O femeie in varsta de 93 de ani din localitatea Garceiu, judetul Salaj, a fost ingropata in curtea din spatele casei sale. Familia a ales aceasta varianta dupa ce biserica ortodoxa din localitate a pretins o taxa de 1.000 de lei pentru ca femeia sa fie inmormantata in cimitirul satului, scrie Adevarul.ro.

Marieta Chira, fiica femeii, a povestit ca sotul ei a luat legatura cu coratorul bisericii ortodoxe acum o saptamana, pe 20 octombrie, pentru a anunta decesul batranei.

Femeia in varsta de 93 de ani trecuse de cativa ani la cultul greco-catolic si nu mai achitase taxa la biserica ortodoxa, care este singura din sat.

"Osanu, ca asa i se spune in sat persoanei respective, i-a spus ginerelui meu ca daca vrem sa o ingropam pe mama in cimitir, trebuie sa platim o taxa de 10 milioane (1.000 de lei noi - n.red.), fiind inclusa in aceasta taxa si tragerea clopotelor. Mi-am spus ca mama n-ar fi fost niciodata de acord cu asa ceva, ca doar e cimitirul satului, nu cimitirul ortodox. As fi inteles daca era vorba despre o institutie care administreaza cimitirul, ca la oras. Atunci as fi fost de acord cu taxa. I-a spus sotului meu ca singura solutie pentru a putea intra in cimitir este sa platim taxa. Cand sotul meu l-a intrebat ce se intampla daca noi, totusi, mergem si facem groapa, preotul a zis ca este caz penal. Nu a fost vorba de bani, ci de nedreptate. Pentru ca s-au facut stapani pe cimitir si, mai ales, pe biserica, desi aceasta a fost construita de greco-catolici. Bunicul meu a facut multe donatii. Sa nu credeti ca le tin partea unora sau altora, pentru ca eu sunt neoprotestanta, dar a fost vorba despre o nedreptate", a povestit fiica femeii, pentru Adevarul.

Preotul Gabriel Gardan, purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului, sustine ca taxa nu este discriminatorie si ca, de-a lungul timpului, ea a fost aplicata, atunci cand a fost cazul, fara a se tine cont de confesiune. El a explicat ca scopul taxei este contributia la intretinerea cimitirului.

Intrebat daca este normal ca accesul in cimitir sa fie conditionat de o astfel de taxa, preotul Gabriel Gardan sustine ca totul este legitim: "Daca era conditionata savarsirea serviciului religios - in speta slujba de inmormantare - de achitarea taxei, era urat. Nici nu s-a pus, insa, problema, pentru ca batranica era greco-catolica. Dar aceasta taxa, aplicata pe zona de administrare a cimitirului, este in regula."

Joia trecuta, cu cateva ore inainte de inmormantare, preotul ortodox a sunat familia femeii, spunand ca permite inmormantarea in cimitir fara taxa.

Familia batranei a preferat sa o ingroape pe aceasta in curtea casei, iar slujba sa fie oficiata de un preot greco-catolic si de pastorul penticostal.

Marieta Chira, fiica femeii, spera ca amploarea pe care a luat-o cazul sa foloseasca la ceva: "Macar sa nu se mai intample de acum inainte. E cimitirul satului, e pe domeniul public si nu ar trebui sa se faca nimeni stapan pe el".