Tragedia din Colectiv: De ce nu are dreptate primarul Piedone. La patru zile dupa tragedie, raman multe neclaritati. Una dintre ele se refera la declaratia pe proprie raspundere data de patronii clubului, pe care primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, o foloseste pentru a plasa intreaga vina asupra clubului. Textul declaratiei nu face insa nici un fel de referire la asumarea raspunderii de respectare a normelor de protectie impotriva incendiilor. Tipizatul, pe care reprezentantii il iau de la primarie, nu include si aceasta obligatie. Asadar, prin acea declaratie pe proprie raspundere, patronii Colectiv nu-si asumau absolut nimic referitor la protectia clubului impotriva incendiilor, asa cum incearca primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, sa convinga opinia publica, scrie Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

Incendiu in Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunta inchiderea clubului: Am pus viata a mii de oameni in pericol. Nu mai pot sa-mi asum vieti. In urma tragediei din Clubul Colectiv, Andrei Sosa, proprietarul clubului Expirat din Bucuresti, a postat pe Facebook un mesaj in care arata ca 12 ani a pus viata a mii de oameni in pericol, weekend de weekend, si ca nu-si va mai asuma vieti, astfel ca va inchide clubul, scrie Adevarul. El arata ca nimeni nu-si asuma responsabilitati, nu exista conceptul de demisie de onoare si descrie procesul indelungat de obtinere a unei autorizatii. Mai mult, el spune ca mult anuntatul control de la Ponta a venit - "20 de uniforme de la Politia Locala. O singura domnisoara de la ISU". Vezi mesajul integral pe pagina sa de facebook.

Ieftin ca braga e sangele romanilor. Cat de ieftin este sangele tinerilor romani? Ca braga, se pare, desi, uneori, dar numai uneori, depinde cine-l varsa, daca e nomenclaturist cu state vechi de activist in partidul comunist, ca Ion Iliescu, ori in securitate, ca Virgil Magureanu si urmasii lor mult instelati, gen Oprea, ori doar un simplu proprietar spagar. Ultimul risca realmente sa simta intr-un tarziu legea, cu oarecare rigoare, pe propria spinare. Pe unii ii salveaza, in genere, "interesul national". Cat despre faptasii politici, soarta lor depinde pare-se, in Romania, de cantitatea sangelui varsat. Daca se revarsa cam ca sampania in cupele consilierelor cu tocul cui, aflate inca aproape de varsta intrebarilor, dar, in secret, ravnind coloane oficiale, cu cat, adica, va curge mai mult, mai vesel si mai in valuri, cu atat mai mare e sansa impunitatii celor ce-l fac sa tasneasca, scrie Deutsche Welle.

Un preot despre tragedia din Colectiv: Oameni si bostani. "M-am jucat toata copilaria mea, la tara, cu bostani scobiti, carora le faceam din fasole dinti de schelet. Fara sa am habar ca asta se chema "halloween". M-am jucat, fara sa stiu de halloween, si cand am crescut mare si scobeam dovlecii impreuna cu fetele mele, facandu-ne felinare cu care sa o speriem pe mama cand vine de la serviciu. Nu am stiut ca le atrageam moartea, asa cum, uite, aflu astazi de la parintele Savatie, care stie mai bine cum sta treaba cu bostanii si simbolurile. "Joaca de-a bostanii este un joc de-a moartea, mai copii, jucati-va de-a lumina." Nu m-am jucat de-a lumina, cand eram copil, pentru ca nici nu auzisem de jocul asta [...] Multe am aflat zilele astea despre bostani, dar cel mai important lucru l-am aflat despre oameni, nu in intelepciunea pentru morti a parintelui Savatie, ci in iubirea pentru vii a celor doi tineri, Claudiu si Adrian, care au murit in foc, dupa ce s-au intors acolo ca sa-si salveze prietenii.", scrie parintele Ioan Florin pe blogul sau "Jurnal scotian".

Scrisoare pentru Preafericitul Daniel: Mi-ar fi placut sa te dai dracului jos din Mercedesul cu scaune incalzite si sa mangai mamele care isi cauta copiii, sa le spui ca le ingropi mortii fara bani. Jurnalista Voicu Mirela a scris o scrisoare pentru Preafericitul Daniel, liderul BOR, in care ii reproseaza faptul ca nu s-a implicat in ajutorarea familiilor victimelor incendiului de vineri seara de la clubul Colectiv, in care 29 de persoane au murit. Mesajul ei a devenit viral in retele sociale. "Draga domnule Cearceaf Alb, mi -ar fi placut sa te vad cu vesmantu si curat, in fruntea cohortelor de popi carora le ai luat si clanta de la usa, in ghenunchi, rugandu te pentru sufletele celor plecati si pentru sanatatea celor ramasi. Mi ar fi placut sa te dai dracului jos din Mercedesul cu scaune incalzite si sa mangai pe crestet mamele care si cauta copiii. Mi ar placut sa tragi clopotele bisericilor ca n noaptea Invierii sa stie lumea ca e prapad....", este scrisoarea Mirelei Voicu, potrivit EVZ.ro.

Cazul "Rostock": statul roman, executat de un consortiu care nu mai exista? La Tribunalul Galati a avut loc si cel de-al doilea termen de judecata in dosarul 2378/121/2015, a litigiului dintre Administratia Fluviala a Dunarii de Jos (AFDJ) Galati si consortiul care a scos la suprafata epava, Rostock Wreck Remouval Consortium (RWRC). Consortiul este format din compania olandeza Multraship BV, compania americana Titan si Deltacons Tulcea, a scos la suprafata epava in 2006, cand a si incasat valoarea din contract, 5 milioane de euro. Dupa cateva luni, s-a adresat Camerei Internationale de Comert de la Paris, cerand plata a 7,5 milioane euro, reprezentand costuri suplimentare. In 2009, RWRC si-a ridicat pretentiile la 12,5 milioane euro, iar in 2012 Tribunalul de la Zurich a obligat la plata celor 12,5 milioane euro, scrie Romania libera.

Fara mandrie, libertate si decenta suntem morti - "Goodbye to Gravity". Reportaj de jur imprejurul cladirii mortii. Sute de oameni au venit - revenit - si in cea de-a treia zi de doliu, in fata acestei cladiri mizere, oribile, ridicate in anii "constructiei socialismului", pe care cineva a scris cu vopsea neagra, cursiv, "Pionierul". O cladire "si mai" oribil transformata de constructorii capitalismului de cumetrie - intr-un beci suprateran, cu ferestre zidite, cu gavane camuflate, cu pereti vechi, igrasiosi, peticiti cu caramida mancata de ploi si bucati frante dintr-un moloz jegos amestecat cu BCA. Un zid aproape continuu, o cazemata impietrita in zeci de materiale, incastrate unele in altele, centimetru patrat cu centimetru patrat, sute de metri, in lung si-n lat, ca intr-un razboi al mortii cu lumina, scrie gandul.info.