Fonduri de pensii americane si olandeze profita de pe urma taranilor romani care-si vand fara sa stie sau fara voia lor terenurile agricole uneia dintre cele mai mari banci din lume. Unele vanzari s-a facut fie fortat, fie prin intermediari cunoscuti ca infractori, sau cu directa contributie a unor primari, potrivitnewsar.ro.O investigatie a Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI) si a De Correspondent din Olanda a scos la iveala faptul ca in cel putin 11 cazuri terenurile agricole cumparate de fondul de investitii fac acum obiectul anchetelor procurorilor anticoruptie, avand in vedere acuzatiile de fals si inselaciune.

Teren agricolFoto: Agerpres

Rabobank a achizitionat peste 21.000 de hectare de teren arabil in Romania din 2011 incoace ca parte a unui plan de investitii pe 15 ani, beneficiile financiare planuite dupa aceasta perioada fiind de peste 900 de milioane de euro pentru investitori. Aceaste achizitii s-au facut prin trei firme care apartin fondului de investitii Rabo Farm infiintat de banca, fond capitalizat cu 315 milioane de euro, special pentru acest tip de operatiuni in Romania si Polonia. In multe cazuri, insa, fondul de investitii a profitat de coruptie si a abuzat de cei mai saraci si lipsiti de aparare romani, nereusind sa respecte standardele de conduita ale bancii atunci cand facea afaceri cu infractori condamnati si cu politicieni locali. O investigatie a Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI) si a De Correspondent din Olanda a scos la iveala faptul ca in cel putin 11 cazuri terenurile agricole cumparate de fondul de investitii fac acum obiectul anchetelor procurorilor anticoruptie, avand in vedere acuzatiile de fals si inselaciune.

In alte cazuri, satenii s-au dus cu jalba la judecatorie si au reclamat fondul de investitii, sustinand ca ei nu au vandut pamanturile pe care Rabo Farm le detine si de pe care isi incaseaza arenda. Am aflat, in urma a zeci de interviuri si a studierii a sute de planuri cadastrale si acte ale instantelor, ca una dintre filialele Rabo Farm a lucrat in cele mai multe cazuri cu intermediari care l-au angajat pe Gheorghe Papuc, un infractor condamnat, sa le gaseasca terenuri de vanzare. Satenii mai varstnici explica cum Papuc a venit la ei in toiul noptii, i-a hartuit si i-a pacalit sa isi vanda terenurile. Toti cei cu care am discutat ne-au spus exact acelasi lucru. Ca au fost imbarcati intr-un autobuz intr-un oras invecinat impreuna cu alte zeci de consateni.

Odata ajunsi acolo, ei au fost dusi intr-un bloc, apoi impinsi intr-o camera mica putin luminata si pusi sa semneze in fata unui notar ca renunta la terenuri. Li s-a platit mai putin de 80 de euro/hectar, dar nu au fost in stare sa numere banii pana acasa din cauza intunericului din incapere si din autobuz. Nimeni dintre cei cu care am discutat nu avea habar cui i-a vandut de fapt terenul. Rabo Farm a cumparat terenrui in cel putin 51 de sate romanesti, toate aflate in zone de campie din vestul, sudul si estul tarii. Dupa achizitionare, Rabo Farm a dat in arenda pamanturile catre fermieri romani pe care ii numeste "arendasi priceputi" si pe care fondul de investitii spera sa ii ajute sa-si "dezvolte afacerea".

material integral pe newsar.ro