Gaddafi "nu mai exista o structura statala functionala", iar tara a devenit "una din rutele migrationiste cele mai importante". O solutie ar fi taierea mijloacelor de care dispun organizatiile teroriste, in special Statul Islamic. "Faimoasele cote", care "nu pot fi stabilite doar pe baza unor calcule contabilicesti", nu vor rezolva problema, adauga Comanescu, descriind noua abordare a Romaniei, care este mult mai flexibila decat cea exprimata initial: pe masura ce va dezvolta "capacitati de preluare", Romania va putea primi mai multi migranti, scrieRomania Libera.

DW: Spectrul comunismului. Un grup de militanti PSD si UNPR, animati de senatorul Sorin Iliesiu, a propus o lege privind interzicerea organizatiilor cu caracter comunist. E un gest care ne arata cat de mult se pot insela oamenii care au dreptate. Multa lume se mira ca initiativa vine de la PSD, dar se ignora ca actualul senator Sorin Iliesiu (fost membru GDS) s-a aflat, alaturi de altii, si la originea comisiei prezidentiale infiintate de Traian Basescu si, prin urmare, nu este nimic nou. Iar cat priveste faptul ca PSD este un partid in directa descendenta comunista nu este decat un adevar relativ. Si PD-Roman se tragea din FSN-Iliescu, grupare care luase peste noapte locul PCR-ului, asa incat PNL de astazi ar avea si el in mostenirea sa genetica tarele comunismului. Ca sa nu mai spunem ca Petre Roman el insusi este astazi militant PNL, ca PNL-ul condus de Valeriu Stoica se altoise cu o ramura PDSR (T. Melescanu), asa incat toate pretentiile de puritate politica sunt ridicole. Prin comparatie cu Ungaria sau Polonia , metisajul este cea mai importanta trasatura a politicii romanesti post-comuniste. Iar urmarile se vad, anuntaDeutsche Welle.

Braila, fara medici oncologi din cauza unui interlop. Sase medici au fost retinuti, alaturi de alte sapte persoane si alte noua sunt sub control judiciar in urma a 59 de perchezitii organizate, luni, in Bucuresti, Braila, Constanta si Vrancea. Procurorii DIICOT si ofiterii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice(DICE) au deschis un dosar in care au probat ca, din 2009, mai multi medici, asistenti medicali sau functionari ai Caselor Judetene de Sanatate sunt banuiti ca ar fi falsificat retete pentru obtinerea de medicamente pentru boli incurabile. Liderul gruparii infractionale ar fi Titi Sgircitu, din Braila, patronul unei farmacii, administrata de sotia acestuia, Liliana Valentina Sgircitu. Chiar daca el a ajuns dupa gratii pentru infractiuni de violenta, reteaua a continuat sa faca bani frumosi de pe urma persoanelor care aveau cu adevarat nevoie de acele medicamente, informeazaEVZ.

Ce stiu romanii despre drepturile pe care le au: care sunt drepturile cel mai putin cunoscute. Primul studiu sociologic facut in Romania pe tema drepturilor fundamentale arata ca romanii isi cunosc in mica masura drepturile si institutiile nationale care ar trebui sa le apere. 72% din persoanele care au participat la studiu au recunoscut ca nu sunt bine informate in privinta drepturilor pe care le au, in timp ce numarul celor care considera ca le sunt incalcate drepturile civile ajunge la 80%.Tot atatia au declarat ca au auzit de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, insa foarte putini dintre ei pot enumera cateva drepturi prevazute in aceasta Conventie. Studiul realizat de IRES la solicitarea organizatiei ARPADOR CH a mai aratat ca cele mai cunoscute drepturi ale omului in randul romanilor sunt dreptul la libera exprimare (18%), dreptul la viata (12%), dreptul la munca (9%) si dreptul la libertate si siguranta (8%). Pe de alta parte, respondentii au mentionat drepturi care nu exista in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cum ar fi dreptul la munca sau dreptul la sanatate, ceea ce confirma deficitul de cunoastere pe tema drepturilor omului, scrieAdevarul.