Fuziunea dinte PD si PLD aduce primele tensiuni intre cele doua formatiuni. Conduceriile celor doua partide isi vad functiile si strategiile politice in pericol, afirma Romania Libera. Theodor Stolojan solicita sa ocupe functia de presedinte executiv in viitorul PDL, noteaza Gandul. In schimb, Sorin Frunzaverde nu se impaca cu numele noului partid si afirma ca PD nu ar trebui sa-si schimbe numele, deoarece s-a consacrat ca brand politic, scrie Ziua.

Cotidianul reaminteste faptul ca Basescu a impus acesta fuziune amenintandu-i pe democrati ca le retrage sprijinul daca se opun. In ciuda acestor tensiuni se pare ca cele doua partide au ajuns la un acord privind impartirea filialelor locale, scrie Evenimentul Zilei.

Nemultumiti de fuziune

Noul partid format din fuziunea PD si PLD se naste fortat, la impulsul dat de Traian Basescu si in urma discutiilor purtate intre Emil Boc si Theodor Stolojan. Totul s-a facut in secret, fara consultarea liderilor apropiati, dar si fara consultarea filialelor.

Organizatiile din tara ale celor doua partide vor fi puse astazi in fata faptului implinit, in cadrul unei Delegatii Permanente a PD si al unui Colegiu Director al PLD. Atmosfera in tara nu este tocmai calma, in ciuda unor strangeri de mana la nivel central.

O serie de lideri PD, chiar si de la Bucuresti, isi vad functiile in pericol. Un asemenea semnal a fost tras ieri de Elena Udrea, care a declarat ca trebuie sa se gandeasca acum la un nou post pe care il va ocupa in partidul ce se va naste din fuziunea celor doua formatiuni.

In tara situatia arata mult mai rau.

Nemultumirea este legata mai ales de faptul ca liderii de filiala nu au fost consultati. In PLD sunt voci care sustin ca nu este acum momentul fuziunii, deoarece se vor risipi eforturile care au fost depuse pentru infiintarea acestei formatiuni. Nici in PD lucrurile nu stau prea bine.

"Trebuia mai intai ca PLD sa-si sedimenteze electoratul. Eu nu am certitudinea ca procentele celor doua partide se vor aduna matematic", a sustinut senatorul Marin Bobes, liderul organizatiei PD Olt.

In acelasi timp, senatorul Cornelia Cazacu a afirmat ca "au fost interese foarte inalte" pe care "eu nu le inteleg".

Romania Libera

Filialele nu au fost consultate

Nemultumirea este legata mai ales de faptul ca liderii de filiala nu au fost consultati.

In PLD sunt voci care sustin ca nu este acum momentul fuziunii, deoarece se vor risipi eforturile care au fost depuse pentru infiintarea acestei formatiuni. Nici in PD lucrurile nu stau prea bine.

"Trebuia mai intai ca PLD sa-si sedimenteze electoratul. Eu nu am certitudinea ca procentele celor doua partide se vor aduna matematic", a sustinut senatorul Marin Bobes, liderul organizatiei PD Olt.

In acelasi timp, senatorul Cornelia Cazacu a afirmat ca "au fost interese foarte inalte" pe care "eu nu le inteleg".

Ieri, după o nouă rundă de discuţii între conducerile celor două prtide, Theodor Stolojan a recunoscut că există şi în PLD nemulţumiţi, dar aceştia trebuie să înţeleagă că scopul este mai important. „Important este scopul pe care îl urmărim, iar scopul este unul singur, şi anume ca România să aibă o guvernare eficientă, competentă şi stabilă, în folosul oamenilor, şi nu un guvern corupt şi incompetent, cum vedeţi”, a spus Stolojan.

Întâlnire de ieri a generat şi primele discuţii mai aprinse dintre conducerile celor două partide. Surse din PD susţin că, la discuţii, liberal-democraţii au susţinut că nu este normal ca Theodor Stolojan să aibă doar o funcţie de prim-vicepreşedinte în structura provizorie de conducere a Partidului Democrat Liberal (PDL).

Stolo vrea avansare

Potrivit surselor, PLD solicitat ca Stolojan să fie preşedinte executiv, în condiţiile în care structura anunţată, luni seara, a fost stabilită împreună cu preşedintele Băsescu. „Noua structură de conducere a PDL ar putea fi schimbată. Emil Boc va rămâne preşedinte, Theodor Stolojan va fi preşedinte executiv, Gheorghe Flutur prim-vicepreşedinte, ca şi Blaga. Este posibil ca Elena Udrea să fie viitorul secretar general, dar încă nu s-a

stabilit definitiv”, au declarat sursele.

Gandul

Frunzaverde, liderul nemultumitilor

Tonul revoltei a fost dat de Sorin Frunzaverde, considerat de multi ideologul partidului. "Noua formatiune politica nu poate contine cuvantul liberal. PD nu are nimic in comun cu liberalismul. De aceea, am sa supun dezbaterii in partid problema, mai ales ca o dezbatere reala pe acest subiect nici nu

a existat pana acum", a declarat Frunzaverde pentru Rompres adaugand ca noul partid ar trebui sa-si exprime clar identitatea de formatiune populara afiliata la PPE.

Exemplul lui Frunzaverde a fost urmat de seful filialei giurgiuvene, deputatul Valentin Iliescu. "In nici un caz nu trebuie ca PD sa isi schimbe denumirea", a spus Iliescu afirmand ca denumirea de PD este deja un brand. Se pare ca nemultumitii din

PD asteapta reintoarcerea in tara a secretarului general Vasile Blaga ce ar putea deveni port-drapelul opozitie interne.

Ziua.

Ordine de la Zeus

La Cotroceni, Traian Basescu a fost „categoric“, nu a acceptat sa fie contrazis, si i-ar fi amenintat, chiar, pe democrati ca, daca nu accepta unificarea cu PLD - prin pastrarea in linia intii a celor care l-au urmat pe Theodor Stolojan -, atunci el si-ar putea face alt partid. „Daca nu acceptati conditiile mele, cautati-va alta «Locomotiva»“, li s-ar fi adresat Traian Basescu liderilor PD, nemultumiti ca vor fi nevoiti sa convietuiasca alaturi de PLD.

Presedintele nu ar fi parut impresionat nici de principala obiectie a unor lideri ai PD cum ca electoratul ar fi derutat de noua schimbare de doctrina, discurs politic si, eventual, de familie politica

In crearea noului PDL, inspiratia principala ar fi fost marele partid francez Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP), mostenit de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, de la predecesorul sau la Elysee, Jacques Chirac. UMP este o formatiune politica de dreapta care a fost infiintata in aprilie 2002 pentru a sustine candidatura lui Chirac pentru un al doilea mandat in fruntea Frantei.

Echipa lui Basescu, sustin sursele noastre, a fost ajutata cu unele idei chiar de citiva specialisti de la Paris.

Cert este ca liderii PD, spun sursele mentionate, s-au resemnat ca nu vor mai da ei viitorul prim-ministru. Functia de sef al viitorului Executiv ii va reveni, fara drept de apel, lui Theodor Stolojan, ceea ce vine in contradictie cu planurile democratilor, care il vedeau pe Blaga la Palatul Victoria. De altfel, se pare ca Blaga ar fi fost, intr-un fel, la originea gestului facut de Traian Basescu. Surse din Administratia Prezidentiala explica fuziunea cu de-a sila prin faptul ca presedintele ar fi primit analize s

ociologice facute dupa alegerile din 25 noiembrie si aceste analize arata ca PD are o intentie de vot de 34-35%, intentie pe care nu a reusit sa o atinga la alegeri. „Nu au luat 35% pentru ca au avut o problema cu campania. Vasile Blaga nu-si asuma niste chestii, el a avut un mare esec. Structura actuala a PD nu permite realizarea unui scor electoral de 35% pentru ca liderii partidului s-au plafonat si au tinut partidul inchis“, arata sursele mentionate.

Cotidianul

Si-au impartit deja functiile

Conducerea interimara a PDL va fi asigurata de presedintele PD, Emil Boc, secundat de doi prim-vicepresedinti, liderul PLD Theodor Stolojan si secretarul general al democratilor, Vasile Blaga. Pe viitor se are in vedere o formula de conducere formata din presedinte, care ar urma sa fie tot Emil Boc, un presedinte executiv - Theodor Stolojan, doi prim-vicepresedinti - Adriean Videanu si Gheorghe Flutur, si un secretar general - Vasile Blaga.

De asemenea, dintr-un for largit de decizie vor face parte membrii ambelor conduceri actuale. Liderul PLD Valeriu Stoica a declarat ca aleg

erile in PDL vor avea loc abia in 2009, pana atunci conducerea interimara fiind cea anuntata deja, pentru pozitia lui Stolojan existand insa negocieri in continuare.

In cazul filialelor sefia va fi impartita. Potrivit unor surse democrate, PD vrea sa cedeze PLD organizatiile cu probleme, cum ar fi Suceava, Botosani, Neamt, Arges, Dambovita si sectorul 6 al Capitalei. De asemenea, in perspectiva alegerilor

se discuta ca liberal-democratilor sa le fie garantate locuri pe liste in proportie de 7 la 3.

Evenimentul Zilei