Cum a patentat PSD anticomunismul de tip comunist. La comanda lui Liviu Dragnea, peste 4.000 de social-democraţi adunaţi la Congres au condamnat simbolic, ridicându-se în picioare, dictatura comunistă, dar şi violenţele de la Mineriada din 1990. Ion Iliescu s-a ridicat şi el, condamnând astfel o parte din istoria vieţii sale, deşi în discursul său a recomandat o deplasare şi mai la stânga a partidului, ideologie pe care o îmbrăţişează şi liderul Liviu Dragnea. Liviu Dragnea şi-a început mandatul în fruntea PSD încercând să înlăture de pe costumul partidului scamele trecutului: comunismul, corupţia şi baronii. Un reportaj Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Rețeaua transferurilor frauduloase: jumătate dintre elevii picați, relocați la licee de top. Ministerul Educației a sesizat DNA după ce Corpul de Control a descoperit o adevărată fiieră. prin care sute de elevi care nu au obținut medii de admitere au fost mutați la profile sau licee mai bune. Angajați din raza inspectoratelor școlare au "jucat" la bursa neagră a locurilor în liceele de top. Ei riscă pușcăria pentru corupție, scrie EVZ.

Refugiaţii au pornit spre nord pe o nouă rută. După ce Ungaria şi-a închis graniţa cu Croaţia, mulţimea de refugiaţi a pornit spre nord pe o rută ocolitoare. Croaţia îi dirijează pe cei aflaţi în tranzit spre învecinata Slovenie, unde au şi sosit primele autocare. Sâmbătă dimineaţă, primele şase autocare cu refugiaţi din Croaţia au trecut graniţa în Slovenia prin punctul de trecere Petisovci. Potrivit poliţiei, trei dintre autocare s-au deplasat apoi spre un centru sloven de înregistrare. Pasagerii celorlalte autocare au coborât la Petisovci, pentru a fi înregistraţi la faţa locului. Anterior, Croaţia anunţase că îi va dirija pe refugiaţi spre Slovenia, după ce Ungaria şi-a închis complet graniţa cu învecinata Croaţie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit Deutsche Welle.

Interviu exploziv! Neagu Djuvara: "Iertați-mă, dar șeful Comisiei Europene este un bou!" "Rușii nu mai au vlagă, sunt pe cale de dispariție. Americanii sunt stăpânii lumii" La 91 de ani, profesorul Neagu Djuvara a oferit o adevărată lecție de istorie într-un interviu acordat directorului general al EVZ, Dan Andronic. "In cazul prezent cu Rusia, eu cred că este o mare eroare să ne fie teamă de Rusia. Rusia este o țară pe cale dispariție." "O singură putere există pe lume în momentul de față, Statele Unite. Este o situație pe care noi nu o conștientizăm, este similară cu epoca romană, americanii sunt stăpânii lumii, peste tot." Interviul integral cu Neagu Djuvara in EVZ.

Sfârşitul puterii Germaniei. Fără ca cineva să observe, balanţa internă de putere a Europei s-a schimbat. Poziţia dominantă a Germaniei, care părea absolută de la criza financiară din 2008, slăbeşte gradual, cu implicaţii profunde pentru Uniunea Europeană. Desigur, din perspectiva puterii soft, simplul fapt că oamenii cred că Germania este puternică perpetuează statutul ţării şi poziţia sa strategică. Dar nu va mai dura mult până când oamenii vor începe să observe că principalul vector al acestei percepţii, faptul că economia Germaniei a continuat să crească, în timp ce majoritatea celorlalte economii din eurozonă au resimţit o recesiune prelungită, reprezintă o circumstanţă specială, una care în curând va dispărea. Un comentariu Romania Libera.

Ministrul Justitiei: "Vom promova un proiect de reglementare riguroasa a cartilor redactate de detinuti". "Trebuie sa vedem o lucrare in mod concret Avem aceasta posibilitate de a utiliza mintea umana in aceasta maniera din 2006. Avem un regulament din 2010-2011. Am pornit sa elaboram un regulament care sa aduca mai multa rigoare in aceasta materie. Am primit aceste semnale din spatiul public ca ceva nu este in regula in aceste situatii. Incercam sa punem putina ordine si cred ca intr-o saptamana sau doua o sa venim cu un proiect care sa aduca mai mult arigoare, fara sa interzicem acest lucru", a declarat ministrul Justitiei la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv.

Proiect pentru reglementarea lobby-ului. Guvernul şi oamenii de afaceri au început redactarea unui proiect de lege care ar urma să reglementeze activitatea de lobby. Principala problemă este definirea activităţii astfel încât să nu poată fi interpretată ca trafic de influenţă. O primă formă a proiectului reglementează, printre altele, înfiinţarea unui registru al transparenței. Acolo vor fi înregistrate organizațiile și persoanele specializate în lobby, anunta Digi24.

Europa de Est se transforma in cel de-al doilea front al razboiului proxi dintre SUA si Rusia. Europa de Est incepe sa vada ce cred statele din Vest despre identitatea sa culturala. Ultimele declaratii facute de Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, au alimentat sentimentul ca Europa Occidentala tocmai se pregateste sa se debaraseze, usor, de Europa de Est. Juncker, incercand sa il mangaie pe Putin, s-a transformat intr-un cofetar care se pregateste sa taie in feliute tortul european fabricat in laboratoarele proprii de la Bruxelles. Un comentariu Europolitics.