Intr-un interviu acordat pentru HotNews.ro si BBC, Traian Basescu se declara dezamagit de prezenta redusa la vot, considerand ca este un esec personal. Acesta sustine ca de vina pentru esecul referendumului nu sunt nici media, nici primarul Videanu si ca greseala este a lui intrucat a mizat pe o prezenta asemanatoare cu cea de la referendumul din mai. De asemenea, el nu uita sa acuze PD de faptul ca nu a mobilizat electoratul, dar dezminte acuzatiile potrivit carora in noaptea anuntarii rezultatelor ar fi cerut liderilor PD "sa cada cada capete".

In plus, Cotidianul mentioneaza ca Basescu nu exclude posibilitatea de a declansa un nou referendum pe tema introducerii votului uninominal daca nu reuseste sa convinga partidele ca cei care au votat cu DA trebuie reprezentati. In privinta posibilitatii introducerii sistemului de vot uninominal printr-o lege adoptata de Parlament, Basescu sustine ca PD ar putea trece la varianta propusa de PSD.

De asemenea, Cotidianul prezinta o mare parte a unui interviu acordat de Emil Boc joia trecuta, din care reiese ca acesta considera rezultatul obtinut de democrati ca fiind un succes pe toata linia.

Pe de alta parte, Romania libera accentueaza aspectul privitor la urmarirea penala a ministrilor Justitiei si Muncii, Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru. In acest sens, seful statului a declarat ca va trebui sa fie analizata hotararea Curtii Constitutionale despre Comisia speciala si ca apoi va actiona in consecinta.

Evenimentul Zilei aduce in prim-plan critica lui Basescu la adresa lui Mircea Geoana. Deranjat ca PSD a boicotat consultarile de la Cotroceni, desi se discuta si despre educatie, Basescu i-a transmis lui Geoana ca nu-l va nominaliza niciodata premier. De asemenea, este mentionata si replica lui Geoana la afirmatiile presedintelui.

Gandul insista asupra afirmatiei că PSD şi PD pot coopera la adoptarea Legii privind votul uninominal majoritar, pediştii urmând să renunţe la proiectul lor şi să meargă pe cel al social-democraţilor, ambele variante având nevoie de îmbunătăţiri. În opinia lui Băsescu, din propunerea PD trebuie luată ideea reducerii cu 70 a numărului de parlamentari, iar din cea a PSD, validarea unui parlamentar cu majoritate plus unu din voturile celor care se prezintă la urne în ziua alegerilor, relateaza Gandul.

Atat Cotidianul, cat si Evenimentul Zilei mentioneaza critica adusa de Basescu ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, care are "un urias deficit de educatie".