Cum a fost inventat, de fapt, Statul Islamic, cine il finanteaza si rolul SUA in acest fenomen. Islamolog clujean explica culisele conflictului din Orientul Mijlociu. Cum a ajuns Statul Islamic sa controleze un teritoriu urias, cu o populatie de circa 6 milioane de persoane? Ce implicare au avut SUA in acest proces? Cine sunt membrii celor peste o suta de factiuni inarmate care activeza in acest moment in Siria, cine ii finanteaza si care sunt interesele din umbra ale "sponsorilor"? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care a raspuns islamologul clujean Marius Lazar, cadru didactic la UBB. Marius Lazar, lector la Departamentul de Studii Internationale si Istorie contemporana, la Facultatea de Istorie-Filosofie, din cadrul Universitatea Babes-Bolyai si unul dintre putinii islamologi din Romania, a explicat pentru "Adevarul" istoria Statului Islamic, obiectivele miscarii, dar si situatia extrem de complexa din Siria. Universitarul clujean cunoaste situatia din tarile arabe atat prin prisma studiilor pe care le-a facut, cat si din teren, intrucat a facut vizite de cercetare in tari precum Iran, Egipt - unde s-a aflat chiar cand a inceput "Primavara Araba" sau Maroc. Cu cateva zile inainte de interviu s-a intors dintr-o vizita de lucru in Iran, o tara unde problema terorismului din zona este luata foarte in serios, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Soarta dosarului "Rapirea din Irak", amanata doua saptamani. Vadim Tudor ii acuza pe Basescu si Blaga ca si-ar fi insusit 4 milioane de dolari din rascumpararea jurnalistilor. Blaga a primit NUP in 2010. Judecatorii se vor pronunta peste doua saptamani in legatura cu redeschiderea dosarului privind rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak. "Le-am spus magistratilor ca nu am secretizat nicio foaie din dosar (..) Am calitatea de intimat, adica de om reclamat. Vedem ce va face Parchetul mai departe. Din punctul meu de vedere, solutia de deschidere a acestui dosar este o palma pentru Romania. Cand arunci in spatiul public ca un sef de stat impreuna cu un general american au putut sa fure bani si autoritatile romane fac spectacol din treaba asta, nu prinde bine pentru Romania. La nevoie, poate fi desecretizat tot", a spus Traian Basescu. Vasile Blaga si Traian Basescu au fost reclamati la Parchet de Corneliu Vadim Tudor in 2009. Un an mai tarziu, Blaga a primit neinceperea urmaririi penale, iar in cazul lui Basescu procesul "a inghetat" deoarece avea imunitate. La finalul mandatelor, procurorul general Tiberiu Nitu a cerut redeschiderea dosarului, lucru care trebuie confirmat de un judecator, anuntaEVZ.

Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a copiat in teza de doctorat: "Inainte, nu se foloseau ghilimele, asa cum se cer acum". Teza de doctorat a fostului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prezinta multe semne de incorectitudine stiintifica si suspiciuni de plagiat. Fragmente din cartile altor economisti se regasesc in lucrarea acestuia, fara a fi citate potrivit regulilor academice. Mai mult, in anul in care Nicolaescu si-a sustinut teza, coordonatorul sau stiintific, prof. univ. dr. Eugen Turlea, ii era subaltern in Ministerul Sanatatii. Liderul PNL, Eugen Nicolaescu, a devenit doctor in stiinte economice cu lucrarea "Auditul intern, factor al procesului de perfectionare a managementului", in anul 2007, perioada in care ocupa portofoliul Ministerului Sanatatii. Doi ani mai devreme, in anul 2005, Nicolaescu si-a adus indrumatorul de doctorat pe postul de consilier personal pe probleme de asigurari de sanatate, caz clasic de incompatibilitate etica, informeazaRomania Libera.

Descinderi in casele unor asa-zise vrajitoare din Ploiesti. Cum ademeneau clientii, pe care apoi ii amenintau. Actiune de amploare la Ploiesti unde 80 de politisti si jandarmi au descins in casele mai multor asa-zise vrajitoare si tamaduitoare. Sunt vizate 12 persoane acuzate ca ar fi inselat si santajat 30 de victime din tara si din strainatate. Peste 80 de politisti si jandarmi din Ploiesti au descins miercuri in casele mai multor "asa-zise vrajitoare" si tamaduitoare. 12 persoane, care fac parte din doua clanuri interlope cunoscute in judetul Prahova, sunt acuzate ca ar fi inselat si santajat cu peste 200 de mii de lei zeci de persoane din tara si din strainatate. Victimele erau racolate telefonic sau prin intermediul unor anunturi online. Cei care refuzau sa plateasca ar fi fost amenintati ca persoane apropiate lor vor muri sau vor avea de suferit. Pana acum, cinci suspecti au fost retinuti, scrieStirileProtv.ro.

Strainii domina crima organizata din Germania. Infractiunile comise de romani au crescut cu 216%. Aproape doua treimi din suspectii de infractiuni specifice crimei organizate din Germania sunt straini, lituanienii si turcii fiind cei mai numerosi. Vin insa puternic din urma romanii, ale caror infractiuni au crescut cu 216% in 2014, si georgienii. Un raport al Biroul Federal al Politiei Criminalistice din Germania (BKA) arata ca, anul trecut, numarul infractiunilor de crima organizata comise de straini a crescut fata de 2013, in timp ce infractiunile cetatenilor germane au scazut usor, de la 580 la 571. Strainii sunt suspectati de comiterea a aproape doua treimi din infractiunile specifice crimei organizate comise anul trecut pe teritoriul german. Astfel, dintr-un total de 8.700 infractiuni de crima organizata, 62,6 procente (5.450) apartin strainilor si 36,1 procente (3.142) germanilor, noteaza Die Welt, conformEurActiv.ro.

Expert militar: Ce planuri are Putin cu Siria. Vladimir Putin a facut niste miscari importante in Siria saptamana aceasta. Miercuri, presedintele rus a ordonat prima runda de atacuri aeriene asupra unor tinte siriene - o miscare brutala dupa conflictul de cinci ani, care a ridicat intrebari despre ce spera Putin sa obtina prin aceste actiuni si pe cine are in vizor. Atacurile au venit la doua zile dupa discursul lui Putin la Adunarea Generala ONU, in care a spus lumii ca vrea unirea comunitatii internationale impotriva ISIS intr-un grup similar cu coalitia anti-Hitler. Duminica, autoritatile americane au fost surprinse sa afle ca Putin a orchestrat o intelegere cu Irakul, Iranul si Siria sa-si furnizeze unii altora informatii vizavi de Statul Islamic. Integral peVice.com.

Povestea spionului care in socialism l-a servit pe Ceausescu si in capitalism falsifica pasapoarte pentru migranti. Un fost ofiter de contrainformatii care a lucrat in cadrul Directiei a IV Securitatii, cea care se ocupa de contraspionajul militar, Dumitru Serban, este implicat in cea mai recenta ancheta a procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) de falsificare de acte de identitate pentru migranti. Reteaua a falsificat documente pentru cetateni congolezi, dar si de alte origini, care vroiau sa ajunga in Franta sau Belgia. Potrivit anchetatorilor, zeci de documente de identitate romanesti au fost folosite de cetateni marocani pentru legalizarea sederii migrantilor clandestini pe teritoriul Belgiei. Procurorii DIICOT cer arestarea preventiva a trei persoane: Danut- Nicolae Moldovan, Dumitru Serban si Ionut-Ninel Raducanu. Acuzatiile oficiale: grup infractional organizat care a actionat in mod coordonat, in timp, in scopul savarsirii de infractiuni privind Frontiera de Stat a Romaniei si infractiuni de fals in inscrisuri si coruptie. In dosar sunt cercetate zeci de persoane, scrieAdevarul.