O agentie a statului a fost inselata de doua clanuri interlope din Bulgaria dupa ce a incercat sa cumpere ulei si faina pentru familiile sarace din Romania. Tranzactiile comerciale, in valoare de zeci de milioane de euro, urmau sa fie decontate de Uniunea Europeana. Doar ca bulgarii au fugit cu banii in Cipru. Schema fraudei implica un om al strazii din Sofia, bancheri bulgari si o familie de romani.

Cum a inceput afacerea. Pentru primul contract, in valoare de aproape 20 de milioane de euro, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) trebuia sa primeasca ulei de la bulgari, dar acestia au mai livrat produse in valoare de doar 3,5 milioane de euro. Cel de-al doilea contract era practic un barter. Bulgarii dadeau faina si primeau la schimb orz. Baneste, schimbul era de peste 6 de milioane de euro. Numai ca bulgarii au incasat banii si orzul, dar n-au mai livrat faina. Agentia statului roman incearca de mai mult timp sa recupereze paguba prin executarea scrisorilor de garantie bancara cu care firma bulgara s-a prezentat la licitatie. Insumate, garantiile se ridica la 31,5 milioane de euro. Au aparut insa alte probleme.

RISE Project si jurnalistii de la Bivol.bg, centrul bulgar pentru jurnalism de investigatie, au documentat mai multe luni aceasta afacere, descoperind filiera prin care Romania a fost pagubita cu aproape 26 de milioane de euro. Intre timp, procurorii romani anticoruptie au demarat o ancheta proprie in acest caz, fiind vizati inclusiv functionarii agentiei, dar si mai multe companii implicate in schema comerciala. Birourile APIA din Bucuresti si mai multe sedii de firme din Dambovita, Ilfov si Giurgiu au fost perchezitionate azi de procurorii Departamentului National Anticoruptie.

First Investment Bank (FIB), banca bulgareasca care a eliberat garantiile, refuza sa mai faca plata, motivand ca APIA a incurcat conturile in care a virat banii. Practic, banca bulgara sutine ca agentia guvernamentala n-a mai trimis banii in conturile firmei bulgare de la aceasta banca, ci in cu totul alta parte. Jurnalistii RISE Project si colegii de la Bivol.bg au aflat ca banii s-au scurs intr-un cont din Cipru. La vedere, firma bulgara Viem Corporation e detinuta si condusa de Valeri Petrov, un om al strazii din Sofia. In acelasi apartament din capitala Bulgariei, unde este inregistrata firma Viem Corporation, mai figureaza si alte companii inrudite intre ele. Unele dintre firme sunt conectate la afaceristi romani si, mai departe, chiar la patronii First Investment Bank, banca bulgareasca care refuza sa inapoieze banii statului roman.