Elvetia si Romania vor încheia un acord la începutul lui 2008 facilitand sederea si dreptul la munca al cetatenilor romani pe teritoriul elvetian, afirma AFP, citata de agentia de presa Rador. Acordul va putea fi insa contestat prin referendum, a aratat marti presedintele elvetian, la sfarsitul unei vizite a omologului sau roman, la Berna.

Dosarul "liberei circulatii a persoanelor" ar urma sa fie rezolvat în primele luni ale anului urmator, a aratat presei presedintele Confederatiei Elvetiene, dna Micheline Calmy-Rey.

Ea l-a prevenit, totodata, pe omologul sau roman Traian Basescu de posibilitatea ca cetatenii elvetieni sa se opuna acestui acord prin referendum.

În 1999, Uniunea Europeana si Berna au semnat sapte acorduri bilaterale, printre care cel facilitand stabilirea europenilor în Elvetia. El se aplica din 2002 primilor 15 membri ai UE.

La cererea unei parti dintre cetateni, a fost organizat un referendum pentru a decide asupra aplicarii acestuia la cele zece noi state europene. O majoritate a populatiei s-a pronuntat în favoarea extinderii acestui acord care se aplica la cei 25 din 2006.

Ultima extindere a UE, cu venirea Romaniei si a Bulgariei în ianuarie 2007, a repetat procedul. Au început discutii între Elvetia si cele doua noi membre ale UE pentru a defini modalitatile liberei circulatii. Cetatenii vor putea cere un referendum pentru a se opune acordului.