Cine este Vlad Filat, cum a ajuns unul dintre cei mai puternici oameni din Moldova si cine l-a sacrificat. In doar cateva ore, fostul premier moldovean Vlad Filat si-a pierdut imunitatea, a fost scos cu mascatii din sediul Legislativului si apoi retinut pentru 72 de ore. Filat, liderul celui mai mare partid din Republica Moldova, este unul dintre cei mai puternici si mai bogati moldoveni. Caderea lui este atribuita insa de unele voci unui alt Vlad - Plahotniuc - rival public al lui Filat, dar legat de el printr-o serie de tunuri si scandaluri. Tunurile de care se leaga acum numele Vlad Filat nu sunt cele mai mari din Republica Moldova, dar sunt cu siguranta cele mai notorii din ultimii ani. Cedarea Aeroportului din Chisinau este una dintre cele mai corupte afaceri, spun moldovenii, iar in jurul Bancii de Economii s-a iscat scandalul "jaful secolului" - devalizarea a aproape un miliard de dolari din conturile a trei banci moldovenesti. Continuarea in Adevarul.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Traian Basescu, cerere pentru Ponta si Iohannis: Daca va pasa de Romania, anuntati ca nu vom primi niciun refugiat. Fostul presedinte Traian Basescu s-a adresat, prin intermediul paginii de Facebook, premierului Victor Ponta si presedintelui Klaus Iohannis in problema crizei refugiatilor. Fostul sef de stat le-a cerut celor doi sa anunte public faptul ca Romania nu va lua niciun refugiat, asta desi Comisia Europeana a anuntat ca, potrivit cotelor obligatorii votate si la JAI, tara noastra urmeaza sa primeasca 4.646 de refugiati pana la sfarsitul anului. "Domnule Iohannis, domnule Ponta, Va cer public sa anuntati ca Romania nu primeste niciun refugiat, niciun migrant. Asta daca aveti o minima demnitate si respect pentru interesele Romaniei", a scris Traian Basescu pe pagina de Facebook, noteaza Evz.ro.

Directorul CNADNR, la Digi24: Statul nu va da niciun ban pe greselile constructorului la Sibiu-Orastie. Problemele descoperite sunt incadrate la vicii ascunse. "Ce se intampla la Orastie-Sibiu va fi reparat in totalitate pe costurile constructorului, statul nu va da niciun ban pe greselile constructorului", a declarat la Digi24 Narcis Neaga, directorul general al CNADNR. "Nu a existat nicio presiune politica (pentru inaugurarea autostrazii - n.r), constructorul a solicitat receptia. La inceputul lui 2014 am discutat si am convenit ce se poate face sa o dam in trafic. Am facut inspectia inainte de inaugurare, am constatat ca mai sunt lucrari de executat si le-am trecut in procesul-verbal, noi le-am trecut si constructorul a acceptat, procesul- verbal a fost semnat de comun acord de ambele parti. Deci, din document nu rezulta ca sunt probleme, ci ca mai sunt lucrari de efectuat. Noi am trecut ca exista deficiente, nu constructorul. Acea fisura care a aparut la cateva zile putea aparea si in 2015, pentru ca problemele descoperite la aceasta lucrare au legatura cu terenul de fundare, sunt incadrate la vicii ascunse.

SUA taxeaza tafnele nationaliste ale lui Ponta. Lozincile nationaliste folosite de Victor Ponta in campania prezidentiala si accentuarea faptului ca adversarul este minoritar religios au fost dovezi ca PSD-ul mai are de invatat la capitolul toleranta religioasa, sustine administratia americana. In raportul SUA se mai regasesc nume ca Sorin Oprescu si Marian Vanghelie. Departamentul american de Stat a publicat raportul privind "Libertatea religioasa" la nivel mondial. Fiecarui stat din lume i-au fost dedicate una sau mai multe pagini, in functie de nivelul lor de toleranta religioasa. Romania, stat al UE si NATO, a fost taxata in raport pentru iesirile mai multor personalitati politice. In subcapitolul rezervat modului cum institutiile de stat si politicienii s-au raportat la libertatea religioasa, Victor Ponta a fost fruntasul exemplelor negative, scrie Adevarul.ro.

"Jurnalul" angajatilor si colaboratorilor TVR: Stelian Tanase parea sensibil la linguseli. Mircea Dinescu: "A fost mai simpatic ca scriitor si artist, decat ca director". In ochii oamenilor de la televiziunea publica, fostul sef parea sensibil la linguseli si isi uita repede promisiunile. Pentru prieteni si colaboratori "a fost mai simpatic ca scriitor decat ca director". TVR-istii n-au uitat nici interventiile sale editoriale. Ideea scriitorului Stelian Tanase de a tine un "Jurnal de bord" din perioada in care a fost presedinte director-general (PDG) al televiziunii publice a starnit multe controverse, dar a dat si idei. Dezvaluirile pe care le-a facut despre fostii colegi, oamenii politici care l-au vizitat, dar si despre alte personalitati, au atras replici. Mai multi angajati si colaboratori din televiziunea publica au rememorat intamplari din perioada in care institutia a fost condusa de Stelian Tanase. Am aflat, astfel, ca scriitorul era tentat sa-si plece urechea la linguselile subalternilor, dar si ca parea ca isi uita repede promisiunile, informeaza Evz.ro.

DW: Britanicii cer stoparea proiectului de unificare a Europei. Nu migratia, ci viitorul proiectului european ar trebui sa detina capul de afis. Tema migratiei nu poate fi nici ea abordata serios decat din perspectiva felului in care e gindita Europa insasi. Eclipsata de criza imigratiei, chestiunea britanica nu e deloc mai putin importanta. UE nu e acelasi lucru fara Marea Britanie si, prin urmare, conditiile puse de premierul David Cameron ar trebui privite cu toata atentia, inclusiv de tarile care, la prima vedere, nu par sa fie vizate. Potrivit ziarului The Telegraph, la Consiliul European aflat in desfasurare la Bruxelles, premierul britanic ar fi expus 4 conditii pentru a recomanda la referendum ramanerea in cadrul Uniunii, noteaza Deutsche Welle.

Reportaj Digi24: Cum sunt facute armele romanesti si unde sunt vandute. La Digi24 puteti vedea un reportaj special despre industria de armament din Romania. Inclusiv despre munitia si armamentul pe care ISIS le-a folosit in luptele din Siria si din Irak. Am intrat in fabrica de bombe si aruncatoare de grenade Carfil Brasov. E pentru prima data dupa 1989 cand o echipa de filmare patrunde in aceasta fabrica. Cum sunt facute armele romanesti si unde sunt vandute acestea, aflati intr-un reportaj de Catalin Deacu, Ionut Duinea si Cristina Cileacu. "Exista un management al tuturor acestor lucruri si de aici pleaca si conflictele. Si pentru a conduce si a stapani lumea se creeaza crize. Aceste crize sunt induse", este de parere Aurel Cazacu, comerciant de arme, fost director al Directiei Industriei de Aparare si Probleme speciale. Integral in digi24.ro.