Prima Casa, mai noua si mai mare. Locuintele vechi pot fi date la schimb pentru altele noi. Dezvoltatorii imobiliari profita de schimbarile facute la Prima Casa si vin cu oferte speciale pentru cei care vor sa cumpere a doua locuinta tot prin programul guvernamental. Promit sa se ocupe de vanzarea vechilor apartamente ca sa le poata oferi altele noi, construite de ei. Dupa achitarea creditului, banii ramasi devin avans pentru noua casa. Noile prevederi ale programului Prima Casa sunt perfecte pentru cei care vor sa se mute in apartamente mai spatioase. "Avem un apartament cu 2 camere si cautam la 3-4 camere si ceva mai apropiat de zona Victoriei, centru. La metrou, preturile sunt mari, si la 100.000 de euro", spune un barbat.De aceste modificari profita si dezvoltatorii imobiliari care ii si ajuta pe tineri sa isi schimbe mai rapid locuintele. Mai multe informatii pe Digi24.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

De ce NU muncesc detinutii din Romania. Cat pot castiga pe ora si cati s-au oferit, voluntar, sa aiba "activitati lucrative". Desi pot fi platiti cu un salariu aproape cat cel al unui angajat cu salariul minim net pe economie si pot beneficia, uneori, si de iesirea din interiorul penitenciarului dar si de beneficii precum ar fi primirea de pachete suplimentare din exterior si primirea mai multor vizite, doar 32% dintre persoanele private de libertate din Romania, respectiv circa 7.400, pot fi folosite la munca de catre penitenciarele in care se afla. Dintre acestia doar o treime au fost si remunerati. Circa 3.500 de detinuti au refuzat, in mod expres, sa participe la "activitati lucrative". In perioada 2008-2012, dintre cele 28.569 de persoane (media pe cei cinci ani) private de libertate din sistemul national de penitenciare doar o treime au muncit pe bani, fiind platiti, in medie, cu cinci lei pe ora, respectiv cu 38% mai mult decat salariul orar minim reglementat in acea perioada, conform unui raport al Curtii de Conturi privind "constituirea, administrarea si utilizarea veniturilor extrabugetare la Administratia Nationala a Penitenciarelor si entitatilor subordonate, pentru perioada 2008-2012". Integral pe Gandul.info.

Franta a lansat primele atacuri aeriene in Siria, impotriva bazelor Statului Islamic. Reactia dura a Rusiei. Franta a intreprins lovituri aeriene in Siria, pe baza informatiilor culese in timpul zborurilor de recunoastere lansate in ultimele doua saptamani. Operatiunea, intreprinsa "cu respectarea autonomiei noastre de actiune, in coordonare cu partenerii nostri din regiune", confirma determinarea de "a lupta impotriva amenintarii teroriste a Daesh", denumirea in limba araba a organizatiei Statul Islamic, subliniaza Palatul Elysee, relateaza Agerpres. Comunicatul presedintiei franceze nu contine alte precizari cu privire la operatiune: "Vom lovi de fiecare data cand securitatea noastra nationala va fi in joc", adauga presedintia franceza, in contextul in care executivul de la Paris a invocat anterior legitima aparare pentru a-si justifica intentia a efectua lovituri aeriene in Siria impotriva Statului Islamic, excluzand insa orice eventuala interventie terestra", relateaza Stirile ProTV.

FOTO GALERIE "Rail Force One". Cum arata trenul cu care s-au plimbat aproape toti presedintii, incepand cu Ceausescu. Daca in cazul avionului prezidential - "Air Force One" - inca mai sunt unele controverse de rezolvat, in cazul trenului prezidential - sa-l numim "Rail Force One" - totul este in regula, poate fi la dispozitia presedintelui tarii in orice moment, dupa cel mult 35 de minute de la solicitare. Cu ocazia implinirii a 120 de ani de la inaugurarea podului Saligny - Cernavoda si a 155 de ani de la darea in folosinta a liniei ferate Cernavoda-Constanta, o delegatie oficiala de la Bucuresti a fost adusa la Cernavoda, apoi la Constanta, cu un tren mai putin obisnuit. Este chiar trenul prezidential, "Rail Force One", construit in anii '70-'80 pentru a fi pus la dispozitia Presedintiei, in vederea deplasarilor pe calea feroviara mai mult sau mai putin oficiale, scrie Adevarul.

Opinie DW: La protestul impertinentilor. Moldovenii nu au un lider national neincoltit de coruptie care sa vrea sa faca politica. De aceea incearca sa se debaraseze de actualii guvernanti lacomi si corupti, facand "alianta" cu alti dubiosi care incearca sa-i foloseasca perfid pentru a prelua ei puterea. Presedintia si Parlamentul Republicii Moldova sunt despartite doar de bulevardul Stefan cel Mare. Aici, de cateva zile, si-au montat corturile exponentii a doua partide pro-ruse - Partidul Socialistilor (condus de ex-comunistul Igor Dodon) si "Partidul Nostru" (condus de Renato Usatii, care a declarat ca se vrea un fel de Lukasenko de Moldova). Acestia protesteaza contra oligarhilor de la guvernare sub tricolor si sub ceea ce ei numesc "drapelul lui Stefan cel Mare". La aproximativ 300 de metri de cele doua edificii statale (devastate in timpul protestelor anticomuniste din 7 aprilie 2009) se afla cladirea Guvernului. Incepand cu 6 septembrie, si aceasta institutie statala este pichetata non-stop de manifestanti, adunati la chemarea Platformei civice "Demnitate si Adevar" (care intentioneaza sa creeze un nou partid) sub tricolor si drapelul UE. Manifestantii din fata Guvernului au infiintat in Piata Marii Adunari Nationale ceea ce ei numesc "oraselul demnitatii", iar protestatarii dislocati in fata Presedintiei si Parlamentului au numit locatia "oraselul victoriei", scrie Deutsche Welle.

Recuperarea prejudiciilor: Nu poate sau nu vrea statul? In afara unor critici la adresa DNA, a unui interminabil sir de scuze din partea ANAF si a unei palide incercari de infiintare a unei noi agentii, guvernantii nu au facut nimic in problema confiscarii sumelor decise de instante in dosarele de coruptie. Subiectul gradului extrem de redus in care statul reuseste sa recupereze prejudiciile din dosarele de coruptie cu decizii definitive ale instantei a fost repus pe tapet tot de procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. "Statul sta pe o gramada de hotarari judecatoresti ramase definitive cu care sunt puse sechestre foarte multe si nu le executa", a acuzat aceasta. Este vorba de 310 milioane de euro, suma aferenta anului 2014, la care se vor adauga alte sume pana la finalul anului 2015, informeaza Romania Libera.

Dosarul "Stapanul apei reci". In 2013, o televiziune astepta de la Apa Nova o jumatate de milion de euro. Iohannis, obisnuit al restaurantului lui Semenescu. Relatiile financiare cu mass-media si consilierii locali din Capitala i-au permis lui Ovidiu-Traian Semenescu sa-si ridice un imperiu de afaceri de milioane. Chiar presedintele tarii este un obisnuit al unui restaurant de lux amenajat din plati primite de la Apa Nova, in schimbul cresterii pretului apei reci in Bucuresti. Ovidiu-Traian Semenescu, cel care dirija interesele Apa Nova in Bucuresti si omul care ar fi oferit spaga inclusiv consilierilor locali pentru cresterea pretului apei reci, a fost, inca din 2013, un investitor de seama in presa. Reamintim ca Semenescu a fost initial retinut saptamana trecuta si apoi pus sub control judiciar, fiind cercetat de procurorii DNA pentru infractiuni de coruptie. Acesta intermedia plati intre compania franceza Veolia, care detine Nova, si politicieni. In acelasi dosar mai sunt implica t i Costin Berevoianu, fost consilier personal al lui Sorin Oprescu, si afaceristul Vlad Moisescu, scrie Evenimentul Zilei.

A dat slujba de la oras pe viata izolata de la munte. Cum traieste un roman in vechea scoala dintr-un sat cu 3 locuitori. Oricat de nebunesc ar parea, doi tineri din Bucuresti au renuntat la cariere si viata din oras pentru a-si indeplini un vis mai vechi - acela de a locui intr-un sat izolat. S-au mutat in creierii muntilor, in doua catune din Alba, la o distanta de trei ore de mers pe jos unul fata de celalalt. In mijlocul naturii, spun ei, au descoperit simplitatea vietii, care le aduce implinire. Pe Paul l-am gasit cocotat pe acoperisul unei case vechi, din catunul Intregalde, judetul Alba. Are 29 de ani si a trait in Bucuresti. Educator de meserie, isi continua oarecum profesia, pentru ca vrea sa-i invete pe oameni sa puna pret pe traditie. Paul Darasteanu: "Visul meu e aici sa formam o comunitate care sa pastreze cumva o rezervatie cultura in care sa se traiasca atata timp cat se sta aici. Sa o faci asa cum s-a trait... E ca un muzeu viu." Mai multe informatii pe Stirile ProTV.

Obiceiuri de aruncat la gunoi. Doar 5% dintre deseuri sunt colectate selectiv in Romania. Obiectiv aproape imposibil pentru Romania, care ar trebui ca, in urmatorii cinci ani, sa creasca gradul de colectare selectiva a deseurilor de la 5% la 50%. Ultimul raport al Institutului de Politici Publice arata ca nu avem sanse sa respectam angajamentul fata de Uniunea Europeana. Mai optimisti, reprezentantii Ministerului Mediului spun ca solutia este o noua campanie de informare. Studiul realizat in 103 municipii in perioada mai-iulie arata ca doar 5% dintre deseuri sunt valorificate. Gratiela Gavrilescu ministrul Mediului, Apelor si Padurilor: "Este proiectul vechi de reciclare si proiectul vechi de colectare selectiva, care, in schimb....nu functioneaza". Mihai Mereuta presedintele organizatiei Liga Habitat: "Ne pacalim unii pe altii in Europa, se fac hartii foarte frumoase, colorate, deci nu am nicio indoiala c-o sa raportam. Macar atata lucru, sa nu fim de rasul curcilor, sa mai primim si amenzi, deci de raportat, o sa iesim bine cu raportarile", potrivit Digi24.