Subiectele Zilei: Ce loc ocupa Romania in topul celor mai puternice armate de pe planeta; Sectia detinutilor "ZOO"de la Penitenciarul Giurgiu. Coliviile de metal de pe cladirea inchisorii care NU exista in acte; Partidul Social Democrat. De la "Noaptea cutitelor lungi" la "candidatul unic"

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Sectia detinutilor "ZOO"de la Penitenciarul Giurgiu. Coliviile de metal de pe cladirea inchisorii care NU exista in acte. Pe una din cladirile celui mai dur penitenciar din Romania au fost amenajate opt colivii metalice in care sunt scosi zilnic la aer, cate o ora, detinutii cei mai violenti in opinia gardienilor. Acest sector nu exista in acte, iar conducerea inchisorii nu recunoaste existenta sa. Insa, Sectia E9 - Grad Sporit de Pericol (GSR) este mentionata in rapoartele de monitorizare a doua ONGuri, dar si in reclamatiile fostilor detinuti. Unul din cazurile dificile tratate in ultimul an la Spitalul Obregia din Capitala, unitate de bolnavi psihici, este Cristi Chira, detinut eliberat in 2014 de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Giurgiu. Inainte sa ajunga la spital a fost gazduit, timp de aproape doi ani, intr- un spatiu care, teoretic si legal, nu exista, scrie Evenimentul Zilei.

Comentariu DW: Europa in stare de urgenta. Mai intai vestea buna: s-au facut primii pasi in vederea unei noi politici privind refugiatii. Vestea proasta: masurile vin tarziu, poate prea tarziu. Si incotro ne indreptam, este greu de zis. Un comentariu de Bernd Riegert. Incet, poate prea incet, in UE incep sa se ia masuri impotriva crizei refugiatilor. Ministrii de Interne din cele 28 de state comunitare au dat startul la Luxemburg aplicarii sistemului de repartizare a refugiatilor in tarile UE conform unor cote fixe. Masura are caracter provizoriu, inca nu a fost gasita o solutie definitiva. Italia si Grecia se vor concentra serios pe construirea unor centre de preluare mai mari. Granitele Uniunii vor fi mai bine controlate. Traficantii de persoane din Libia vor fi mai eficient combatuti. Expulzarile azilantilor respinsi vor fi urgentate. Ministrii de externe din Uniune discuta cu Turcia despre o colaborare mai buna in vederea opririi la sursa a fluxului de refugiati, scrie Deutsche Welle.

Raiul sarlatanilor, zilele acestea in Iasi. Trei femei, filmate cand cereau bani pentru un copil deja operat. La pelerinajul Sfintei Paracheva de la Iasi nu vin doar oameni de buna credinta, ci si sarlatani, care vor sa profite de generozitatea pelerinilor. De pilda, trei femei care pretindeau ca sunt de la o fundatie umanitara au fost filmate de reporterii Digi24 cand cereau bani pentru ca un baiat bolnav sa fie operat in strainatate. Povestea e doar pe jumatate adevarata - copilul respectiv exista, doar ca a suferit deja o interventie, si nu in strainatate, ci la Iasi. "Are 6 anisori, ii trebuie 30.000 de euro pentru transplant de celule stem in Belgia. S-au strans 18.000 de euro si ne mai trebuie inca 12.000 in doua saptamani", acesta este textul pe care trei femei il repeta in fata pelerinilor veniti sa se roage la moastele Sfintei Parascheva, relateaza Digi24.

Putinmania: Cum i-a sedus Vladimir Putin pe irakieni. Campania militara lansata de Moscova in Siria creste popularitatea lui Vladimir Putin in Irak, mai ales in randul siitilor din aceasta tara, care il invita pe presedintele rus sa intervina si la ei cat mai curand posibil impotriva retelei extremiste Statul Islamic (SI). In timp ce sta linistit in atelierul sau din centrul Bagdadului si finalizeaza un portret reprezentandu-l pe liderul de la Kremlin, pictorul Mohammed Karim Nihaya spune ca este unul dintre cei care asteapta "ca Rusia sa se angajeze (si in Irak) in lupta impotriva Daesh" (acronimul in araba al Statului Islamic). Pentru ca, adauga el, "rusii obtin rezultate", in timp ce "Statele Unite si aliatii sai bombardeaza de un an fara succes", scrie Adevarul.

Un roman a convins 10.000 de persoane sa se trezeasca intre 5 si 7 dimineata, in fiecare zi. Ce au descoperit apoi impreuna. Trezirea dis de dimineata poate face minuni in programul zilnic dar si in vietile celor care nu lenevesc in pat. Mii de romani sunt adeptii unei noi tendinte: desteptarea la 5 dimineata. Si au creat comunitati pe internet, in care care schimba impresii si sfaturi. Dimineata spun ei, fac mult mai bine toate lucrurile pentru care inainte, abia daca aveau timp dupa ce-si terminau programul de lucru. La ora la care pentru cei mai multi dintre noi somnul este cel mai dulce, o armata de oameni tasneste energica din pat gata sa-si inceapa ziua. Numai in apartamentul Lilianei luminile sunt aprinse. De 4 ani ea a decis sa-si schimbe stilul de viata. Se trezeste in zori si are timp sa faca sport si sa citeasca o carte pe saptamana. Mai multe pe Stirile ProTV.

Partidul Social Democrat. De la "Noaptea cutitelor lungi" la "candidatul unic". Duminica, 11 octombrie, cinci sute de mii de membri PSD isi aleg liderul pentru urmatorii patru ani. Impropriu spus "aleg", pentru ca doar Liviu Dragnea a ramas in cursa, ceilalti doi potentiali candidati nereusind sa obtina sprijinul minimal ca sa-si depuna dosarul. Acesta nu e un simptom al lipsei democratiei interne, cum am putea judeca la prima vedere. PSD este partidul care a votat in 2005 impotriva "genitorului" sau, lasandu-l pe acesta sa se multumeasca cu o functie onorifica, iar, in 2010, a adus la putere "aripa tanara", condusa de ambitiosul sef al TSD, Victor Ponta. Ce dovezi mai bune de democratie interna am putea avea? Se zice ca organizatiile politice strang randurile atunci cand se afla intr-o situatie dificila. Era PSD la ananghie in 2005 sau in 2010?scrie PoliticScan.

Ce loc ocupa Romania in topul celor mai puternice armate de pe planeta. Romania pierde teren in topul celor mai puternice armate de pe planeta. Si asta in ciuda achizitiilor de armament si a banilor in plus alocati pentru Aparare. Tara noastra rateaza clasamentul primelor 50 de forte militare ale lumii si coboara cinci pozitii fata de anul trecut in topul realizat de specialistii de la Global FirePower. 106 state din intreaga lume au fost incluse in acest top. Primul loc din punct de vedere militar este ocupat de Statele Unite ale Americii. Cu peste 1.400.000 de militari fortele armate de peste Ocean detin 14.000 de avioane si 9.000 de tancuri.Coboram in clasament si ajungem in Rusia, care ocupa pozitia secunda cu 766.000 de soldati, 3.400 de avioane si 15.000 de vehicule blindate, scrie Digi24.

Dosar penal pentru un roman care si-a urcat nepotul de 14 ani la volan. Filmarea a fost publicata pe net de mama baiatului. Un copil de 14 ani a fost filmat chiar de mama lui in timp ce conducea o masina pe un drum judetean din Ilfov, supravegheat din dreapta de unchiul sau.Imaginile au fost postate pe internet chiar de mama, mandra de baiatul sau. Dar politia nu a dat "like", ci a deschis un dosar penal pe numele unchiului, i-a suspendat permisul si poate fi condamnat. Si pustiul ar putea fi urmarit penal, daca se va dovedi ca a avut discernamant. Baiatul de 14 ani sofeaza destul de relaxat, iar adultul din dreapta este unchiul lui. Culmea este ca infractiunea este filmata chiar de mama lui, aflata pe bancheta din spate, care nu realizeaza cat de periculos este ce face copilul ei, potrivit Stirile ProTV.