La DNA se afla in lucru "Cazul Ponta II"? Alina Gorghiu, implicată într-o escrocherie de zeci de milioane de euro. Casa de avocatură din care a făcut parte și Alina Gorghiu nu s-a prezentat la ultimul termen de judecată. Cazul Alinei Gorghiu - avocat nu este identic cu cel al lui Dan Șova-avocat și nici cu cel al lui Victor Ponta-avocat, ca înșiruire de fapte. Au însă puncte comune, personaje implicate și suspiciuni. Sunt identice, însă, din perspectiva morală și cea a asumării politice, sustine Evenimentul Zilei.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Lucian Boia: Europa nu se modifică doar pentru că vin unii și se stabilesc aici. Istoricul Lucian Boia spune că venirea unui val de refugiați în Europa demonstrează, în primul rând, cât de instabilă este construcția Uniunii Europene și cât de puternice sunt încă ideologiile și prejudecățile naționale. Pe de altă parte, spune istoricul, Europa se va schimba mult, dar nu din cauza celor care vin din afara continentului, ci din motive care țin de evoluția civilizației occidentale. "Mai grav decât faptul că vin toți acești oameni în Europa e modul cum această 'invazie' a scos în evidență fragilitatea construcției europene. Deosebirile de dovedesc a fi mai importante, neînțelegerile dintre țările europene, confruntări la care nu ne-am fi așteptat, poziții radical diferite", a afirmat istoricul la Digi 24.

Care este "pensia adevarata" din România. Dezastrul despre care Guvernul nu spune nimic. "Gaura" sistemului de pensii de stat ar putea ajunge la 19,5 de miliarde de lei (4,4 miliarde de euro) la finele acestui an, ea fiind, deja, după opt luni, de aproximativ 13 miliarde de lei, conform datelor oficiale ale ministerului de Finanţe. Astfel, în perioada ianuarie-august bugetul asigurărilor sociale de stat a avut încasări totale din contribuţiile angajaţilor (10,5% din salariul brut) şi ale angajatorilor (15,8% din salariul brut) de 23,5 miliarde de lei, cheltuielile legate de plata pensiilor fiind de 36 de miliarde lei, aflam din Gandul.

80% din consilierii generali ai Primărei Capitalei au votat beneficiile Apa Nova, cercetate acum de DNA. 44 de consilieri generali ai Primăriei București șiau întors votul, în urmă cu patru ani, și au decis o serie de facilități pentru compania Apa Nova. Anchetatorii susțin că aleșii locali din București votau la comanda lui Vlad Moisescu, lider liberal în Sectorul 1. Integral in Evenimentul Zilei de luni.

Germania: O mare putere ezitantă. Germania reunificată rămâne enigmatică: se bucură de succes, e puternică, îndrăgită şi totuşi nesigură. O ţară de care nu mai are nimeni motive a se teme şi totuşi imprevizibilă, apreciază redactorul şef al Deutsche Welle, Alexander Kudascheff. Germania, la un un sfert de veac de la miracolul politic al unificării este o ţară îndrăgită în afară. O ţară importantă, cu o incredibilă forţă economică. O ţară care dispune de un sistem social admirat la nivel mondial. Germania este o ţară, a cărei forţă nu izvorăşte din puterea sa militară, o ţară care pledează, în schimb, pentru diplomaţie, reţinere şi putere de convingere. Este o republică civilă până în măduva oaselor, spre deosebire de cel de-al Treilea Reich, de care s-au temut, pe drept, vecinii săi şi mai apoi întreaga lume. Un comentariu Deusche Welle.

Cu cine vrea Dragnea să împartă puterea. Lipsit de emoții în ceea ce privește șefia PSD, fiind singurul candidat la alegerile din 11 octombrie, Liviu Dragnea și-a făcut, deja, planurile pentru viitorul partidului: a creionat echipa de conducere, dar și politica de alianțe. Dragnea a sugerat că PSD ar putea merge pe liste comune cu UNPR, o solicitare mai veche a partidului condus de Gabriel Oprea. Dragnea a stabilit și traseul lui Victor Ponta, sprijinit, încă, de PSD pentru postul de premier. Continuarea in Romania Libera.

Duplicitarii. Tovărăşiile şi combinaţiile din spatele conflictelor mimate public de marii actori ai scenei politice româneşti. Ultimele dezvăluiri despre relaţia dintre Liviu Dragnea şi Traian Băsescu readuc în atenţie lista cu oameni politici care se atacă în public doar de ochii lumii, când, de fapt, sunt mai mult decât amici în viaţa privată. Puzzle-ul duplicităţii din politică reuneşte alte câteva piese grele: Elena Udrea, Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Ştefan. Liderii politici din România au demonstrat că noţiunea de rivalitate politică este doar o aparenţă. Diverse răfuieli politice, dar şi stenograme din anchetele DNA arată că politicieni de vârf, din tabere adverse, care în spaţiul public se atacă şi se jignesc grobian, sunt legaţi, în spatele cortinei, în viaţa de zi cu zi, de trainice prieteşuguri, noteaza Adevarul.

Romanul care judeca in tara in care compatriotii sai sunt campioni la infractiuni. "Aici nu esti rege, nu esti imparat". Traieste pe o insula de vis, cu infractionalitate aproape inexistenta. Isi lasa periodic usa descuiata atunci cand pleaca de acasa, dar, recunoaste ca furturile si jafurile, incep sa nu mai fie o curiozitate in Suedia. Rau este ca multi conationali ar fi responsabili de aceste fapte. Personajul nostru este un clujean plecat din Romania inainte de revolutie, pentru a deveni judecator in sistemul scandinav, iar la un moment dat a antrenat nationala de handbal a acestei tari. Un reportaj Stirile Pro Tv.

Ce ar face ţăranii români cu refugiaţii musulmani: "Ei se înmulţesc repede, nu-s ca noi. Vor vrea moschee, loc în Primărie". "Dacă vor să moară de foame, să vină!" Departe de politicienii cu nume grele de pe bătrânul continent, care fac şi desfac jocurile lumii în privinţa crizei refugiaţilor, departe de declaraţiile oficiale pentru care destinele fugarilor veniţi în Europa din statele arabe se rezumă la câteva numere împărţite în cote pentru o ţară sau alta, în satele româneşti problema imigranţilor se judecă simplu, mai mult prin "tribunalul" conştiinţei. Ziarul Adevărul a încercat să afle ce ar face oamenii simpli, de la ţară, dacă în satele lor ar fi aduşi o parte din cei 4.837 de refugiaţi repartizaţi, în primă fază, României.