C.T. Popescu: Vladimir Putin se comporta ca un derbedeu de cartier. Vladimir Putin nu isi doreste "sa cucereasca Siria si sa se incaiere cu americanii", ci vrea doar sa obtina cat mai mult. Este opinia lui Cristian Tudor Popescu, exprimata in direct la Digi24. Jurnalistul spune ca problema in conflictul sirian este presedintele Bashar al-Assad, care este sprijinit de liderul de la Kremlin, un lider mult prea puternic pentru a putea fi oprit. Cristian Tudor Popescu a amintit de un sondaj de opinie, potrivit caruia oamenii din Statele Unite il considera pe Vladimir Putin, nu pe propriul lor presedinte, cel mai puternic om din lume. "Ce apreciaza americanii, nu rusii? Apreciaza comportamentul de derbedeu de cartier al acestui fost baiat de cartier din anii 50, Putin", a spus jurnalistul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cazul Paul Goma: singur impotriva tuturor. Lui Paul Goma nu-i lipsea nimic sa devina unul dintre cei mai celebri si mai admirati scriitori romani contemporani, fosti contestatari ai regimului comunist. In Romania de azi, insa, mult mai cunoscut e numele sau anagramat. Modelele unei generatii se schimba. Paul Goma implineste astazi 80 de ani. Locuieste in Paris si e mai insingurat ca niciodata. In primavara anului 1977, Paul Goma iesea din sediul anchetelor Securitatii de pe Calea Rahovei. Fusese batut si umilit de catre insusi seful Securitatii, generalul Nicolae Plesita, si de catre colonelul Vasile Gheorghe, seful Directiei Anchete Penale. Era vlaguit si aproape ruinat, dar era mai puternic decat oricand. Fusese eliberat si in urma protestelor din Occident alimentate de Dumitru Tepeneag, Mihnea Berindei, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Marie-France Ionesco, postul de radio "Europa libera", gazetari romani si straini. Fusese salvat de la moarte, dar inca nu stia - otravirea lui treptata cu aconitina, adica asasinarea "curata" fusese oprita de teama opiniei publice internationale. Paul Goma reusise sa invinga Leviathanul, iar lucru asta e, cu adevarat, legendar. Un om impotriva unui intreg sistem. Integral in Adevarul.ro.

Ancheta fara precedent in Parlament. Trei angajati au incasat ilegal lefuri mai mari, timp de 5 ani, fara sa ii prinda nimeni. O ancheta fara precedent este in plina desfasurare in Parlamentul Romaniei. Mai multi angajati au fost prinsi de conducerea Camerei Deputatilor ca si-au falsificat diplomele de studii pentru a primi functii mai bine platite. In felul acesta au incasat ilegal peste un miliard de lei vechi si, mai grav decat atat, pot face si trei ani de inchisoare pentru fals si uz de fals. "Dupa ce ani la rand au fost simpli muncitori aici la Palatul Parlamentului, cativa angajati au avut ideea sa faca un pas in plus in cariera si sa devina functionari publici parlamentari. Nu aveau insa studiile necesare, asa ca... si-au falsificat diplomele de bacalaureat. In baza acestui document, salariul lor a crescut lunar cu 500 de lei", transmite Marius Tian, corespondent ProTV.

Cum si-a "sters urmele" Ponta printr-o ordonanta, dupa ce trei instante au decis ca a incalcat legea. Dupa ce trei instante din Romania - Curtea de Apel Cluj, o data si Curtea de Apel Bucuresti, de doua ori - au decis ca Guvernul Ponta a incalcat legea refuzand sa organizeze alegeri partiale in cazul posturilor de primar, sef de Consiliu Judetean si de parlamentar vacante, printr-o ordonanta de urgenta, adoptata miercuri, executivul incearca sa repare consecintele acestor decizii. Mai exact, situatiile in care institutiile publice sunt blocate, salariile nu se platesc, nu se pot stabili taxele locale sau alte plati din cauza ca nu mai exista drept de semnatura, posturile celor responsabili fiind vacante inca prin refuzul de se organiza alegeri. Daca decizia Guvernului ar putea fi interpretata ca benefica, in fond solutia gasita creeaza o alta anomalie. Mai exact, prefectii, cei care sunt numiti politic dintre apropiatii puterii, sunt cei care vor avea puterea de decizie. "A venit cu o ordonanta de urgenta prin care il face inapoi pe prefect padisah. Adica, domnul prefect este cel care stabileste cine este ordonatorul de credite, modul in care se fac platile, si nu cei alesi", a reactionat copresedintele PNL, Vasile Blaga, noteaza gandul.info.

Oprescu: Nu vreau sa mor in arest. Motivarea instantei: Viata lui nu este in pericol, nu exista expertiza. Judecatorii au decis mentinerea lui Sorin Oprescu in arest preventiv, pentru inca 30 de zile, deoarece nu exista o expertiza care sa ateste ca viata sa este in pericol, se arata in motivarea instantei. Tribunalul Bucuresti i-a respins lui Sorin Oprescu cererea de a fi pus in libertate, pe motiv ca nu exista o expertiza medicala care sa ateste ca viata acestuia este in pericol din cauza conditiilor de detentie sau ca afectiunile de care sufera nu pot fi tratate in sistemul penitenciar. "Nu vreau sa mor in arest", a spus ediul suspendat al Capitalei, in fata magistratilor. Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii vineri motivele pentru care un magistrat a respins pe 25 septembrie o cerere facuta de primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, de inlocuire a masurii arestarii preventive cu una mai usoara, scrie EVZ.ro.

Secretele cu care a fugit Mihai Pacepa in SUA: diamantele sintetice, traficul de arme clandestin, numele agentilor straini. Serviciul de spionaj romanesc a primit in anul 1978 cea mai mare lovitura: Mihai Pacepa, consilierul personal al lui Nicolae Ceausescu, a fugit in SUA cu cele mai mari secrete ale unei tari comuniste. Ion Mihai Pacepa s-a nascut la data de 28 octombrie 1928, in Bucuresti. El a fost adus in Securitate de Alexander Mihailovici Saharovski, seful consilierilor sovietici din Romania si din Securitate, care avea o datorie fata de tatal lui. Acesta ascunsese in perioada razboiului un spion valoros al NKVD-lui (Directia Principala a Securitatii Statului), la General Motors, acolo unde lucra. Asa se explica de ce Pacepa, care, desi nu terminase studiile la Facultatea de Chimie Industriala din Bucuresti, fusese incadrat in Securitate, Directia a II-a de Contrainformatii Economice. A avut o cariera fulminanta, iar din 1972 pana in 1978 a fost consilierul lui Nicolae Ceausescu pentru securitate nationala si dezvoltare tehnologica, prim-adjunct al sefului Departamentului de Informatii Externe si secretar de stat la Consiliul Securitatii Statului, in cadrul Ministerului de Interne. Continuarea in Adevarul.ro.

DW: Religiile, amocul, violenta. In societatea deschisa, informationala, deschiderea si informatia pareau sa fie esentiale. Religia? Cantitate neglijabila. Dar nu e. In sfera politica orice putea conta in vest, pana acum. Numai religia nu. Iata insa ca religia s-a razbunat. Mult dispretuita tinde sa devina, mai nou, factor suprem. Religia, fara de care e greu de imaginat pacea, s-a propulsat in prim plan, indiferent daca vorbim de fundamentalismul iranian, de statul islamic sau de ideologia ortodoxist-stalinista a Rusiei lui Putin. E vioara intai, fie ca abordam Muntele Templului de la lerusalim, locul cel mai sfant al religiei evreiesti, din care palestinienii ar vrea sa evacueze orice urma de evreu, fie ca vorbim de amocul din Oregon. Lovit de streche, tanarul asasin american care a impuscat studenti in vestul Statelor Unite isi soma victimele sa se scoale de pe jos si sa-si decline apartenenta religioasa, inainte de a-i impusca pe oameni, dupa ce afirmau ca sunt crestini, scrie Deutsche Welle.